Kuskus to przetworzony produkt zbożowy wytworzony z kuleczek mąki z pszenicy durum lub semoliny. Niegdyś był to przysmak głównie północnoafrykański, a obecnie spożywany jest na całym świecie i dostępny w każdym sklepie. Łączy on w sobie cechy kaszy i makaronu.
Istnieją trzy rodzaje kuskusu: marokański, izraelski i libański. Marokańska wersja jest najdrobniejsza i najłatwiej dostępna. Izraelski kuskus jest wielkości ziaren pieprzu i wymaga dłuższego gotowania. Ma lekko orzechowy smak. Libański z kolei jest największy i ma najdłuższy czas gotowania.
Jakie są korzyści ze spożywania kuskusu?
Kuskus jest bogaty w selen
Jednym z najważniejszych składników odżywczych w kuskusie jest selen. Jedna porcja (ok. 150 g) zawiera ponad 60% zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka. Selen jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi naprawiać uszkodzone komórki i zmniejsza stan zapalny. Jest także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, obniżania ryzyka chorób serca i utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.
Kuskus obniża ryzyko zachorowania na raka
Wiele badań potwierdza, że wysoki poziom selenu może chronić przed niektórymi nowotworami. Szczególnie w połączeniu z witaminami C i E.
Wzmacnia układ odpornościowy
Dzięki zawartości selenu kuskus może także wzmacniać odporność, głównie poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i obniżenie stresu oksydacyjnego w organizmie. Badania wykazały, że wyższy poziom selenu wzmacnia odpowiedź immunologiczną, a niedobór może uszkadzać komórki odpornościowe i ich funkcje.
Źródło białka roślinnego
W 100 g kuskus znajduje się ok. 14 g białka, co sprawia, że może całkiem nieźle uzupełniać dietę wegetarian i wegan. Oczywiście nie jest to pełnowartościowe białko i warto taki posiłek uzupełnić np. o odżywkę białkową, żeby zapewnić sobie wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jest łatwy w przygotowaniu
Kuskus jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez kilka minut. Jest lekki i puszysty i co więcej, ma tendencję do przejmowania smaku innych składników, dzięki czemu jest bardzo wszechstronny.
Kuskus można dodać do sałatek lub jako dodatek do mięs i warzyw. Świetnie się sprawdzi też w posiłkach na słodko np. z owocami.
Co jeszcze warto wiedzieć o kuskus?
Chociaż kuskus wydaje się całkiem dobrym produktem spożywczym, to warto wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Oto one:
Wysoka zawartość glutenu
Mąka z semoliny powstaje przez zmielenie bielma pszenicy durum. Jest uważany za produkt wysokoglutenowy. Nie powinny go spożywać osoby z alergią lub nietolerancją glutenu.
Może zwiększyć poziom cukru we krwi
Kuskus ma dużo węglowodanów, dlatego osoby, które kontrolują poziom cukru we krwi powinny zawsze pamiętać o uzupełnienie posiłku w różne źródła białka i błonnika.
Choć kuskus zawiera standardowe dla tego typu produktu składniki odżywcze, to jednak w porównaniu z innymi produktami z tej kategorii (kasza, ryż itp.) ma ich zdecydowanie mniej. Nie powinna to być zatem podstawa naszej diety, a jedynie jej urozmaicenie od czasu do czasu. Jedząc posiłek z kuskus, warto dodać kilka produktów bogatych w składniki odżywcze np. warzywa, zdrowe tłuszcze itp.
Podsumowanie
Kuskus to ciekawy dodatek do posiłków. Choć ma sporo białka oraz selenu, to jednak jest uboższy w składniki odżywcze w porównaniu z różnymi kaszami, ryżem itp. Unikać go powinny osoby, które nie mogą spożywać glutenu. Kuskus sprawdzi się, jeśli szukasz łatwego i szybkiego do przygotowania produktu zbożowego, jako dodatek do mięs lub sałatek.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.