Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy olej słonecznikowy jest zdrowy?

Czy olej słonecznikowy jest zdrowy?
Olej słonecznikowy to niezwykle popularny produkt spożywczy. Powstaje poprzez tłoczenie nasion słonecznika zwyczajnego (łac. Helianthus annuus). Jest często reklamowany jako zdrowy produkt, ponieważ zawiera nienasycone tłuszcze, które są znane z korzystnego wpływu na serce. Okazuje się jednak, że wszystko zależy od rodzaju oleju słonecznikowego i tego co konkretnie zawiera. Czytaj dalej aby dowiedzieć się o co tutaj chodzi?

Jakie są rodzaje oleju słonecznikowego?

Dostępne są cztery rodzaje oleju słonecznikowego, z których wszystkie są wytwarzane z nasion słonecznika hodowanych w celu uzyskania różnych kompozycji kwasów tłuszczowych.

Należą do nich:

  • olej wysokolinolowy — zawiera 68% kwasu linolowego,
  • olej średniooleinowy — zawiera 65% kwasu oleinowego,
  • olej wysokooleinowy — zawiera 82% kwasu oleinowego,
  • olej wysokostearynowy/wysokooleinowy — zawiera 72% kwasu oleinowego, 18% kwasu stearynowego.

Jak sugerują nazwy, niektóre z olejów mają wyższą zawartość kwasu linolowego a inne oleinowego. Kwas linolowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6, natomiast kwas oleinowy to jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-9. Oba są źródłem energii dla naszego organizmu, jednak różnie reagują na ciepło podczas gotowania i mogą mieć różny wpływ na Twój organizm.

Z pewnością ciekawostką jest olej wysokostearynowy/wysokooleinowy, który zawiera kwas stearynowy — nasycony kwas tłuszczowy, który ma postać stałą w temperaturze pokojowej. Ma on inne zastosowanie kulinarne i jako jedyny nie jest przeznaczony do gotowania w domu. Używa się go do żywności pakowanej, lodów, czekolady i smażenia przemysłowego.

Jakie są wartości odżywcze olejów słonecznikowych?

Wszystkie oleje słonecznikowe mają 100% zawartości tłuszczu, nie zawierają białka, węglowodanów, cholesterolu ani sodu. Mają za to witaminę E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach i chronik komórki przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.

O ile kaloryczność, tłuszcz całkowity oraz nasycony są we wszystkich olejach takie same, tak ilość kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych się różnią.

Najwięcej kwasów jednonienasyconych znajduje się w oleju wysokooleinowym, a najmniej w wysokolinolowym. Odwrotnie natomiast jest w przypadku tłuszczów wielonienasyconych (najwięcej w oleju wysokolinolowym, najmniej w wysokooleinowym).

Jakie są korzyści stosowania oleju słonecznikowego?

Jeśli mówimy o jakichkolwiek korzyściach wynikających ze spożywania tego oleju, to związane są one z odmianami wysokooleinowymi, szczególnie tymi, które zawierają 80% lub więcej kwasu oleinowego. Do korzyści można zaliczyć potencjalny wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Przeprowadzone zostały różne badania na ten temat i niektóre z nich sugerują, że spożywanie wysokooleinowego oleju słonecznikowego zamiast tłuszczów nasyconych, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i podniesienie poziomu HDL. Mimo wszystko naukowcy twierdzą, że temat ten nie jest jeszcze jednoznaczny i potrzebne są kolejne badania.

Jakie są negatywne skutki spożywania oleju słonecznikowego?

Odmiany oleju, które nie są wysokooleinowe, zawierają więcej kwasu linolowego, znanego również jako omega-6. I choć jest to niezbędny kwas tłuszczowy, który trzeba uwzględnić w swojej diecie, to spożywanie go w zbyt dużej ilości może prowadzić do stanu zapalnego w organizmie i różnych problemów zdrowotnych.

Dlaczego tak się dzieje?

Kwas linolowy jest przekształcany w kwas arachidowy, który może wytwarzać związki zapalne. Nadmierne spożycie omega-6 przy zmniejszonym spożyciu omega-3 może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych.

Inną negatywną właściwością oleju słonecznikowego jest uwalnianie potencjalnie toksycznych związków, jeśli jest poddawany zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 180 stopni), np. podczas smażenia w głębokim tłuszczu.

Olej ma, ogólnie rzecz biorąc, dość wysoki punkt dymienia, ale nie zmienia to faktu, że w porównaniu do innych olejów, olej słonecznikowy uwalnia najwięcej aldehydów. Są to toksyczne związki, które mogą uszkadzać DNA i komórki naszego organizmu, a tym samym przyczyniać się do wielu chorób. Im dłużej olej słonecznikowy wystawiony jest na działanie ciepła, tym więcej aldehydów emituje.

Podsumowanie

Uważa się, że olej słonecznikowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego zapewnia pewne korzyści dla zdrowia serca. Wykazano jednak, że w przypadku gdy zbyt długo jest poddawany wysokiej temperaturze, wyzwala toksyczne związki — aldehydy.

Czy olej słonecznikowy jest zdrowy i warto z niego korzystać?

Nie jest to ani najlepszy, ani najgorszy produkt. Można używać oleju słonecznikowego do gotowania w niskich temperaturach, szybkiego podsmażania i jako dodatku do potraw. Nie powinien on jednak stanowić głównego (albo przeważającego) źródła tłuszczu w diecie. Istnieją inne tłuszcze, które mają więcej składników odżywczych, są mniej toksyczne po poddaniu wysokiej temperaturze i mają lepsze proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15983523/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001502/ https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-completes-review-qualified-health-claim-petition-oleic-acid-and-risk-coronary-heart-disease

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.