Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wrap bez glutenu, z siemienia lnianego i jajek

Wrap bez glutenu, z siemienia lnianego i jajek
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, cenisz sobie pomysłowe, aczkolwiek niezbyt czasochłonne przepisy i z dużą nieufnością podchodzisz do wysoko przetworzonej żywności, to ten pomysł zapewne Ci się spodoba. W niniejszym poradniku opiszę bowiem krok po kroku, jak przygotować smacznego, pożywnego i pozbawionego kontrowersyjnych składników takich jak gluten wrapa, w którego zawinąć można mięso z warzywami i ulubionym sosem lub dowolne inne składniki.

Modne wrapy

W dzisiejszych czasach dania typu „wrap”, czyli takie w których konwencjonalne pieczywo zastąpione jest naleśnikiem z mięsnym, warzywnym lub mieszanym wsadem, cieszą się bardzo dużą popularnością. Niestety, konwencjonalne wersje tego rodzaju potraw charakteryzują się zazwyczaj niską wartością odżywczą, wysoką energetyczną i obecnością składników, które nie przez wszystkich są dobrze tolerowane. Na szczęście istnieją proste i wartościowe alternatywy, które w smaku nie ustępują swoim rynkowym odpowiednikom.

Problematyczna pszenica

Pszenica bez wątpienia ma swoje zalety: jest tania, ogólnodostępna i zawiera gluten – składnik o właściwościach strukturotwórczych, który sprawia, że przygotowywane z mąki pszennej ciasto jest odpowiednio ciągliwe i elastyczne. Niestety, gluten ma też pewne wady – nie wszyscy dobrze go tolerują. Może on stanowić problem nie tylko dla osób z celiakią i specyficzną alergią, ale także w przypadku innych przypadłości takich jak znaczna część chorób autoimmunologicznych czy też przy nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią. Eliminacja z diety glutenu bywa problematyczna co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze, składnik ten jest wszechobecny i trzeba mocno się postarać by go z menu usunąć, a po drugie – bez niego ulubione potrawy nie wyglądają i nie smakują tak samo. Przykładem mogą być tutaj dania typu wrap serwowane w coraz to większej ilości restauracji i barów szybkiej obsługi. Okazuje się jednak, że są sposoby na to by otrzymać tego typu danie bez zastosowania mąki pszennej, a nawet – jakiejkolwiek innej mąki!

Jaja i siemię lniane

W celu przygotowania ciasta na wrapa potrzebne są składniki takie jak:

- 4 czubate łyżki siemienia lnianego (mielonego)

- 2 małe jaja kurze,

- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżka oleju kokosowego,

- solidna szczypta mielonej papryki,

- sól (może być morska lub ziołowa),

- odrobina wody.

W głębszym naczyniu należy wymieszać ze sobą siemię lniane, proszek do pieczenia, paprykę i sól. Następnie dodać można łyżkę oleju kokosowego i jaja, dodając do powstałej masy odrobinę wody. Całość można uformować w cienki naleśnik w foremce i piec w rozgrzanym piekarniku, bądź też w kuchence mikrofalowej (W pierwszym wypadku potrzeba kilkunastu, a w drugim zaledwie kilku minut by wrap był gotowy). W wersji alternatywnej śmiało można użyć patelni do naleśników. Po chwili można już zawijać ulubione składniki otrzymując smaczną i pożywną kanapkę, która znakomicie sprawdzi się jako drugie śniadanie bądź obiad konsumowany w domu lub poza domem.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę