Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Składniki pokarmowe o charakterze budulcowym

Składniki pokarmowe o charakterze budulcowym
Organizm ludzki składa się z wody, składników organicznych takich jak białka, (oraz tłuszcze, kwasy nukleinowe i węglowodany) ,a także związków nieorganicznych do których nalezą składniki mineralne, jak choćby wapń czy fosfor. Ponieważ w ustroju cały czas „materia” z której jest zbudowany zużywa się, potrzebny jest surowiec z którego można byłoby ją odtworzyć. Tym budulcem jest przede wszystkim białko, a dokładnie aminokwasy.

Stąd też logicznym wydaje się, że oprócz odpowiednie ilości energii niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych potrzebujemy także pewnej ilości materiałów budulcowych. O ile organizm potrafi pozyskiwać energię z cegiełek z których jest zbudowany (aminokwasy), o tyle nie jest w stanie budować z substratów energetycznych. Dlatego też tak istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka z pokarmem.

W wypadku uprawiania sportu zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy dodatkowo się zwiększa. Raz, że w wyniku przeciążeń fizycznych dochodzi do mikro-uszkodzeń włókien mięśniowych, które muszą zostać naprawione, dwa – część białek ulega rozpadowi ze względu na wzmożone potrzeby energetyczne organizmu, które często nie mogą być pokryte w pełni z zapasów węglowodanowo-tłuszczowych. Jeżeli zależy Ci na przyspieszeniu rozwoju formy sportowej powinieneś zadbać o odpowiednią podaż składników budulcowych takich jak białko. Istotne znaczenie ma tutaj jakościowy dobór produktów żywnościowych.

Preferowanym źródłem białka powinny być: chude i półtłuste mięsa takie jak pierś czy udziec z kurczaka lub indyka, polędwica wołowa, ryby (najlepiej tłuste, morskie), jaja całe, a także w ograniczonym zakresie twarogi chude, chuda wieprzowina, dziczyzna czy jako uzupełnienie – białka serwatkowe, podroby i niektóre pokarmy roślinne (orzechy, ciecierzyca). Ważny też jest sposób obróbki technologicznej i kulinarnej żywności, innymi słowy pod pojęciem „mięso” rozumieć należy świeże, surowe tkanki zwierzęce gotowe do przyrządzenia w warunkach domowych, a nie peklowane szynki czy parówki, bo to zupełnie co innego.

Niewskazanym źródłem białka są: wędliny wysokowydajne, fast-food’y typu kebab; smażone, panierowane mięsa różnego rodzaju, sery żółte twarde, jogurty owocowe, parówki, kiełbaski i inne wysokoprzetworzone wynalazki wędliniarskie. Wbrew obiegowym przekonaniom również mleko, zwłaszcza UHT nie jest specjalnie korzystnym źródłem białka, podobnie jak lubiane przez wielu puszkowane ryby, jak np. tuńczyk w oleju rozdrobniony.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu stwierdziłeś, że do tej pory bazowałeś na niewłaściwych źródłach białka, nic straconego – postaraj się stopniowo zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, a korzyści powinny pojawić się bardzo szybko. Spożywanie pokarmów lepszej jakości nie tylko przełożyć się może na ogólnie pojętą formę sportową, ale również przyczynić do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę