Adaptogeny: super żywność Inków – Maca

Maca to bardzo odżywcza roślina pochodząca z Peru. Jest ona najwyżej rosnącą na świecie rośliną przeznaczoną do spożycia. Maca rośnie bowiem na wysokości 3500 m n.p.m. To, co najbardziej wartościowe w macy to jej korzeń. Jest on ceniony za swoje właściwości od tysięcy lat. Maca często określana jest prawdziwym skarbem Inków. Co zawiera w sobie ta niezwykła roślina i jak może wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie?

Przeczytaj koniecznie:

Różeniec górski wspomaga formę psychiczną i poprawia zdolności wysiłkowe

Charakterystyka rośliny

Maca, czyli Lepidium meyenii, to roślina pochodząca z Ameryki południowej. Uprawiana jest głównie w peruwiańskich Andach. Jest rośliną odporną na niskie temperatury i silne wiatry.

Zaliczana jest do rodziny kapustowatych i pieprzyc. Rzepak i gorczyca to jej bliscy krewni.

Znajdziemy ją również pod innymi nazwami, między innymi takimi jak peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele, maino, a także ayak chichira.

Pierwsze wzmianki związane ze stosowaniem korzenia Macy pochodzą z 1553 roku.

Maca jest rośliną o właściwościach adaptogennych.

Adaptogeny to substancje ziołowe wzmacniające układ odpornościowy, które można stosować przez dłuższy czas. Adaptogeny działają wielokierunkowo, w taki sposób pozwalają radzić sobie z czynnikami stresowymi. Wykazują działanie normalizujące na organizm. Pomagają w gromadzeniu energii na walkę ze specyficznymi problemami.

Świetnie sprawdzają się jako profilaktyczne środki wspomagające organizm. Warto stosować je w okresie okołooperacyjnym, w czasie kontuzji, stresu w pracy, egzaminów, wysiłku psychicznego, intelektualnego, fizycznego, przemęczenia.

Maca stosowana była od wieków jako roślina zwiększająca płodność.

W Andach do dziś stosuje się macę jako źródło pożywienia. Mieszkańcy Boliwii do dziś uznają ją za niezwykle cenną roślinę.

Maca trafiła do Europy w XVI w. dzięki Hiszpanom.

Co siedzi w korzeniu Maca?

Maca jest rośliną bogatą w witaminy, minerały, aminokwasy, alkaloidy oraz kwasy tłuszczowe.

Sproszkowany korzeń Maca zawiera ok. 18% białka, 76,5% węglowodanów, 5% tłuszczu i 8,5% błonnika.

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów korzeń Macy jest naturalnym źródłem energii.

Korzeń ten zawiera 20 aminokwasów, w tym niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów egzogennych, bo aż osiem.

Ponadto znajdziemy w niej 20 „wolnych” kwasów tłuszczowych. Takich jak kwas laurynowy, linolenowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy i kwas stearynowy.

Około 40% kwasów tłuszczowych zawartych w korzeniu Maca to kwasy nasycone, około 55% to kwasy nienasycone.

Znajdziemy w niej witaminy, takie jak B1, B2, B6, B12, C, E, a także minerały takie jak wapń, magnez, potas, miedź, cynk, mangan, fosfor, selen, siarka, sód, żelazo.

Maca bogata jest również w sterole roślinne (beta-sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassicasterol), które wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu oraz glukozynolany i mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc i żołądka.

Maca, w szczególności polecana jest wszystkim prowadzącym aktywny tryb życia. Korzeń Macy poleca się również osobom cierpiącym na ciągłe zmęczenie i wyczerpanie. Wpływa pozytywnie na poprawę samopoczucia.

Jakie działanie wykazuje Maca?

Wśród głównych zalet oddziaływania Macy na ludzki organizm wymienia się pozytywny wpływ na układ hormonalny.

Maca słynie przede wszystkim z poprawy płodności i libido, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Po zastosowaniu suplementacji Macą stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u mężczyzn. Już po tygodniu leczenia zaobserwowano wzrost dziennej produkcji plemników.

Badania pokazują, że Maca może stabilizować i wzmacniać żeńskie hormony płciowe. Sugeruje się nawet, iż Maca może stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej.

Maca wpływa na lepsze funkcje mózgu i pamięć. Dzieje się tak dzięki stymulacji połączeń neuronowych.

Maca wpływa również na pobudzenie energetyczne i prawdopodobnie może wzmacniać wytrzymałość fizyczną organizmu.

Regularne spożywanie Macy może zapobiegać osteoporozie, dzięki temu, że wpływa na aktywację ścieżek odpowiedzialnych za budowę nowych kości.

Według badań Maca może być również skuteczna w walce z depresją, wpływa na poprawę nastroju.

Maca wpływa również na opóźnienie procesów starzenia, głównie dzięki zawartym w niej antyoksydantom.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz innych minerałów i witamin z grupy B, pomaga zapobiegać, jak i walczyć z anemią.

Komu poleca się stosowanie korzenia Maca?

  • osobom prowadzącym aktywny, intensywny tryb życia;
  • osobom niedożywionym, przemęczonym, rekonwalescentom;
  • osobom cierpiącym na bezsenność oraz stany lękowe;
  • osobom z zespołem przewlekłego zmęczenia;
  • w zaburzeniach hormonalnych;
  • osobom z niskim libido;
  • osobom zagrożonym osteoporozą.

Jak stosować korzeń Maca?

Maca dostępna jest w formie proszku. Ma on dość przyjemny, lekko słodkawy posmak. Nie istnieje określona, rekomendowana ilość dziennego spożycia.

Zaleca się stosować od 1 do 3 łyżeczek dziennie.

Istnieje wiele sposobów na włączenia Macy do swojej diety. Świetnie komponuje się z koktajlami czy też owsiankami. Nie należy jej podgrzewać. Ze względu na to, iż Maca poprawia energię i wytrzymałość, wiele osób stosuje ją w posiłku przedtreningowym.

Maca świetnie sprawdzi się w bananowo-czekoladowym koktajlu.

Zmiksuj banana, łyżkę kakao, pół szklanki mleka kokosowego, łyżkę sproszkowanego korzenia Maca, opcjonalnie dodaj miarkę odżywki białkowej lub łyżkę miodu.

Podsumowując, Maca to roślina o właściwościach adaptogennych. Jej działanie dostosowuje się do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Jej regularne stosowanie pomaga w wielu przypadłościach dzisiejszych czasów. Do tej pory najbardziej poznany został wpływ Macy na funkcje seksulane.