Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jaka jest optymalna ilość posiłków w ciągu dnia?

Jaka jest optymalna ilość posiłków w ciągu dnia?
Na temat tego jaka jest optymalna ilość posiłków w ciągu dnia krążą różne teorie. Z jednej strony dość popularne jest przekonanie, iż należy jeść „mniej a częściej”, najlepiej sześć lub nawet siedem razy dziennie, z drugiej natomiast coraz można się spotkać z poglądami odmiennymi, mówiącymi, że w zasadzie trzy, a nawet dwa posiłki to ilość wystarczająca. Jak jest naprawdę?

Wysoka częstotliwość posiłków – wady i zalety

Wysoka częstotliwość posiłków przedstawiana bywa zazwyczaj w samych superlatywach. Entuzjaści częstego zasiadania do stołu przekonują, że taka praktyka pozwala zapanować nad uczuciem głodu zmniejszając chęć na niezdrowe przekąski oraz powołują się na teorie sugerujące, że jedząc mniej a częściej można wyraźnie przyspieszyć metabolizm. Niestety problem polega na tym, że tak naprawdę zarówno jedno jak i drugie z przytoczonych założeń jest wątpliwe. W niektórych badaniach zanotowano bowiem, iż wyższa częstotliwość posiłków (jedzenie sześć razy dziennie), nie tylko nie ułatwia, ale wręcz utrudnia kontrolę łaknienia. Związane jest to z tym, że małe i niskokaloryczne posiłki nie są satysfakcjonujące i po ich zjedzenie pojawia się uczucie niedosytu. Innymi słowy efekt jest podobny do tego, który występuje po degustacji przystawki, a nie dania głównego...

Podobnie wygląda sytuacja w kontekście wpływu częstotliwości posiłków na metabolizm. Dane eksperymentalne nie potwierdzają teorii sugerującej, iż jedzenie „częściej a mniej” bardziej przyspiesza przemianę materii niż jedzenie „rzadziej a więcej” (o ile mówimy o sytuacji w której spożycie energii ogółem w jednym i w drugim wypadku jest takie samo). Są też teorie zgodnie z którymi wyższa częstotliwość konsumpcji poprawia efektywność wykorzystania białka przez organizm. I w tym wypadku jednak brakuje przekonujących dowodów, a wręcz są dane naukowe sugerujące, iż zależność taka nie występuje.

Jedzenie „od czasu do czasu”

W przypadku niższej częstotliwości spożywania posiłków rzadko wspomina się o korzyściach, częściej natomiast o rzekomych wadach. Podobno (tak głoszą obiegowe teorie), rzadka konsumpcja pokarmu jest czynnikiem sprzyjającym podjadaniu między posiłkami. Cóż, w praktyce może tak być, ale nie musi, wiele zależy tutaj od dobowego spożycia energii oraz rodzaju spożywanej żywności i jej stopnia przetworzenia. Inne teorie głoszą, iż jedząc rzadziej (a więcej), spowalniamy metabolizm i sprawiamy, ze organizm przestawia się na tryb oszczędnego gospodarowania energią. Jak już można się domyślić na podstawie wcześniej przytoczonych danych, zależność ta nie występuje – jest wymysłem niemającym potwierdzenia w badaniach.

Prawdziwe natomiast jest stwierdzenie, które mówi że przy większych, bardziej kalorycznych i rzadszych zarazem posiłkach organizm większą ilość energii magazynuje w postaci tłuszczu. Nie należy jednak wyciągać z tego zbyt daleko idących wniosków. Trzeba bowiem pamiętać, że jednocześnie, przy bardziej obfitych a rzadszych posiłkach większa ilość energii spalana jest pomiędzy posiłkami. Efekt jest taki,że jedząc rzadziej – wcale nie przybieramy bardziej niż przy wysokiej częstotliwości konsumpcji.

Co to wszystko w zasadzie oznacza?

Mając na uwadze przedstawione powyżej dane, należy stwierdzić, że ani wysoka częstotliwość spożywania posiłków nie niesie za sobą tylko korzyści jak powszechnie się sądzi, ani też niska – nie jest taka złą jak głoszą obiegowe teorie. Warto się więc teraz zastanowić co to w praktyce oznacza? Jaka ilość posiłków jest optymalna? Czy w ogóle można sformułować w tej kwestii uniwersalne zalecenia?

Tak naprawdę znalezienie odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule jest trudne i kwestia ta winna być rozpatrywana indywidualnie. Dla większości osób jednak optymalnym rozwiązaniem będzie utrzymanie średniej częstotliwości spożywania posiłków czyli pozostanie przy 3 - 5 pozycjach w menu. Takie rozwiązanie nie jest ani ekstremalnie niepraktyczne, ani uciążliwe w realizacji (jak ma to miejsce w przypadku np. 7 posiłków czy przy jednoposiłkowym menu). Co istotne, zalecenie to z powodzeniem może być realizowane zarówno w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, jak i też w czasie rozbudowy muskulatury.  

 

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę