BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta odchudzająca dla nastolatki – praktyczne wskazówki

Coraz młodsze dziewczęta rozpoczynają na własną rękę stosowanie diet odchudzających. Jak łatwo się domyślić nie chodzi o kwestie zdrowotne, a o chęć wpisania się w obowiązujące, często nierealne kanony wyglądu sylwetki. Niebezpieczeństwo polega na tym, iż przypadkowe strategie bardzo często prowadzą do wyniszczenia organizmu będącego w fazie intensywnego rozwoju, co związane jest z istotnym zwiększeniem ryzyka występowania poważnych dolegliwości zdrowotnych. Jak powinna wyglądać dieta nastolatki, która pragnie poprawić estetykę swojej sylwetki?

Głodzenie się zawsze kończy się źle

„Bycie na diecie” kojarzy się z mocnym ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia oraz uwzględnianiem w menu wyłącznie produktów posiadających „mało kalorii”. Warto tę kwestię sprostować na samym początku. Głodówki nie są skutecznym rozwiązaniem – zarówno dla osób dorosłych jak i zwłaszcza nastolatków. Nie tylko dlatego, że nie prowadzą do uzyskania pożądanych rezultatów (w ostateczności znacznie pogarszają kompozycję sylwetki, zwiększając procentowy udział tkanki tłuszczowej i zarazem zmniejszając ilość tkanki mięśniowej), ale są również niebezpieczne dla zdrowia, a także – dla kondycji włosów, skóry, paznokci. Dlatego też aby pozbyć się niechcianych kilogramów należy poprawić jakość spożywanych produktów i wyeliminować wszelkie „żywieniowe śmieci”, czyli takie pokarmy, które dostarczają samych kalorii bez witamin, składników mineralnych, białka.

Podsumowanie: głodzenie się nie wpłynie pozytywnie na estetykę sylwetki. Efekt utraty kilogramów będzie chwilowy i tak naprawdę mało efektowny (zmniejszy się ilość tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej). Natomiast skutki wyniszczenia organizmu będą poważne i prawdopodobnie długotrwałe. Opcją skuteczną jest zmiana nawyków żywieniowych – poprawa jakości spożywanego jedzenia. Wbrew obowiązującym mitom, aby mieć ładne, smukłe i wysportowane ciało należy jeść, tyle że trzeba to robić „z głową”!

Co jeść i pić?

Warto zdać sobie sprawę, iż za większość problemów z nadmiarowymi ilościami tkanki tłuszczowej u dziewcząt wynika ze spożywania nadmiernych ilości produktów będących źródłem „pustych kalorii”. Słodycze, słone przekąski, słodkie soki i napoje w ostateczności prowadzą do odkładania się problemowych „boczków” i brzucha.

Co eliminować?

Dlatego pierwszym krokiem w diecie ukierunkowanej na pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej powinno być wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie:

  • słodyczy - w tym również tych domowej roboty,
  • śniadaniowych produktów typu słodkie płatki - granola, masło czekoladowe, ciasteczka zbożowe, kaszki,
  • słodki nabiał - jogurty owocowe, serki smakowe, mleka smakowe,
  • przekąsek - typu paluszki, słone orzeszki, chipsy,
  • produktów z białej mąki - jasne pieczywo, makarony,
  • słodkich napojów i soków - typu cola, oranżada, soki 100%,
  • dania typu fast food - hamburgery, pizza, frytki, etc.,
  • wędlin - kiełbasy, parówki, szynki.

Stopniowa adaptacja

Oczywiście eliminacji dokonać można w sposób stopniowy, wprowadzając zdrowsze alternatywy, takie jak te wymienione poniżej:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe - brązowy ryż, grube kasze, kasza jaglana, płatki owsiane górskie, razowe pieczywo,
  • świeże warzywa do każdego posiłku - pomidory, papryka, sałata, ogórki i wszystkie inne,
  • świeże owoce - w postaci deserów do głównych posiłków lub jako przekąska; polecane są wszystkie - najlepiej lokalne, sezonowe; podobnie jak w przypadku warzyw, warto je urozmaicać,
  • mięso i podroby - wątróbka, drób, wołowina, wieprzowina,
  • ryby – szczególnie te tłuste (np. łosoś),
  • zdrowe tłuszcze - oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy,
  • nabiał i jaja - nieprzetworzony (sery podpuszczkowe typu mozzarella, twarogi),
  • woda - średnio i wysokozmineralizowana, herbaty, soki warzywne,
  • orzechy - wyłącznie niesolone i nieprażone (np. włoskie, migdały, laskowe).

Podsumowanie

Pierwszym krokiem w drodze do poprawy estetyki sylwetki powinna być eliminacja niepożądanych (niezdrowych i wybitnie tuczących) produktów żywnościowych i wprowadzenie zdrowszych alternatyw. Pamiętać należy o urozmaiceniu – spożywanie wyłącznie warzyw (lub innej grupy produktów) nie przyniesie zadowalających efektów.

Ile należy jeść?

Przede wszystkim należy określić ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia. W ramach wyznaczonych posiłków należy najadać się do syta, jednak bez przejadania się. Może wydać się to dziwne, ale bazowanie na wartościowych produktach żywnościowych (wymienionych w akapicie powyżej) pomaga ograniczyć ilość spożywanych kalorii – w odróżnieniu od fast foodów i słodyczy, które dość szybko dostarczają sporą ilość energii, a mimo to nie sycą należycie. Dziewczęta, które jednak dla własnej przyjemności i wiedzy chcą przeliczać kaloryczność posiłków zachęcam do skorzystania z kalkulatorów PoTreningu.pl (można naocznie przekonać się, iż obiad składający się z mięsa, ziemniaków i solidnej porcji warzyw ma mniej kalorii niż paczka ulubionych cukierków).

Podsumowanie

Ilość i kaloryczność spożywanego pokarmu można w prosty sposób kontrolować, bazując na wartościowych produktach żywnościowych, które zaspokajają apetyt szybciej i na dłużej. Jedzenie fast foodów i słodyczy sprawia, iż trudniej jest się najeść i częściej pojawia się ochota na przekąski pomiędzy posiłkami.

Najczęściej popełniane błędy

Na koniec chciałbym wyszczególnić najczęściej popełniane błędy popełniane przez nastolatki pragnące zgubić zbędną tkanką tłuszczową:

  • eliminowanie z jadłospisu całych grup produktów. Statystycznie najczęściej jest to mięso i podroby (w tym wątróbka) oraz tłuszcze i ryby. Jest to o tyle niebezpieczne, że prowadzi do poważnych niedoborów: niezbędnych aminokwasów, żelaza i witamin, co negatywnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej jak i na zdrowie.
  • jedzenie samych warzyw – to tak naprawdę głodzenie się. Odsyłam więc do pierwszego akapitu niniejszego opracowanie.
  • brak wydzielonych posiłków głównych i podjadanie pomiędzy nimi.
  • brak aktywności fizycznej – siedzący tryb i spędzanie znacznych ilości czasu przed telewizorem czy komputerem utrudniają pozbywanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.
  • nierealne wyobrażenia i brak cierpliwości – ludzkie ciało posiada pewne ograniczenia, które należy po prostu uszanować. Wiadomo, że najlepiej byłoby uzyskać wymarzoną sylwetkę w kilka dni, jednak cudowne rozwiązania nie istnieją.

Trwała zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze to jedyny sposób na uzyskanie i utrzymanie ładnej i zadbanej sylwetki.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.