9 powodów, dla których warto stosować białko serwatkowe

Białko serwatkowe  należy do grupy białek zwierzęcych. Jego zadaniem jest dostarczenie nam wysokiej jakości protein, w celu uzupełnienia diety. Jest ono jednym z najbardziej popularnych dodatków dietetycznych, a co najważniejsze jest całkowicie bezpieczne.

W artykule opiszemy 9 najważniejszych właściwości białka serwetkowego typu WPC, które przemawiają za tym, aby stanowiło ono stały dodatek do diety (nie tylko sportowca).

1. WPC jest źródłem wysokiej jakości, lekkostrawnych białek

Białko serwatkowe produkuje się z serwatki białkowej, która powstaje w efekcie produkcji sera. Jednak musimy pamiętać o tym, że sama suszona serwatka jest odpadem mlecznym i aby "wydobyć" z niej białko serwatkowe, musi ona poddana dodatkowej obróbce.  Białko serwatkowe zawiera komplet niezbędnych nam aminokwasów. Z tego też względu, stosując odżywkę, mamy pewność, że naszym mięśniom nie zabraknie któregoś z aminokwasów. Co więcej, białko charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną i lekkostrawnością. 

2. WPC wspomaga wzrost mięśni

W badaniach z zastosowaniem odżywki białkowej, badano odpowiedź organizmu na treningi siłowy, jak i zwiększoną podaż białka w postaci odżywki białkowej. Okazuje się, że obfitujące w aminokwasy białko serwatkowe skutecznie wspomaga syntezę białek mięśniowych, co przekłada się na wzrost masy mięśniowej. Dzięki udziałowi znacznej ilości aminokwasu leucyny, która wykazuje duży potencjał anaboliczny, łatwiej budować i regenerować mięśnie. W badaniach naukowych stosowano dodatek odżywki białkowej u osób w podeszłym wieku, co skutkowało  zahamowaniem spadku masy mięśniowej. Ubytek masy mięśniowej u osób starszych prowadzi do niedołężności.

3. Białko serwatkowe może obniżać ciśnienie krwi

W badaniach naukowych powiązano spożycie nabiału ze spadkiem ciśnienia krwi. Okazuje się, że produkty mleczne posiadają inhibitory, które wykazują działanie obniżające poziom ciśnienia krwi. W białkach serwatkowych również zawarte są tego typu inhibitory. Jedno z badań naukowych sugeruje, że spożycie 54 g odżywki białkowej dziennie, przyczynia się do 4% spadku ciśnienia krwi. Jednak zaznaczyć tutaj trzeba, że efekt tego typu wystąpił u osób, które posiadały znacznie podniesione ciśnienie krwi. 

4. Białko serwatkowe wspomaga leczenie cukrzycy typu II

Cukrzyca charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi, jak i problemami z jego stabilizacją. W badaniach z użyciem białka serwatkowego stwierdzono, że u "cukrzyków" typu II, białko serwatkowe zwiększa poziom insuliny, a tym samym przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi.  W innym badaniu skonfrontowano białko serwatkowe z innymi źródłami białek i również dowiedziono, że WPC ma przewagę nad pozostałymi (1). Wykazano również, że spożycie białka serwatkowego przed posiłkiem obfitującym w węglowodany, pozwala na skuteczniejszą kontrolę cukru we krwi (2). 

5. Białko serwatkowe może przyczyniać się do zmniejszenia stanów zapalnych

Krótkotrwały stan zapalny mięśnia, powstający w wyniku mikrouszkodzeń mięśniowych, jest tym elementem, który stymuluje wzrost masy mięśniowej. Jednak ten stan jest niekorzystny, gdy utrzymuje się dłużej. Mówimy wtedy o wydłużonym czasie regeneracji mięśni czy nawet ich przetrenowaniu. W badaniu naukowym dowiedziono, że zastosowanie odżywki białkowej skutecznie obniża poziom białka c-reaktywnego, które wykorzystywane jest, jako marker badający poziom stanu zapalnego w naszym ciele (3).

