Kanapki, jajecznica, a może owsianka? Śniadanie może mieć różną formułę, niemniej decydując się na określony dobór pokarmów warto wziąć pod uwagę nie tylko ich wartość odżywcza, ale również wpływ na uczucie głodu, zwłaszcza jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Okazuje się, że jaja należą do pokarmów o wysokim indeksie sytości, dzięki czemu po ich zjedzeniu długo czujemy się syci. Tak pokazuje codzienna praktyka i potwierdzają to badania.
Jaja w krzywym zwierciadle
Jaja przez niektóre osoby postrzegane są jako produkt tuczący, w końcu przecież zawierają tłuszcz i to całkiem sporo. W praktyce jednak dzielenie pokarmów na przyjazne lub nieprzyjazne szczupłej sylwetce bazując jedynie na ich kaloryczności i obecności tłuszczu może prowadzić do niesłusznych wniosków.
Znaczenie mają też inne aspekty takie jak:
wartość odżywcza (rozpatrywana na poziomie witamin, składników mineralnych i białka),
wpływ na wydzielanie hormonów (takich jak insulina),
wpływ na mechanizmy kontroli łaknienia.
Zwłaszcza ten trzeci aspekt bywa ciągle niedoceniany. A przecież najskuteczniejsza dieta odchudzająca to taka, której założenia jesteśmy w stanie realizować w praktyce. Czynnikiem, który najczęściej doprowadza do "złamania" założeń realizowanego planu żywieniowego jest... głód towarzyszący restrykcjom kalorycznym. Jednym z kluczowych aspektów, które należy wziąć pod uwagę podczas układania diety redukcyjnej jest kwestia potencjalnego uczucia głodu. Jak będzie ono dokuczliwe, mało realne jest by dietę udało się "utrzymać" dłużej niż kilka dni. bez podjadania.
Ciekawe badanie naukowe
Jaja należą nie tylko do produktów o wysokiej wartości odżywczej, ale dodatkowo też korzystnie wpływają na mechanizmy kontroli łaknienia. Dowodów w tej materii dostarczyły badania przeprowadzone przez zespół naukowców kierowany przez prof Vandera z Wydziału Psychologii, Uniwersytetu w Saint Louis. Badacze zaobserwowali, że niskokaloryczne śniadania w postaci jajek lub pieczywa inaczej wpływają na uczucie poposiłkowej sytości u ochotników. Badacze serwowali uczestnikom jedno z dwóch śniadań (jaja lub precle) i następnie monitowali podaż energii w późniejszych porach dnia. Oba posiłki charakteryzowały się dokładnie taką samą wartością energetyczną.
Okazało się, że osoby które jadły rano jaja spożywały mniej kalorii w ciągu dnia niż osoby, które jadły precle. Naukowcy stwierdzili, iż powyższy efekt jest związany m.in. ze zmianami w poziomie hormonów takich jak grelina i insulina, które wpływają na uczucie głodu i w przypadku, których obserwuje się korzystniejsze zakresy gdy bazą posiłku są jaja a nie pieczywo.
Podsumowanie
Eksperyment przeprowadzony przez zespół badaczy kierowany przez prof Vandera na przykładzie jaj i pieczywa pokazał to, co bardziej rozgarnięte osoby wiedzą już od dawna, a mianowicie - dla kontroli łaknienia liczy się nie tylko wartość energetyczna, ale też jakościowy dobór pokarmów. Nie wystarczy więc odchudzać się tylko "na niskich kaloriach". Warto zwracać uwagę na to by bazą diety były produkty sycące. Jaja bez wątpienia do takich należą. Precle - jak widać - niestety nie...
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.