W przeciwieństwie do bardziej przetworzonych ziaren, pełne ziarna nadal zawierają najbardziej pożywne składniki - zarodki, otręby i bielmo. Zapewniają mnóstwo błonnika i wiele korzyści zdrowotnych. Być może znasz płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, a nawet komosę ryżową, ale wszystko się kiedyś nudzi. Na szczęście ziaren jest tyle, że nie musisz się bać monotonnych potraw. Poniżej kilka ciekawych propozycji, o których być może nawet nie słyszałeś.
Kamut
Kamut to alternatywa dla pszenicy, ale wywołująca mniej alergii. Zawiera też więcej białka, ok. 15 g w 100 g produktu. Oprócz tego dostarcza selen, cynk i magnez. Kamut w porównaniu do pszenicy może zmniejszać ryzyko zespołu metabolicznego i zwiększać aktywność przeciwutleniającą.
Proso
Niegdyś używane głównie jako pasza dla ptaków, obecnie zyskuje na popularności wśród ludzi, niezależnie od tego, czy jest przygotowywane jak ryż, czy też przerabiane na mąkę i używane do wypieków. Jest dobrym źródłem białka: dostarcza go 11 g na 100 g.i pomaga regulować poziom glukozy we krwi.
Teff
Ziarno to jest dobrym źródłem witaminy C oraz białka: 13,3 g w 100 g. Zawiera wysoce odporną skrobię, która może pomóc w profilaktyce nowotworów okrężnicy. Ten typ skrobi nie trawi się od razu przez jelito cienkie, ale zalega w jelicie grubym, gdzie żywią się nim bakterie. W ten sposób wytwarza się środowisko mało przyjazne dla bakterii, które mogłyby szkodzić okrężnicy.
Zielona pszenica – freekeh
Freekeh to wcześnie zbierana pszenica (kiedy liście są jeszcze żółte, a nasiona zielone i miękkie), a następnie prażona, aby nadać jej dymny posmak. Dostarcza ponad cztery razy więcej białka niż ryż brązowy i ma niski indeks glikemiczny. Ponadto zawiera mnóstwo błonnika, który jest dobry dla jelita grubego.
Jęczmień
Jęczmień sięga epoki kamienia łupanego i może pełnić wiele ról. Może być używany do wypieków, jako dodatek do zup i gulaszu. Jest to też kluczowy składnik piwa i whisky. Jest bogaty w błonnik: zawiera 7 g w 100 g produktu. Może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom przewlekłym i obniżeniu poziomu cholesterolu.
Fonio
Fonio jest drobną odmianą prosa, ale w tym skromnym ziarnie jest cała masa wartości odżywczych. To doskonałe źródło aminokwasów, zwłaszcza metioniny. Pomaga ona wątrobie w przetwarzaniu tłuszczu i cysteiny. Fonio jest jednym z ziaren o największej zawartości magnezu, cynku i manganu.
Sorgo
Sorgo to bezglutenowe ziarno, które może być świetną opcją dla osób z celiakią. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy.
Bulgur
Bulgur to pochodna pszenicy. Powstaje w wyniku gotowania pełnych ziaren pszenicy durum, a następnie suszenia i ich rozgniatania. Zawiera 12,5 g błonnika na 100 g produktu. Kasza bulgur jest bardzo wszechstronna i smaczna. Ponadto ma dobry wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego, a to za sprawą potasu, magnezu, wapnia i sodu.
Orkisz
Orkisz to rodzaj pszenicy, który ma więcej białka niż jej inne rodzaje. W wielu przepisach mąka orkiszowa z łatwością zastępuje zwykłą mąkę pszenną. W niektórych źródłach można znaleźć informację, że orkisz jest bezpieczny dla osób z nietolerancją pszenicy, ale zdania są dość podzielone. Dlatego dla bezpieczeństwa osoby narażone na ewentualne dolegliwości powinny jej unikać.
Podsumowanie
Jak widzisz, jest bardzo duży wybór produktów pełnoziarnistych. Ponadto, wyżej wymienione to tylko część z nich. Produkty pełnoziarniste to często doskonałe źródło błonnika, białka roślinnego i wielu witamin i minerałów. Każdy z nich smakuje nieco inaczej, więc w łatwy sposób możemy urozmaicić swoją dietę.