O czerwonym mięsie stosunkowo często wspomina się w kontekście jego rzekomego negatywnego wpływu na zdrowie. Dietetycy i lekarze często ostrzegają, by ograniczać jego konsumpcję do minimum na rzecz drobiu i bezmięsnych źródeł białka. Tymczasem tak naprawdę czerwone mięso nie tylko stanowi wartościowy i całkiem bezpieczny składnik diety (o ile spożywane jest z umiarem), ale dodatkowo – jak sugerują badania – może pozytywnie wpływać na nastrój. Takową zależność zaobserwowano przynajmniej w przypadku kobiet.
Czerwone mięso a ryzyko miażdżycy
Chociaż od lat mówi się, iż regularna konsumpcja czerwonego mięsa może być niebezpieczna dla układu krążenia i zwiększać ryzyko nowotworów, to tak naprawdę założenie to oparte jest na lichych przesłankach. Dość ciekawych informacji w tej materii dostarcza obszerny przegląd dostępnej literatury (obejmujący wyniki 20 badań), przeprowadzony przez naukowców z Harvardu. Badacze po zapoznaniu się z danymi źródłowymi stwierdzili, że brakuje dowodów wskazujących, iż spożywanie nieprzetworzonego, czerwonego mięsa ma związek z ryzykiem zachorowania na miażdżycę lub cukrzycę. Autorzy jednocześnie zaznaczyli, że możliwość wystąpienia tych przypadłości rośnie w przypadku konsumpcji przetworzonego mięsa w postaci wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Tychże produktów właśnie warto unikać.
Czerwone mięso a kondycja psychiczna
Okazuje się, że czerwone mięso jest nie tylko niegroźne dla zdrowia, ale także może pozytywnie wpływać na kondycję psychiczną, co zaobserwowano w badaniu przeprowadzonym z udziałem dorosłych kobiet. Dr Felice Jacka z Deakin University w ramach swojego studium badała korelację pomiędzy spożyciem wołowiny i jagnięciny a częstotliwością występowania zaburzeń nastroju i zmian depresyjnych oraz lękowych w grupie obejmującej ponad 1000 mieszkanek Australii. Okazało się, iż kobiety, które jedzą mniej czerwonego mięsa, częściej zapadają na wspomniane powyżej zaburzenia, niż panie, które regularnie sięgają po jagnięcinę i wołowinę. Różnica była znacząca, bo aż dwukrotna! Wyniki tego badania zaskoczyły samą autorkę, jak i wiele osób ze świata nauki. Potrzebne są dalsze studia badawcze, by potwierdzić powyższe obserwacje i wyjaśnić ich podłoże. Spekuluje się, iż odpowiedzialny za ten fakt jest wysoki udział żelaza – pierwiastka, którego niedobory wśród pań są szczególnie częste.
Podsumowanie
Czerwone mięso stanowi pożądany element diety i warto po nie sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Oprócz tego, iż jest zdrowe i wartościowe to dodatkowo – prawdopodobnie też jego konsumpcja pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń nastroju. Unikać w zamian należy natomiast mięsa przetworzonego technologicznie, mającego postać wędlin, gdyż te często zawierają składniki niepożądane, a wysoka jego konsumpcja może okazać się niebezpieczna dla zdrowia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.