Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kanapki w menu sportowca

Kanapki w menu sportowca
Na forach internetowych, w branżowej prasie czy w wypowiedziach niektórych kulturystów zauważyć można wyraźną dezaprobatę dla kompozycji żywieniowej zwanej „kanapką”. Ogólnie przyjęło się, że na kanapkach „masy się nie zbuduje”, a żeby zrobić formę trzeba jeść ryż, kasze, makarony, mięso i jaja.

Tymczasem kanapka stanowi dość wygodną formę posiłku i rezygnacja z niej przysparzać może wielu organizacyjnych problemów.

Czy w sportowej diecie jest miejsce na kanapki?

Niestety jakość przeciętnej kanapki jaką zabiera ze sobą większość osób do szkoły czy pracy – pozostawia sporo do życzenia. Pieczywo z białej mąki, kiełbasa składająca się w 30% z mięsa lub kiepskiej jakości szynka, najczęściej margaryna lub „mix” do smarowania zawierający niezdrowe tłuszcze trans, czasem plasterek ogórka lub pomidora. Do popicia kolorowy napój lub co najwyżej jogurt owocowy zawierający 3 – 4 łyżeczki cukru na 100 g. Na takich posiłkach jedyne co można zbudować to wystający brzuch. Jednak winna temu nie jest sama „idea” kanapki, a niewłaściwy dobór produktów spożywczych.

Czy można dokonać ulepszeń, by kanapka stanowiła cenny element diety sportowej?

Owszem – można, trzeba jednak dokonać małej rewolucji.

Przede wszystkim warto poszukać dobrej piekarni i wybierać chleb razowy. Tutaj przypominam, że fakt iż chleb jest koloru brązowego czy ma napis „z ziarnami”, nie oznacza że jest razowy. Należy więc przeczytać etykietę i sprawdzić czy w składzie jest mąka razowa w ilości większej niż kilka procent. Następnie proponuję zrezygnować z wędlin, a zamiast nich używać samodzielnie upieczone, uduszonej czy też ugotowanej szynki, zakupionej uprzednio w stanie surowym. Dobrą alternatywą jest także pierś z kurczaka czy indyka, wołowina czy ryba, a także twaróg lub jajko. Zamiast margaryny proponuję dobre jakościowo masło (ja polecam irlandzkie, którego nazwa rozpoczyna się na literkę „K”, pochodzi ono bowiem od krów wypasanych trawą).

Uzupełnieniem powyższej kompozycji powinno być warzywo, jak choćby sałata, ogórek, rzodkiewka, szczypior, papryka, ewentualnie pomidor i ulubione przyprawy ziołowe – które są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Tak zaprojektowana kanapka charakteryzuje się nieporównywalnie wyższą jakością żywieniową niż bułka z salami. Dodatkowo polecam w ramach posiłku opartego na kanapkach uwzględnić wybrany owoc, a zamiast napoju czy jogurtu owocowego proponuję naturalny kefir, sok warzywny lub po prostu wodę mineralną.

Podsumowanie

Kanapka, jako forma przygotowania posiłku może okazać się nie tylko wygodnym, ale również wyjątkowo wartościowym elementem sportowej diety. Należy jednak przyłożyć odpowiednich starań do tego, by we właściwy sposób ją skomponować.