Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak stopniowo przejść na weganizm? Zacznij od diety semiwegetarianskiej!

Jak stopniowo przejść na weganizm? Zacznij od diety semiwegetarianskiej!
Dieta semiwegetariańska inaczej nazywana fleksitariańską lub półwegetariańską to zyskujący popularność sposób odżywiania się. Można powiedzieć, że to taki elastyczny wegetarianizm, ponieważ dopuszcza spożywanie mięsa. Na czym konkretnie polega i czy dieta semiwegetariańska jest zdrowa?

Czym jest semiwegetarianizm?

Semiwegetarianizm to sposób odżywiania się, gdzie głównie spożywa się pokarmy roślinne, ale dopuszczalne jest spożywanie kurczaka, indyka i ryb, czyli białego mięsa oraz produktów mlecznych i jajek. Wyklucza się z diety czerwone mięso, czyli wołowinę, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę, jagnięcinę i dziczyznę. Chodzi tutaj bardziej o zmniejszenie niż wyeliminowanie spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego i skupienie się na żywności pochodzenia roślinnego.

Odmiany semiwegetarianizmu:

Semiwegetarianizm a inne diety bezmięsne

Jeśli chcielibyśmy porównać semiwegetarianizm do weganizmu, to znaczącą różnicą jest zezwolenie na spożywanie jaj, mleka i jego przetworów. Weganizm jest najbardziej restrykcyjną dietą bezmięsną, która eliminuje z menu nie tylko mięso i jego pochodne. Weganizm wyklucza też wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i wykorzystanie zwierząt, które się z tym wiąże — w tym miód, żelatyna i wspomniane wyżej jaja.

Weganizm obejmuje również styl życia, który nie akceptuje żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym skóry, futra, wełny i jedwabiu oraz kosmetyków ani mydeł wyprodukowanych lub testowanych na zwierzętach.

Natomiast w porównaniu z wegetarianizmem, różnica polega tylko na okazjonalnym dopuszczeniu spożycia mięsa, będąc pół-wegetarianinem. Tak naprawdę każdy z nas może decydować, czy chce jeść nabiał, ale na przykład już jajek i owoców morza nie. Dieta półwegetariańska może technicznie obejmować dowolną kombinację żywności wegetariańskiej i pochodzenia zwierzęcego.

Korzyści zdrowotne

Z ankiety przeprowadzonej dwa lata temu wynika, iż głównym powodem spożywania mniejszej ilości mięsa było zdrowie i aż dziewięć na dziesięć osób wymienia je jako główny czynnik. Spożywanie większej ilości pokarmów pochodzenia roślinnego i mniej pokarmów pochodzenia zwierzęcego, to wiele korzyści zdrowotnych. Zmniejsza się przede wszystkim ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz wystąpienia chorób serca.

Będąc na diecie semiwegetariańskiej, dostarczamy wielu niezbędnych do zachowania zdrowia substancji odżywczych z pokarmów takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, nabiał, jaja, orzechy i oleje roślinne, produkty pełnoziarniste oraz okazjonalnie białego mięsa.

Semiwegetarianizm a ryzyko niedoborów

Jeśli zdecydujesz się zostać semiwegetarianinem, koniecznie zadbaj o to, by Twoja dieta była różnorodna, odpowiednio zbilansowana i bogata w witaminy oraz mikro i makroelementy. W jakich pokarmach znajdziesz najwięcej witaminy B12, witaminy D, cynku, żelaza, wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka?

  • Witamina B12 – jaja, produkty mleczne, owoce morza, podroby.
  • Witamina D – tłuste ryby, żółtka jaj.
  • Cynk – fasola i rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, owoce morza, nabiał.
  • Żelazo – fasola i rośliny strączkowe, zielone warzywa, suszone owoce, produkty pełnoziarniste, drób i podroby.
  • Wapń – sardynki i łosoś, nabiał, zielone warzywa, tofu.
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – tłuste ryby, orzechy i nasiona, oleje roślinne.
  • Białko – żywność sojowa, wegetariańskie zamienniki mięsa, rośliny strączkowe, orzechy lub masło orzechowe, nabiał, drób, odżywki białkowe wegańskie i roślinne.

Podsumowanie

Semiwegetarianizm to "odmiana" diety wegetariańskiej, w której ogranicza się spożycie mięsa, ale nie eliminuje się go całkowicie. To idealny sposób odżywiania się dla osób, które w trosce o środowisko chcą ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych.

Jeśli odpowiada Ci taki styl życia, włącz do swojego codziennego menu produkty roślinne takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, tofu, orzechy, nasiona, dużo warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste, jaja, nabiał oraz okazjonalnie białe mięso. Dieta ta jest nie tylko zdrowa, ale także przyjazna środowisku, może być też pierwszym etapem przejścia na weganizm.

Źródła: https://news.gallup.com/poll/282779/nearly-one-four-cut-back-eating-meat.aspx https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622165880?via%3Dihub

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.