Kiedy słyszymy słowo “dieta” zwykle myślimy o jakimś ograniczeniu, które pomoże nam osiągnąć konkretny wynik, taki jak utrata wagi. Niestety bardzo często ludzie szybko się poddają z powodu niskiej kaloryczności i idącego za tym uczucia głodu. Dieta powinna być postrzegana jako sposób odżywiania przynoszący także korzyści zdrowotne, a nie tylko jako przykra konieczność prowadząca do ubytku wagi.
Jeśli zależy Ci na zdrowiu, wybierz dietę śródziemnomorską. Badania sugerują, że śródziemnomorski styl odżywiania może także zmniejszyć stan zapalny, a co za tym idzie ograniczyć ryzyko depresji.
Główne założenia diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska zachęca do czerpania wzorca żywieniowego obejmującego podstawowe produkty żywnościowe ludzi mieszkających w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym, takich jak Hiszpania, Grecja, Włochy i Francja. Istotnym aspektem jest też celebrowanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi przy przyjemnej rozmowie.
Ten sposób odżywiania jest bogaty w owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce morza, orzechy i rośliny strączkowe oraz awokado i oliwę z oliwek. Należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do nie więcej niż kilku porcji w miesiącu, a do przyprawiania potraw zamiast soli używa się ziół. Dieta obejmuje również unikanie nadmiernych ilości alkoholu. Chociaż wino z umiarem jest w dozwolone.
Dieta śródziemnomorska a zdrowie
Naukowcy przeprowadzili badanie na 1,5 miliona zdrowych osobach dorosłych. Analiza wykazała, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności zwłaszcza z przyczyn sercowo-naczyniowych. Dieta śródziemnomorska wiąże się również ze zmniejszoną zachorowalnością na raka, a także choroby Parkinsona i Alzheimera. Ponadto kobiety stosujące dietę śródziemnomorską, które używają oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i jedzą orzechy, są mniej narażone na zachorowanie na raka piersi. Nic dziwnego, że wielu badaczy zachęca do stosowania śródziemnomorskiego stylu żywienia.
Dieta śródziemnomorska jako profilaktyka zdrowia psychicznego
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim i spożywanie większej ilości owoców i warzyw sprawi, że nie tylko poczujesz się lepiej fizycznie, ale także poprawi się Twoje zdrowie psychiczne. Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą więcej surowych owoców i warzyw, szczególnie szpinak, świeże jagody i ogórki, mają mniej objawów depresji, lepszy nastrój i większą satysfakcję z życia. Dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier i przetworzoną żywność wiązała się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia depresji. Szwedzkie badanie potwierdziło, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wśród osób w średnim wieku wiązało się z niższym ryzykiem depresji w późniejszym życiu.
Czy dieta śródziemnomorska może prowadzić do utraty wagi?
Generalnie ten sposób odżywiania nie był w zamyśle dietą odchudzającą. Okazuje się, że jedna z najzdrowszych diet na całym świecie jest również skuteczna w redukcji wagi. Nie ma idealnej diety, która pozwoliłaby na zawsze osiągnąć trwałą utratę wagi u osób z nadwagą lub otyłością, jednak dieta śródziemnomorska może być zróżnicowanym i atrakcyjnym sposobem na odchudzanie, który nie wymaga zbyt dużego kombinowania. Oczywiście, aby schudnąć, należy być na deficycie kalorycznym, ale przy spożywaniu dużej ilości warzyw zawierających błonnik, z pewnością będziemy czuli się bardziej syci.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.