Czym jest popcorn? Jakie ma wartości odżywcze?
Popcorn to nic innego jak uprażona kukurydza, która należy do zbóż. Jej ziarna zawierają składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i witaminy A, B i E. Dość dobrze on syci za sprawą obecności błonnika. Zawiera też polifenole, które są związkami mającymi właściwości przeciwutleniające.
Szklanka (8 g) niesolonego popcornu zawiera:
- 30 kcal,
- 1 g białka,
- 0,4 g tłuszczu,
- 6,2 g węglowodanów,
- 1,2 g błonnika.
Czy popcorn jest zdrowy?
Popcorn jako prażona kukurydza bez dodatków można uznać za dopuszczalną i w miarę dietetyczną przekąskę. Rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest oczywiście rozmiar porcji. Podczas jedzenia łatwo jest stracić kontrolę nad ilością. Łatwo jest bowiem przesadzić i zjeść cały kubeł czy miskę popcornu podczas seansu filmowego.
Tak jak we wszystkim w życiu ważne jest zachowanie umiaru. Jeśli popcorn jest mocno posolony, to po jego spożyciu możemy odczuwać dyskomfort i zaobserwować zatrzymanie wody w organizmie.
Istotne jest też to, czy spożywamy popcorn zrobiony w domu na małej ilości tłuszczu i wiemy, co jemy, czy kupujemy gotowy produkt z paczki, gdzie soli i tłuszczu jest więcej i tak naprawdę nie wiemy, jak dokładnie wygląda proces jego wytwarzania i pakowania. To dodatki decydują, czy produkt jest zdrowy i dietetyczny.
Na co zwrócić uwagę?
Skład
Wybierając gotowy produkt, na przykład popcorn już uprażony w paczce, zwróć uwagę na skład. Do produkcji mógł zostać użyty niekorzystny rodzaj oleju, w tym olej zawierający tłuszcze nasycone, jak na przykład olej palmowy.
Najlepiej oczywiście przygotować popcorn w domu i uprażyć go w garnku na małej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowym. Popularne są też specjalne maszynki do robienia popcornu w domu, które kupimy już za mniej niż 100 zł.
Ilość soli i innych dodatków
Aby dodać smaku, popcorn najczęściej się soli. Niektórzy używają jej dużo, a niektórzy minimalne ilości. Tak, jak wyżej napisałam, im mniej soli, tym oczywiście lepiej dla nas i naszego zdrowia.
Inne dodatki, jakie można spotkać w towarzystwie popcornu to masło, karmel i ser. Jest to opcja, która dość mocno podbija kaloryczność tej przekąski, więc jeśli się odchudzasz, zostań przy opcji z solą lub bez.
Jeśli lubisz eksperymenty, spróbuj zastosować jako dodatek do popcornu przyprawy takie jak kurkuma lub papryka albo w opcji na słodko cynamon, lub kakao. Jeśli pragniesz uzyskać serowy posmak, dodaj do świeżo uprażonego popcornu płatki drożdżowe. Ich smak przypomina ser, jednak nie dostarczają tak dużego ładunku energetycznego.
Podsumowanie
Popcorn może być bezpieczną i dietetyczną przekąską pod warunkiem, że będziemy kontrolować ilość dodatków i wielkość spożytej porcji. Jest zrobiony z kukurydzy i dostarcza kilku cennych witamin i składników odżywczych.
Pamiętaj jednak, że wartość odżywcza popcornu może się znacznie różnić w zależności od dodatków, jakich użyto do jego wytworzenia. Najlepszą i najbardziej bezpieczną opcją, jest uprażyć domowy popcorn w garnku bez tłuszczu lub na małej jego ilości, lub zrobić go w specjalnej maszynce.