Być może czytając etykietę i skład produktów, zwróciliście kiedyś uwagę na termin „naturalne aromaty”. Termin ten może być dość mylący, a nawet wprowadzający w błąd. Czym różnią się naturalne od sztucznych aromatów i czy można je spożywać bez obawy o nasze zdrowie?
Czym są naturalne aromaty?
Naturalne aromaty są to środki aromatyzujące, które producenci żywności dodają do swoich produktów w celu wzmocnienia smaku. Można je też kupić w postaci płynnej w przeróżnych smakach. Zgodnie z Kodeksem Przepisów Federalnych Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), naturalne aromaty są tworzone z substancji ekstrahowanych z następujących źródeł roślinnych lub zwierzęcych:
owoce,
warzywa,
drożdże jadalne, zioła, kora, pąki, liście, korzeń lub inna część rośliny,
produkty mleczne, w tym produkty fermentowane,
mięso, drób, owoce morza,
jajka.
Aromaty można uzyskać przez ogrzewanie lub prażenie materiału pochodzenia zwierzęcego, lub roślinnego. Ponadto producenci coraz częściej używają enzymów do ekstrakcji związków smakowych ze źródeł roślinnych, aby wydobyć jak najwięcej z danego surowca.
Co właściwie oznacza „naturalny”?
Badania wykazały, że kiedy na opakowaniu żywności pojawia się słowo „naturalny”, ludzie mają tendencję do formułowania pozytywnych opinii na temat produktu, w tym tego, że jest on po prostu zdrowy. Ponieważ FDA nie zdefiniowała oficjalnie tego terminu, można go używać do opisania prawie każdego rodzaju żywności. W przypadku aromatu naturalnego "oryginalnym" źródłem musi być roślina lub zwierzę. Natomiast pierwotnym źródłem sztucznego aromatu jest syntetyczna substancja chemiczna.
Tak długo, jak oryginalne źródło aromatu pochodzi z materiału roślinnego lub zwierzęcego, jest klasyfikowane jako naturalny aromat.
Ile kalorii mają naturalne aromaty?
Naturalne aromaty mają wzmacniać smak i najczęściej nie wnoszą dodatkowej wartości odżywczej do żywności lub napoju. Statystycznie są jednak czwartym najczęściej występującym składnikiem na etykietach żywności.
Czy naturalne aromaty są zdrowe?
W większości przypadków naturalne aromaty wydają się bezpieczne do spożycia przez ludzi, gdy są spożywane w umiarkowanych ilościach i nasza dieta nie jest monotonna.
Jednak biorąc pod uwagę liczbę substancji, które mogą być częścią naturalnej mieszanki smakowej, możliwe jest wystąpienie reakcji niepożądanych. Dla osób, które mają alergie pokarmowe lub przestrzegają specjalnych diet, bardzo ważne jest uzyskanie informacji od producenta, jakie dokładnie substancje zawiera naturalny aromat. Producenci żywności są zobowiązani jedynie do umieszczania aromatów na listach składników, a nie do ujawniania oryginalnych źródeł lub mieszanek chemicznych aromatów.
Jaki aromat wybrać?
Wybieranie żywności zawierającej naturalne aromaty i unikanie tych sztucznych wydaje się zdrowsze. Jednak tak naprawdę pod względem bezpieczeństwa składu oba źródła aromatów mogą być podobne. Natomiast jak się domyślacie, sztuczne aromaty są najczęściej tańsze w produkcji, co czyni je bardziej atrakcyjnymi dla producentów żywności.
Podsumowanie
Naturalne aromaty zazwyczaj niewiele różnią się od sztucznych aromatów pod względem bezpieczeństwa składu. Nie powinniśmy bać się produktów z dodatkiem aromatów zarówno sztucznych, jak i naturalnych, pod warunkiem że nasza dieta nie jest monotonna i oparta na jednej grupie produktów. Różnorodność w diecie z jednej strony chroni nas przed niedoborami, a z drugiej przed nadmiarem nie zawsze pożądanej substancji.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.