W jaki sposób jeść awokado? Co można zrobić z awokado?
Awokado to bardzo popularny owoc, ale mimo swojej dobrej sławy, wiele osób wciąż nie ma pomysłu jak go...
Chociaż od lat mówi się, iż regularna konsumpcja czerwonego mięsa może być niebezpieczna dla układu krążenia i zwiększać ryzyko nowotworów, to tak naprawdę założenie to oparte jest na lichych przesłankach. Dość ciekawych informacji w tej materii dostarcza obszerny przegląd dostępnej literatury (obejmujący wyniki 20 badań), przeprowadzony przez naukowców z Harvardu. Badacze po zapoznaniu się z danymi źródłowymi stwierdzili, że brakuje dowodów wskazujących, iż spożywanie nieprzetworzonego, czerwonego mięsa ma związek z ryzykiem zachorowania na miażdżycę lub cukrzycę. Autorzy jednocześnie zaznaczyli, że możliwość wystąpienia tych przypadłości rośnie w przypadku konsumpcji przetworzonego mięsa w postaci wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Tychże produktów właśnie warto unikać.
Okazuje się, że czerwone mięso jest nie tylko niegroźne dla zdrowia, ale także może pozytywnie wpływać na kondycję psychiczną, co zaobserwowano w badaniu przeprowadzonym z udziałem dorosłych kobiet. Dr Felice Jacka z Deakin University w ramach swojego studium badała korelację pomiędzy spożyciem wołowiny i jagnięciny, a częstotliwością występowania zaburzeń nastroju i zmian depresyjnych oraz lękowych w grupie obejmującej ponad 1000 mieszkanek Australii. Okazało się, iż kobiety, które jedzą mniej czerwonego mięsa, częściej zapadają na wspomniane powyżej zaburzenia, niż panie, które regularnie sięgają po jagnięcinę i wołowinę. Różnica była znacząca, bo aż dwukrotna! Wyniki tego badania zaskoczyły samą autorkę, jak i wiele osób ze świata nauki. Potrzebne są dalsze studia badawcze, by potwierdzić powyższe obserwacje i wyjaśnić ich podłoże. Spekuluje się, iż odpowiedzialny za ten fakt jest wysoki udział żelaza – pierwiastka, którego niedobory wśród pań są szczególnie częste.
Czerwone mięso stanowi pożądany element diety i warto po nie sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Oprócz tego, iż jest zdrowe i wartościowe to dodatkowo – prawdopodobnie też jego konsumpcja pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń nastroju. Unikać w zamian należy natomiast mięsa przetworzonego technologicznie, mającego postać wędlin, gdyż te często zawierają składniki niepożądane, a wysoka jego konsumpcja może okazać się niebezpieczna dla zdrowia.
W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Ladies
Awokado to bardzo popularny owoc, ale mimo swojej dobrej sławy, wiele osób wciąż nie ma pomysłu jak go...
Palenie tytoniu jest jedną z plag XXI wieku powiązaną z licznymi chorobami. Każdego roku wywołuje prawie...
Jednym z zaburzeń spowodowanych nadmierną aktywnością fizyczną może być triada sportsmenek: niedożywienie,...