Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy warto jeść morele?

Czy warto jeść morele?
Morele nie należą do szczególnie popularnych owoców. Dużo częściej sięgamy po świeże brzoskwinie lub nektarynki. Jeśli w naszej diecie pojawiają się morele, są zazwyczaj suszone. Tymczasem okazuje się, że morele to owoce nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze.

Czym jest morela?

Morela pospolita to roślina wieloletnia. Należy do rodziny różowatych. Morele zaliczmy do tej samej rodziny co wspomniane wcześniej brzoskwinie, ale również śliwki. Morele pochodzą z Chin. Drzewka tych owoców uprawiane były tam już 4000 lat temu.

Owoce moreli pospolitej to kuliste, nieco spłaszczone pestkowce o pomarańczowej skórce. Miąższ moreli jest pomarańczowy lub żółty. Swój piękny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi. Już w trzech morelach dostarczymy całodzienne zapotrzebowanie na ten przeciwutleniacz. Z beta-karotenu w wątrobie produkowana jest witamina A. Beta karoten wpływa na zdrowie oczu oraz piękny wygląd skóry.

Przeczyszczające działanie moreli

Nie należy jadać moreli ani świeżych, ani surowych w zbyt dużych ilościach. Mogą wówczas działać przeczyszczająco. Działanie takie występuje przy spożyciu więcej niż 10-15 sztuk moreli. Mogą pojawić się bóle żołądka, wymioty, biegunka.

Co znajdziemy w morelach?

  • Świeże morele nie są kaloryczne. W 100 g dostarczają około 48 kcal. Są nieco bardziej kaloryczne niż brzoskwinie. Wynika to z faktu, iż zawierają one więcej cukru niż brzoskwinie. Na 100 g moreli przypada 11 g węglowodanów, 9 g cukrów i 2 g błonnika.
  • Morele dostarczają bardzo dużo potasu. W 100 g świeżych owoców znajduje się 259 mg potasu. Dla porównania w 100 g banana znajduje się 358 mg potasu.
  • Ze względu na dużą zawartość soli potasowych polecane są osobom z chorym układem sercowo-naczyniowym.
  • Poza potasem morele dostarczają także magnez. W 100 g moreli znajduje się 10 mg tego pierwiastka. Dzięki zawartości potasu i magnezu owoce te polecane są osobom ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym.
  • Poza wymienionymi minerałami dostarczają również żelaza (0,4 mg na 100 g). Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych świeże owoce, suszone morele oraz z sok z moreli polecane są przy anemii, a także kobietom w ciąży.

Suszone morele

Wybierając owoce suszone, zwracajmy uwagę na to, czy owoce były siarkowane. Siarkowanie pozwala zachować dłużej świeżość i ładny wygląd owoców, ale niestety estetyczniejszy wygląd nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi.

Co znajdziemy w pestkach moreli?

Mówiąc o morelach, nie można jednak zapomnieć o ich niezwykłych pestkach. Szczególnie wartościowe są pestki moreli gorzkich. Pochodzą one z dzikich odmian drzew morelowych. Pestki gorzkich moreli są bardzo dobrym źródłem witaminy B17. Witamina znana jest jako amigdalina. Badania wykazują, że codzienne spożywanie gorzkich pestek moreli może zapobiec nowotworom, a także zabić istniejące już komórki rakowe. Profilaktycznie można spożywać 2-4 pestek moreli dziennie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.