Zanieczyszczenia powietrza z roku na rok stają się coraz większym obciążeniem dla środowiska. Jest to zagrożenie nie tylko dla ludzi żyjących tu i teraz, ale także dla przyszłych pokoleń. Według światowej organizacji zdrowia, aż 90% światowej populacji doświadcza zanieczyszczeń w miejscu, w którym żyje. Wydaje się zatem, że jesteśmy na przegranej pozycji. Dobra wiadomość jest jednak taka, że z pomocą może przyjść dieta.
Skąd się biorą zanieczyszczenia wokół nas?
Temat zanieczyszczeń jest bardzo szeroki, ale można powiedzieć, że wszędzie tam, gdzie wkroczył człowiek, pojawiły się zanieczyszczenia. Budujemy więcej fabryk, dróg, rośnie ilość inwestycji i wycinamy lasy... Tak, bo to one prowadzą do zanieczyszczeń nie tylko powietrza, ale także wody i gleby. Z jednej strony cieszymy się z technologicznego postępu, ale z drugiej trzeba sobie uświadomić, że idzie za tym powolne „zabijanie” naszego środowiska.
Zanieczyszczenie powietrza a różne grupy wiekowe
Zanieczyszczenie powietrza jest zagrożeniem dla wszystkich grup wiekowych, ale największym dla dzieci, osób starszych i osób z chorobami przewlekłymi. Może się ono przyczynić do ataków astmy i innych problemów oddechowych, nasilić inne problemy oddechowe, a także chorób serca i nowotworów. Coraz bardziej narażone są również kobiety w ciąży.
Czy jedzenie warzyw może pomóc w ochronie przed zanieczyszczeniami powietrza?
Nawet jeśli żyjesz w miejscu, gdzie można powiedzieć, że jest czyste powietrze, to wiedz, że w przyszłości to się może niestety zmienić. Czy można się ochronić przed negatywnym wpływem zanieczyszczonego powietrza na nasz organizm? Okazuje się, że jednym z działań prewencyjnych jest jedzenie niektórych warzyw.
Co to są warzywa selerowate?
Warzywa selerowate znane są także pod nazwą baldaszkowatych. To jedna z największych rodzin roślin. Należą do niej m.in. seler, marchew, pietruszka, pasternak, koper włoski, ale także anyż, kminek, kolendra, lubczyk i wiele innych. Są to warzywa, które stanowią bardzo często dodatek do dań lub przyprawę.
W jaki sposób warzywa selerowate mogą chronić przed zanieczyszczeniem powietrza?
Kiedy wdychasz różnego rodzaju zanieczyszczenia powietrza, twoje płuca i inne tkanki zaczynają gromadzić toksyczną substancję chemiczną — akroleinę. Może ona wywoływać stres oksydacyjny w organizmie i uszkadzać komórki. Okazuje się, że warzywa selerowate zawierają fitoskładniki, które pomagają rozkładać i wydalać tę substancję. Dzieje się tak przez aktywację w wątrobie enzymów, które przekształcają akroleinę w formę rozpuszczalną w wodzie. W takiej postaci organizm może ją łatwiej wydalić.
Jak dużo takich warzyw trzeba jeść, żeby osiągnąć pozytywne skutki?
Ciężko jest odpowiedzieć na to pytanie, gdyż na zalecaną porcję ma wpływ wiele czynników, m.in. wzrost, wiek, stan zdrowia itp. Jednak taką optymalną ilością, rekomendowaną przez ekspertów, są dwie filiżanki selerowatych dziennie. Nie jest to objętościowo duża ilość i bez problemu powinieneś ją umieścić/zmieścić w swoim codziennym menu.
Co to są warzywa kapustne?
Warzywa kapustne to jedna z najpopularniejszych grup, którą chyba każdy kojarzy i potrafi wskazać. Należą do niej m.in. kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, brukselka, brokuł, kalarepa i jarmuż.
Czy warzywa kapustne mogą nas chronić przed zanieczyszczeniami powietrza?
Okazuje się, że rodzina warzyw kapustnych, to kolejna grupa warzyw, które może mieć wiele pozytywnych skutków zdrowotnych, w tym także tych związanych z ochroną przed zanieczyszczeniami. Zawierają one fitoskładniki (glukozynolany), które pomagają w detoksykacji naszego organizmu poprzez stymulację enzymów rozkładających szkodliwe substancje w organizmie, m.in. pestycydy, metale ciężkie. Ponadto warzywa kapustne zawierają antyoksydanty, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, chroniąc tym przed chorobami przewlekłymi.
Podsumowanie
Jedzenie warzyw to konieczność, jeśli chcemy zachować zdrowie. Mają one mnóstwo witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne. Stanowią świetny dodatek do każdego posiłku. Warto też wiedzieć, że jedzenie określonych warzyw może nas ochronić przed negatywnymi dla zdrowia skutkami zanieczyszczeń powietrza. W szczególności chodzi o warzywa kapustne oraz selerowate. A z racji tego, że zanieczyszczenia dotyczą większości z nas, to każdy powinien dodać te warzywa do swojego codziennego menu.