Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Które pokarmy są bardziej tuczące?

Które pokarmy są bardziej tuczące?
Badania naukowe wskazują, iż spożywane jedzenie może być postrzegane jako mniej lub bardziej tuczące, w zależności od tekstury jaką posiada. Zbadano zatem subiektywne odczucia i szacunki osób odchudzających się pod wpływem spożywania pokarmów o zróżnicowanych teksturach. Okazuje się, iż w kwestii doboru jakościowego i ilościowego zmysł dotyku oraz konsystencja spożywanego pokarmu nie pozostają bez znaczenia…

Co jest bardziej kaloryczne?

W jednym z dość ciekawych eksperymentów uczestnicy oglądali różnego typu reklamy, a w między czasie częstowano ich ciasteczkami – albo suchymi posiadającymi, twardą i dość sztywną strukturę, a także ciastkami miękkimi, łatwiejszymi do pogryzienia. Po zakończonym eksperymencie, zaobserwowano następujące prawidłowości: gdy uwaga badanych skoncentrowana była na czymś innym niż liczenie kalorii i dobór jakościowy pokarmów, to spożycie ciastek suchych było znacznie większe niż produktów miękkich. Co niezwykle istotne, uczestnicy poproszeni po projekcji reklam o oszacowanie kaloryczności spożywanych słodyczy, w znaczącej większości przypisywali ciastkom o twardszej i bardziej suchej teksturze mniejszą kaloryczność. Według nich ciastka miękkie, wilgotniejsze były zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla zdrowia i sylwetki.

Co na to producenci żywności?

Producenci żywności, zwłaszcza ci celujący w grupę konsumentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać jednak nie do końca uświadamiają sobie na czym polegają kwestie dotyczące właściwego doboru pokarmów, zachęcają do spożywania produktów „pseudo zdrowotnych”. I tak wszelkie chrupiące płatki śniadaniowe (również te adresowane do dzieci), batoniki typu musli, kupowane są przez konsumentów, wierzących iż wybierają zdrowszą alternatywę dla słodyczy… Wszystkie wątpliwości można natomiast skutecznie i szybko rozwiać,  rzucając okiem na skład surowcowy danego produktu. I okaże się, że kupowane w imię walki z nad wagą batoniki musli posiadają tyle samo cukrów rafinowanych (lub więcej) niż nasze ulubione ciastka. Gdy weźmiemy pod uwagę fakt, iż produktów uważanych za zdrowsze jesteśmy w stanie zjeść więcej, to okaże się, iż rezygnowanie z ulubionych łakoci po prostu się nie opłaciło…

O czym warto pamiętać?

W pierwszej kolejności: przede wszystkim o świadomym spożywaniu posiłków. Rozproszenie uwagi w postaci włączonego telewizora lub komputera wyłącza mechanizmy kontrolujące głód i sytość, a jakość spożywanego pokarmu staje się kwestią mniej istotną niż zmieniające się na ekranie obrazy. Druga sprawa, że szacowanie ilości pochłoniętych kalorii w przypadku mocno przetworzonej żywności zasadniczo nigdy się nie udaje. Produkty chrupiące, powszechnie uważane za mniej kaloryczne w istocie wcale takie być nie muszą! Po trzecie natomiast, produkty żywnościowe, które postrzegane są za mniej kaloryczne są też automatycznie uważane za „zdrowsze” i w konsekwencji spożywamy ich więcej…

Podsumowanie

Tekstura spożywanego pokarmu może mieć wpływ nie tylko na percepcję smaku. Okazuje się, iż na tej podstawie wiele osób kategoryzuje pokarmy twardsze i bardziej chrupiące za mniej kaloryczne, choć w rzeczywistości w cale tak być nie musi. Warto zatem przykładać należytą uwagę do jakości spożywanej żywności. Bo choć może nam się wydawać, iż spożywamy produkt dietetyczny, to w rzeczywistości składem może on nie różnić się istotnie  od zwykłych słodyczy…