Jak gotować warzywa, żeby zostawić jak najwięcej wartości odżywczych?
Warzywa to bardzo istotny składnik naszej diety, ponieważ są one źródłem witamin, minerałów, błonnika...
Czy warto jeść wątróbkę wołową? Czy jedzenie wątróbki wołowej jest zdrowe?
Niektóre produkty spożywcze charakteryzują się wyraźnie wyższą gęstością odżywczą, niż pozostałe pokarmy,...
Co lepsze na redukcję – przerywany post czy ograniczenie kalorii?
Intermittent fasting (w skrócie IF), to tzw. przerywany post. Jak sama nazwa wskazuje, system żywieniowy...
Pierwszy rok na siłowni – o co pytają początkujący i co wiedzieć powinni?
Początkujący są obecnie w dużo lepszej sytuacji niż kiedyś. Do dyspozycji mają fora internetowe, czasopisma,...
Kiedy potrzebujemy więcej magnezu?
Magnez to minerał, który bierze udział w ponad 300 reakcjach metabolicznych w Twoim ciele. Wspiera zdrowie...
Produkty, które ułatwiają gromadzenie tłuszczy trzewnego
Tłuszcz trzewny, tzw. tłuszcz głęboki albo oporny, nie jest typową tkanką tłuszczową. Jest to niebezpieczny...
Jakie produkty powinny się znaleźć w diecie nastolatka?
Nawyki żywieniowe nastolatków kojarzone są często z fast foodami, takimi jak pizza, hamburgery, koniecznie...
Airfryer w zdrowej diecie. Czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową?
Frytkownice beztłuszczowe to stosunkowo nowy kuchenny pomocnik. Producenci zachęcają do kupna, twierdząc,...
Jak przejść na dietę roślinną? Praktyczne porady i wskazówki
Diety z przewagą roślin stają się bardzo popularne na całym świecie. Wiele korzyści przemawia za tym,...
Zalecenia dotyczące odchudzania, które najczęściej przynoszą więcej szkody niż pożytku
Wiele osób, które zaczynają się odchudzać, szuka informacji w pierwszej kolejności w Internecie. Jest...
Najbardziej absurdalne teorie z siłowni
Skuteczny trening siłowy wymaga solidnej podbudowy teoretycznej, a nie tylko mechanicznych ćwiczeń, niepopartych...
Jakie jajka najlepiej kupować? Jak czytać oznaczenia na jajkach?
Kupując jaja, możemy się spotkać z różnymi terminami — jaja z chowu na wolnym wybiegu, z chowu ściółkowego,...
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość wapnia?
Jeżeli chcesz stopniowo wprowadzać poprawki do swojego sposobu odżywiania, to jedną ze zmian może być...
Wady i zalety żywności GMO
GMO to zmodyfikowane genetycznie organizmy. Naukowcy wytwarzają przy tej pomocy warzywa i owoce, aby...