Jeśli sam przygotowujesz swoje jedzenie, wówczas wiesz, co jesz i możesz zadbać o jakość swoich posiłków. Istotne jednak jest, by stosować się do pewnych zasad, aby jedną błędną decyzją nie doprowadzić do fatalnych skutków, takich jak np. zatrucie pokarmowe spowodowane nieprawidłową obróbką.
Przygotowanie posiłków na kilka dni to świetna opcja na oszczędność kosztów i czasu, ale jeśli nie zadbasz o odpowiednie środki higieny, wówczas Twoja praca może pójść na marne.
Poznaj kilka przydatnych zasad, które pozwolą Ci zachować większe bezpieczeństwo żywności w kuchni.
Myj ręce i zadbaj o czystość stanowiska pracy
Twoi rodzice z pewnością od zawsze mówili Ci: umyj ręce, bo zaraz obiad. Nie bez powodu. Choroby przenoszone przez żywność mogą się szybko rozprzestrzeniać. Zanim zaczniesz cokolwiek kroić, szatkować, dokładnie umyj ręce. Nie wystarczy szybkie przepłukanie wodą, trzeba je porządnie umyć i traktować ten proces jako część procesu gotowania. Wyczyść też stanowisko, na którym zamierzasz przygotowywać posiłek.
Zaleca się, aby mieć oddzielne deski do krojenia różnych produktów – jedną do surowego mięsa, inną do warzyw i owoców, jeszcze inna do nabiału i wędlin. Ręce oraz deski należy umyć po każdym kontakcie z surowym mięsem.
Bądź zorganizowany
Organizacja jest kluczem do przygotowania posiłków w sposób wydajny i bezpieczny. Jeśli dobrze wiesz gdzie i co przechowujesz, w jakiej kolejności najlepiej przygotować produkty, wówczas unikniesz chaosu.
Dobrym sposobem jest oznaczanie produktów etykietami z widoczną datą ważności i w miejscach zgodnych z częstotliwością użycia. Warto oznaczać także produkty przygotowane np. kiedy zostały zrobione i do kiedy należy je skonsumować.
Kontroluj temperaturę
Posiadasz termometr kuchenny? Jeśli nie, to wiedz, że to dobra inwestycja. Gotowanie potencjalnie niebezpiecznej żywności do odpowiedniej temperatury wewnętrznej jest jednym z najłatwiejszych sposobów zapobiegania problemom układu pokarmowego wywołanym przez bakterie.
The Center for Disease Control (CDC) sugeruje następujące wytyczne dotyczące bezpiecznych temperatur gotowania:
63°C - dla całych kawałków wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny (następnie pozwól mięsu odpocząć przez 3 minuty przed krojeniem lub jedzeniem),
71°C - dla mielonych mięs, takich jak wołowina i wieprzowina,
74°C - dla drobiu, w tym mielonego kurczaka i indyka.
Unikaj folii
W sklepach najczęściej kupujemy mięsa i wędliny w foliowych opakowaniach. Jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość, zainwestuj w szklane, zamykane pojemniki. Jest to zdecydowanie zdrowsza i wydajniejsza opcja na trzymanie produktów w lodówce. Świetnie sprawdzą się nie tylko do mięs, ale także serów i niektórych warzyw. Wiele warzyw, np. marchew, rzodkiewka, wytrzymają dłużej, jeśli będą leżały w miseczce z wodą.
Podsumowanie
Zwracanie większej uwagi na sposób przygotowania i przechowywania posiłków to dobry sposób na uniknięcie problemów żołądkowych swoich i swoich gości.
I na koniec jeszcze jedna ważna zasada – jeśli masz wątpliwości co do świeżości jakiegoś produktu, to lepiej go wyrzuć. Oszczędzanie jest ważne i proekologiczne, ale nie zawsze się sprawdza. Jeśli chodzi o Twoje zdrowie i bezpieczeństwo, zdecydowanie lepiej mieć się na baczności.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.