Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jaki rodzaj ryżu jest najzdrowszy?

Jaki rodzaj ryżu jest najzdrowszy?
Ryż jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, a w wielu krajach stanowi wręcz podstawę żywienia. Jest to stosunkowo niedrogi, a jednocześnie bardzo pożywny pokarm. I choć mówiąc "ryż", myślimy zwykle o tym białym, to wiedz, że istnieje wiele jego odmian. Który z nich jest najbardziej wartościowy?

Który ryż jest najzdrowszy?

Zacznijmy może jednak od pytania, od czego zależy to, czy dany gatunek ryżu jest zdrowszy od innego? Różnica polega na tym, że niektóre gatunki mają więcej składników i właściwości odżywczych niż inne. Często to wynika także ze sposobu przetworzenia. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, które gatunki ryżu warto jeść.

Ryż brązowy

Czy ryż brązowy jest zdrowy?Ryż brązowy jest praktycznie ryżem pełnoziarnistym, co oznacza, że w procesie oczyszczania usunięto tylko tą najbardziej zewnętrzną warstwę. W przeciwieństwie do ryżu białego wciąż zawiera warstwę otrębów i zarodek, w których znajduje się bardzo dużo składników odżywczych.

Zawiera on przeciwutleniacze flawonoidowe tj. apigeninę, kwercetynę i luteolinę, które odgrywają rolę w zapobieganiu wielu chorobom m.in. chorób serca, niektórym nowotworom. Ryż brązowy ma podobną liczbę kalorii i węglowodanów, co ryż biały, ale za to jest bogatszy w błonnik i białko, które sprzyjają uczuciu sytości i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Wybór ryżu brązowego zamiast białego jest też korzystniejszy dla naszego poziomu cukru we krwi i insuliny. Również ze względu na większą zawartość magnezu.

Czarny ryż

Czy czarny ryż jest zdrowy?Odmiany czarnego ryżu, takie jak indonezyjski czarny ryż i tajski czarny ryż jaśminowy, mają głęboki czarny kolor, który często zmienia się po ugotowaniu w fioletowy. Nazywany jest czasami ryżem zakazanym, ponieważ w starożytnych Chinach był zarezerwowany dla członków rodziny królewskiej.

Okazuje się, że ma on największą aktywność przeciwutleniającą ze wszystkich odmian ryżu! A przeciwutleniacze to związki, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W czarnym ryżu znajduje się bardzo dużo antocyjanów, które dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym nawet nowotworów.

Ryż czerwony

Czy czerwony ryż jest zdrowy?Odmiany czerwonego ryżu, takie jak himalajski czerwony ryż i tajski czerwony ryż cargo, są głęboko pigmentowane i zawierają imponującą gamę składników odżywczych i korzystnych związków roślinnych.

Ma on wyższą zawartość białka niż ryż biały i podobnie jak ryż czarny, jest bogaty w przeciwutleniacze. Zawiera m.in. wspomniane już antocyjany, mirycetyny i kwercetyny.

Dziki ryż

Czy dziki ryż jest zdrowy?Ryż dziki tak naprawdę wcale nie jest ryżem. Są to nasiona trawy znanej jako owies wodny. Mimo wszystko powszechnie jest traktowany jako ryż. Jest pełnym ziarnem (czyli nieoczyszczonym) i zawiera około trzech razy więcej błonnika i znacznie więcej białka niż biały ryż. Jest zatem bardziej sycącym produktem. Dziki ryż jest dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, magnezu i manganu, a także przeciwutleniaczy.

Czy w takim razie ryż biały jest zły?

Czy biały ryż jest zdrowy?Ryż biały w zestawieniu z innymi rodzajami ryżu wypada znacznie słabiej. Nie jest jednak złym produktem, ale warto zastępować go odmianami pełnoziarnistymi, które dostarczają więcej składników odżywczych i mają korzystniejszy wpływ na glikemię (poziom cukru we krwi).

Trzeba jednak wspomnieć, że ryż biały jest lekko strawny. Z pewnością pamiętasz, kiedy mama robiła Ci kleik, kiedy byłeś chory.

Podsumowanie

Dodanie niektórych odmian ryżu do diety może być prostym sposobem na wzbogacenie swojej diety w składniki odżywcze takie jak białko, błonnik, przeciwutleniacze i niektóre witaminy i minerały.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.