6. Białko serwatkowe wspomaga walkę z chorobami jelit

Pozostając w sferze stanów zapalnych, białko WPC może być przydatnym elementem, który wspomagać będzie walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi jelit, jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W badaniu naukowym na ludziach, stwierdzono, że suplementacja WPC ma korzystny wpływ na jelita w chorobach Crohna czy IBS (4,5). 

7. WPC wspomaga naturalną ochronę antyoksydacyjną organizmu

Przeciwutleniacze należą do grupy związków, które mają na celu ochronę organizmu przed działaniem reakcji utleniających w naszym ciele. Związki te chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które mogą je uszkadzać. Jednym z czołowych antyutleniaczy w naszym ciele jest glutation. Produkcja glutationu przez nasz organizm uzależniona jest m.in. od poziomu cysteiny. Z tego też względu w badaniach naukowych żywność bogata w cysteinę, tym właśnie białko serwatkowe, ma zdolności do tego, aby stymulować naturalny poziom glutationu (6,7).

8. Białko WPC posiada korzystny wpływ na profil lipidowy

Wysoka zawartość lipoproteiny LDL we krwi jest znaczącym czynnikiem, który powoduje choroby serca. W jednym z badań naukowych, gdzie podawano 54 g odżywki białkowej dziennie przez okres 12 tygodni, zauważono znaczące obniżenie poziomu LDL we krwi (8). Jednak konieczne są dalsze badania, aby faktycznie mieć 100% pewność, że taka zależność zachodzi. 

9. Białko wspomaga odchudzanie dając uczucie sytości

Uczucie sytości jest sygnałem wysyłanym do naszego mózgu poprzez mechanoreceptory znajdujące się m.in. w żołądku. Jest to znak dla naszej głowy, że zjedliśmy odpowiednio dużą porcję pokarmu i nie potrzebujemy jeść więcej. W przypadku odchudzania, jak i diet redukcyjnych, jest to szczególnie ważne zagadnienie, gdyż warunkować będzie powodzenie odchudzania. Ciągła walka z głodem, brak uczucia sytości, będzie powodował konsumpcję większej ilości kalorii, niż potrzebujemy. Z tego tytułu dość często dietetycy posługują się terminem "indeksy sytości pokarmów" i układają dietę odchudzająca w taki sposób, aby obfitowała w pokarmy dające uczucie najedzenia się. Do składników tego typu należy białko. Białko posiada najwyższy indeks sytości, w porównaniu do węglowodanów czy tłuszczy (9). Jednak nie wszystkie białka mają podobny indeks sytości. Okazuje się, że białko serwatkowe wykazuje dużo korzystniejsze działanie sycące (np. białko soi). Tego typu właściwości sprawiają, że białko WPC jest skuteczne podczas redukcji wagi. 

Podsumowanie

Białko serwatkowe wspomaga budowanie formy sportowej. W powyższych punktach zostały wymienione takie aspekty, jak wpływ białka na budowanie siły mięśniowej, masy mięśniowej, jak i promocja redukcji tłuszczu poprzez tłumienie apetytu. Co więcej, białko tego typu skutecznie poprawia przemiany metaboliczne, przyspieszając redukcję tłuszczu. Mocno zauważalny jest również aspekt prozdrowotny koncentratu WPC. Posiada on szerokie spektrum działania na szereg parametrów kondycji zdrowotnej. 

Musimy pamiętać, że białko serwatkowe stanowi element diety, dlatego też powinno być stosowane zgodnie z zapotrzebowaniem na proteiny. Jednak, jeśli zależy nam na tym, aby odżywka białkowa stanowiła funkcjonalny element diety, warto przyjmować  2 porcje dziennie w ilości 25 g białka na porcję. 

Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19458012 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002802 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25671415 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038507 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20338413 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16365087 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11205219 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19893505 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287