Zaparcia to temat dość kłopotliwy, ale bardzo powszechny. Charakteryzują się niską częstotliwością oddawania stolców (mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień), bolesnością oddawania stolca oraz konsystencją, która jest twarda i grudkowata. Mogą spotkać każdego niezależnie od wieku, ale najbardziej narażone na nie są kobiety w ciąży i w połogu, osoby po 60-tym roku życia czy osoby, które są odwodnione i mają za mało błonnika w diecie. Zamiast sięgnąć po preparaty przeczyszczające, wypróbuj najpierw naturalne produkty, których umieszczenie na stałe w diecie może pomóc "rozładować" sytuację.
Produkty pełnoziarniste
Jeśli spożywasz białe bułki, ryż, chleb czy makaron pszenny i cierpisz przy tym na zaparcia, warto pomyśleć o zmianie w menu. Produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, ciemne pieczywo, makaron pełnoziarnisty, komosa ryżowa czy płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy, który sprawia, że łatwiej jest oddać stolec.
Jagody
Sezon na pyszne jagody trwa w najlepsze, więc jeśli masz problemy z wypróżnieniem, warto udać się na rynek po słoik tych leśnych przysmaków. Zawierają one dużo błonnika i przeciwutleniaczy. Wbrew powszechnej opinii świeże jagody nie powodują zaparć. Wręcz przeciwnie, świetnie sprawdzą się przy zaparciach.
Suszone owoce
Suszone owoce mogą służyć jako przekąska zawierająca magnez i błonnik, które zdecydowanie sprzyjają zdrowiu jelit i perystaltyce. Rodzynki, figi, daktyle czy morele to kolejny dobry wybór dla każdego, kto szuka naturalnych środków przeczyszczających.
Chia i siemię lniane
Dodanie do jogurtu lub płatków owsianych nasion chia i siemienia lnianego może pozytywnie wpłynąć na Twoje jelita i ilość wypróżnień. Nasiona te są bogate w błonnik, który pomaga normalizować stolec, a także są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają rolę w łagodzeniu stanów zapalnych.
Jabłka i gruszki
Te soczyste owoce, które rosną w naszej strefie klimatycznej, zawierają pektynę, która jest rodzajem błonnika. Doskonale wpływa na pracę jelit i pomaga utrzymać regularność wypróżnień.
Brokuły i kalafior
Brokuły i kalafior to bogate w witaminy i błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny warzywa, które są dostępne przez cały rok. Zawarty w nich błonnik rozpuszczalny jest częściowo rozkładany przez bakterie jelitowe. Tworząca się lepka, żelowata substancja niejako smaruje jelito i działa ochronnie na ściany przewodu pokarmowego. Zawartość błonnika w posiłkach zapewnia dodatkowo nam uczucie sytości i spowalnia pasaż treści pokarmowej przez jelita.
Cytrusy
Soczyste owoce, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki, nie tylko charakteryzują się wysoką zawartością wody, która zmiękcza stolec, ale także zawierają duże ilości pektyny pobudzającej jelito do pracy.
Dynia
To niskokaloryczne, jesienne warzywo o niskiej zawartości węglowodanów i cukru jest pełne błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla łagodzenia zaparć. Dynia zawiera również potas, który działa jak elektrolity, utrzymując równowagę przewodu pokarmowego.
Kawa
Poranna filiżanka kawy nie tylko stymuluje mózg do pracy, ale także jelita. Kawa zawiera kwas chlorogenowy i wspomaga produkcję kwasu żołądkowego w organizmie. Zwiększa również produkcję hormonów, takich jak gastryna i cholecystokinina, które zwiększają zdolność trawienia pokarmu i aktywują okrężnicę.
Kapusta kiszona
Jeśli potrzebujesz pomocy przy wypróżnieniu, spróbuj zjeść kiszoną kapustę, która jest bogata w probiotyki wspomagające proces trawienia. Kapusta zawiera też dużo błonnika i rozluźnia masy kałowe.
Podsumowanie
Zaparcia mogą mieć negatywny wpływ na jakość i komfort naszego życia. Wpływają zarówno na zdrowie fizyczne, powodując hemoroidy, jak i psychiczne. Istnieje wiele naturalnych sposobów na złagodzenie zaparć i warto skorzystać z przedstawionych wyżej produktów.