Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czerwone mięso poprawia nastrój u kobiet

Czerwone mięso poprawia nastrój u kobiet
O czerwonym mięsie stosunkowo często wspomina się w kontekście jego rzekomego negatywnego wpływu na zdrowie. Dietetycy i lekarze często ostrzegają, by ograniczać jego konsumpcję do minimum na rzecz drobiu i bezmięsnych źródeł białka. Tymczasem tak naprawdę czerwone mięso nie tylko stanowi wartościowy i całkiem bezpieczny składnik diety (o ile spożywane jest z umiarem), ale dodatkowo – jak sugerują badania – może pozytywnie wpływać na nastrój. Takową zależność zaobserwowano przynajmniej w przypadku kobiet.

 

Czerwone mięso a ryzyko miażdżycy

Chociaż od lat mówi się, iż regularna konsumpcja czerwonego mięsa może być niebezpieczna dla układu krążenia i zwiększać ryzyko nowotworów, to tak naprawdę  założenie to oparte jest na lichych przesłankach. Dość ciekawych informacji w tej materii dostarcza obszerny przegląd dostępnej literatury (obejmujący wyniki 20 badań), przeprowadzony przez naukowców z Harvardu. Badacze po zapoznaniu się z danymi źródłowymi stwierdzili, że brakuje dowodów wskazujących, iż spożywanie nieprzetworzonego, czerwonego mięsa ma związek z ryzykiem zachorowania na miażdżycę lub cukrzycę. Autorzy jednocześnie zaznaczyli, że możliwość wystąpienia tych przypadłości rośnie w przypadku konsumpcji przetworzonego mięsa w postaci wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Tychże produktów właśnie warto unikać.

Czerwone mięso a kondycja psychiczna

Okazuje się, że czerwone mięso jest nie tylko niegroźne dla zdrowia, ale także może pozytywnie wpływać na kondycję psychiczną, co zaobserwowano w badaniu przeprowadzonym z udziałem dorosłych kobiet.  Dr Felice Jacka z Deakin University w ramach swojego studium badała korelację pomiędzy spożyciem wołowiny i jagnięciny, a częstotliwością występowania zaburzeń nastroju i zmian depresyjnych oraz lękowych w grupie obejmującej ponad 1000 mieszkanek Australii. Okazało się, iż kobiety, które jedzą mniej czerwonego mięsa, częściej zapadają na wspomniane powyżej zaburzenia, niż panie, które regularnie sięgają po jagnięcinę i wołowinę. Różnica była znacząca, bo aż dwukrotna! Wyniki tego badania zaskoczyły samą autorkę, jak i wiele osób ze świata nauki. Potrzebne są dalsze studia badawcze, by potwierdzić powyższe obserwacje i wyjaśnić ich podłoże. Spekuluje się, iż odpowiedzialny za ten fakt jest wysoki udział żelaza – pierwiastka, którego niedobory wśród pań są szczególnie częste.  

Wnioski

Czerwone mięso stanowi pożądany element diety i warto po nie sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Oprócz tego, iż jest zdrowe i wartościowe to dodatkowo – prawdopodobnie też jego konsumpcja pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń nastroju. Unikać w zamian należy natomiast mięsa przetworzonego technologicznie, mającego postać wędlin, gdyż te często zawierają składniki niepożądane, a wysoka jego konsumpcja może okazać się niebezpieczna dla zdrowia.