Intermittent fasting (IF) to modny model odżywiania, polegający na stosowaniu postu oraz określonych okien żywieniowych. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom stosowanie IF nie oznacza, iż mamy narzucony rodzaj diety. Okno żywieniowe jest rodzajem ramy czasowej, którą wypełniamy według własnego uznania. Może być to dieta zbilansowana, ketogeniczna, lowcarb itd. IF ma wiele odmian, których celowo tu nie omawiam.
Czy przerywany post gwarantuje utratę wagi?
To, że stosujemy IF nie oznacza, że będziemy chudnąć! Nadal możemy dostarczać o wiele więcej kalorii, niż potrzebujemy! Stosowanie IF nie oznacza też, że odżywiamy się zdrowo, to od nas zależy, co będziemy jeść, mogą być to szkodliwe dla zdrowia produkty!
Co to jest TRF?
TRF jest odmianą IF polegającą na podaży pokarmu tylko w określonych godzinach. W przypadku intermittent fasting (gdy stosujemy TRF ang. time-restricted feeding), post może trwać 18 godzin, a okno żywieniowe np. 6 godzin. Czyli powiedzmy, iż ktoś zaczyna jeść o 8:00 rano, to ostatni posiłek wypada o godzinie 14:00. Od 14:00 do 8:00 rano mamy post, trwający 18 godzin. Naukowcy lubią komplikować sobie życie, ostatnio ukuli nowy termin TRE (ang. time-restricted eating), oznacza to samo co TRF, restrykcja żywieniowa polega na tym, iż dostarczanie pokarmu jest ograniczone tylko do wybranych godzin, w ramach okna żywieniowego. Resztę stanowi post.
Jakie efekty daje TRF?
Naukowcy wzięli pod lupę badania dotyczące TRF. Doszli do wniosku, że zastosowanie TRF zmniejsza masę ciała o 1–4% po 1–16 tygodniach u osób z otyłością w porównaniu z grupą kontrolną, która dostarczała jedzenie bez ograniczeń czasowych. Ta utrata masy ciała wynika z niezamierzonego zmniejszenia spożycia energii (~350–500 kcal dziennie), które ma miejsce, gdy uczestnicy skracają swoje okna żywieniowe do 4–10 godzin dziennie.
TRF jest również skuteczny w obniżaniu masy tkanki tłuszczowej, ciśnienia krwi, stężenia trójglicerydów i markerów stresu oksydacyjnego w porównaniu z grupą kontrolną.
Odkrycia te sugerują, że zastosowanie określonego, krótszego okna żywieniowego w ciągu doby jest bezpieczne dla zdrowia dla osób z otyłością, powoduje łagodne zmniejszenie masy ciała, a także obniża kilka kluczowych wskaźników chorób sercowo-naczyniowych.
Źródła:
Kelsey Gabel i in. Time-Restricted Eating to Improve Cardiovascular Health https://link.springer.com/article/10.1007/s11883-021-00922-7
Michael Albosta i in. Intermittent fasting: is there a role in the treatment of diabetes? A review of the literature and guide for primary care physicians https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33531076/
Bartosz Malinowski, Klaudia Zalewska, Anna Węsierska,1 Maya M. Sokołowska,1 Maciej Socha,2 Grzegorz Liczner,1 Katarzyna Pawlak-Osińska,nd Michał Wiciński “Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders—An Overview” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471315/
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.