IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Składniki pokarmowe o charakterze budulcowym

Organizm ludzki składa się z wody, składników organicznych takich jak białka (oraz tłuszcze, kwasy nukleinowe i węglowodany), a także związków nieorganicznych do których nalezą składniki mineralne, jak choćby wapń czy fosfor. Ponieważ w ustroju cały czas „materia” z której jest zbudowany zużywa się, potrzebny jest surowiec, z którego można byłoby ją odtworzyć. Tym budulcem jest przede wszystkim białko, a dokładnie aminokwasy.

Stąd też logicznym wydaje się, że oprócz odpowiednie ilości energii niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych potrzebujemy także pewnej ilości materiałów budulcowych. O ile organizm potrafi pozyskiwać energię z cegiełek, z których jest zbudowany (aminokwasy), o tyle nie jest w stanie budować z substratów energetycznych. Dlatego też tak istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka z pokarmem.

W wypadku uprawiania sportu zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy dodatkowo się zwiększa. Raz, że w wyniku przeciążeń fizycznych dochodzi do mikro-uszkodzeń włókien mięśniowych, które muszą zostać naprawione, dwa – część białek ulega rozpadowi ze względu na wzmożone potrzeby energetyczne organizmu, które często nie mogą być pokryte w pełni z zapasów węglowodanowo-tłuszczowych.

Jeżeli zależy Ci na przyspieszeniu rozwoju formy sportowej powinieneś zadbać o odpowiednią podaż składników budulcowych takich jak białko. Istotne znaczenie ma tutaj jakościowy dobór produktów żywnościowych.

Preferowanym źródłem białka powinny być: chude i półtłuste mięsa takie jak pierś czy udziec z kurczaka lub indyka, polędwica wołowa, ryby (najlepiej tłuste, morskie), jaja całe, a także w ograniczonym zakresie twarogi chude, chuda wieprzowina, dziczyzna czy jako uzupełnienie – białka serwatkowe, podroby i niektóre pokarmy roślinne (orzechy, ciecierzyca).

Ważny też jest sposób obróbki technologicznej i kulinarnej żywności, innymi słowy pod pojęciem „mięso” rozumieć należy świeże, surowe tkanki zwierzęce gotowe do przyrządzenia w warunkach domowych, a nie peklowane szynki czy parówki, bo to zupełnie co innego.

Niewskazanym źródłem białka są: wędliny wysokowydajne, fast-food’y typu kebab; smażone, panierowane mięsa różnego rodzaju, sery żółte twarde, jogurty owocowe, parówki, kiełbaski i inne wysokoprzetworzone wynalazki wędliniarskie.

Wbrew obiegowym przekonaniom również mleko, zwłaszcza UHT nie jest specjalnie korzystnym źródłem białka, podobnie jak lubiane przez wielu puszkowane ryby, jak np. tuńczyk w oleju rozdrobniony.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu stwierdziłeś, że do tej pory bazowałeś na niewłaściwych źródłach białka, nic straconego – postaraj się stopniowo zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, a korzyści powinny pojawić się bardzo szybko. Spożywanie pokarmów lepszej jakości nie tylko przełożyć się może na ogólnie pojętą formę sportową, ale również przyczynić do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.