Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy olej lniany nadaje się do budowania masy mięśniowej?

Czy olej lniany nadaje się do budowania masy mięśniowej?
Wykorzystanie diety niskowęglowodanowej w okresie budowania masy mięśniowej jest sprawą dość kontrowersyjną. Z jednej strony mamy bowiem ograniczenie w diecie ilości spożywanych węglowodanów, a przecież musimy pamiętać o tym, że to one stanowią dominujące źródło energii dla pracujących mięśni wtedy, gdy wykonują wysiłek o wysokim poziomie intensywności, jak dzieje się w tradycyjny treningu kulturystycznym.

Z tego powodu najczęściej okresowo wprowadza się posiłki/dni, gdy zjada się więcej węglowodanów tak, aby uzupełnić straty wynikające z codziennej aktywności oraz treningów. Z drugiej zaś strony optymalna dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej, wymaga choćby niewielkiego naddatku kalorycznego.

Skoro w diecie nie ma zbyt dużej ilości węglowodanów, a spożycie białka utrzymywane jest na stosunkowo stałym poziomie, jedynym makroskładnikiem, który należy zwiększyć, będą tłuszcze.

Cel: forma i zdrowie 

Gdy spytamy przeciętną osobę w siłowni, z jakimi produktami spożywczymi kojarzy mu się dieta niskowęglowodanowa, z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że usłyszy się odpowiedź zbliżoną do: jajka, mięso, w tym czerwone oraz nabiał. Wszystkie te trzy produkty (grupy) spożywcze obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, a to z kolei może budzić wątpliwości lekarzy oraz dietetyków.

Dlatego w tym czasie warto pomyśleć o celowym wykorzystaniu innych wysokoenergetycznych źródeł pokarmowych tak, aby nie tylko nie narażać na ew. ryzyko nasze zdrowie, ale wręcz starać się je wspierać. Pomocą może służyć ten artykuł i olej, o którym warto pomyśleć w tym czasie, przy stosowaniu diety niskowęglowodanowej.

Len i olej lniany

Początki stosowania nasion lnu przez ludzi umiejscawia się w Mezopotamii. Ludzie wykorzystywali je do celów spożywczych już w epoce kamienia, jednak najbardziej rozpowszechnione jej spożywanie było w Indiach w nieco późniejszych okresach.

W odróżnieniu od jajek, nabiału i mięsa, olej lniany pozyskiwany z nasion lnu, charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jednocześnie umiarkowaną ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak to, co najcenniejsze w nim to wysoka zawartość (około 73%) wielonienasyconych kwasów omega-6 i omega-3. Ich wzajemna proporcja w lnie wynosi średnio 0,3:1.

Nasiona lnu zawierają około 41% tłuszczu, na który składają się w:

  • 9% tłuszcze nasycone,
  • 18% tłuszcze jednonienasycone,
  • 57% kwasy tłuszczowe omega-3,
  • 16% kwasy tłuszczowe omega-6.

Naukowcy szacują, że stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie współczesnego mieszkańca kraju uprzemysłowionego wynosi nawet 50:1. Ten stan najczęściej wiąże się z coraz częściej spotykanymi chorobami zwyrodnieniowymi, ogólnie nazywanych cywilizacyjnymi.

Jeśli zatem dużą część nasyconych kwasów tłuszczowych, tak chętnie spożywanych w trakcie niskowęglowodanowej diety z nastawieniem na przyrost masy mięśniowej zamienimy, na polecamy w tym artykule olej lniany, możemy spodziewać się tego, o czym raportują naukowcy.

A są to potencjalne korzyści dla naszego zdrowia tj.:

  • ochrona układu sercowo-oddechowego,
  • zmniejszenie poziomu trójglicerydów,
  • zmniejszenie ciśnienia krwi,
  • poprawę funkcjonowania układu nerwowego i mózgu,
  • ochrona układu moczowego,
  • poprawa stanu skóry, jej gładkości i nawilżenia,
  • zmniejszenie ryzyka występowania zaparć oraz biegunek,
  • ograniczenie występowania stanów zapalnych w organizmie,
  • zmniejszenie wzrostu komórek nowotworowych.

W mojej ocenie - warto dokonać zamiany!