W czasie weekendu dużo częściej i dużo chętniej sięgamy po fast foody i słodycze. Dzięki temu mamy wrażenie, że w końcu po całym tygodniu pracy możemy się odstresować. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Jest smaczna, można ją zjeść ze znajomymi i co ważne, można ją zamówić nawet w środku nocy. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić pełnowartościowy posiłek?
Historia pizzy
Pizza to potrawa kuchni włoskiej, rozpowszechniona na całym świecie.
Początkowo pizzę przygotowywano na spodzie z ciasta makaronowego. Dopiero znacznie później do przygotowania spodu pizzy zaczęto używać ciasta drożdżowego. Pizza tradycyjnie podawana jest z pomidorowym sosem oraz tartym serem typu mozzarella i ziołami. Pizzę wypieka się w piecu.
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem.
Słowo pizza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.
Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, boczek, mięso, sery, warzywa oraz sosy.
Kaloryczność pizzy
W głównym stopniu zależy od wielkości oraz od rodzaju znajdujących się na drożdżowym placku składników.
Oczywiście, znacznie zasobniejsza w kalorie jest pizza na grubym cieście oraz nadziewana, typu calzone.
Pizza to nie tylko kalorie, ale również sporo soli i tłuszczy. Dostarcza jednak również pewnych witamin i minerałów. Ser zawiera sporo wapnia oraz witaminy z grupy B; sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu; cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
100 g pizzy serowej zawiera średnio 230-260 kcal
Nieco mniej kaloryczna jest pizza typu margherita (sos pomidorowy, ser żółty) - zawiera 220-230 kcal.
Najmniej kaloryczna jest pizza wegetariańska (ser, cebula, papryka, pieczarki, kukurydza, pomidory), która ma około 180-200 kcal na 100 g.
Najbardziej kaloryczne są natomiast pizze typu cztery sery, czy też pepperoni.
Pizza cztery sery (pleśniowy, żółty, feta - ew. parmezan - i mozzarella, pomidory) dostarcza około 400 kcal w 100 gramach.
Pizza pepperoni (kiełbasa pepperoni, ser żółty) dostarcza około 420 kcal.
Jeden kawałek dużej pizzy waży około 150 g. Średnio dostarcza 300-400 kcal.
Podsumowanie
Z pizzą jest jak ze wszystkim - co za dużo, to niezdrowo. Jednak, gdy zachowamy umiar, pizza może okazać się nie najgorszym wyborem.
Zamiast wybierać mrożonki czy też pizzę z pizzerii niewiadomego pochodzenia, polecam zamówić w sprawdzonym miejscu, gdzie pizza przygotowywana jest z wysokiej jakości produktów lub przygotować pizzę samodzielnie w domu. Przygotowanie takiego posiłku nie jest specjalnie skomplikowane, a mamy wówczas pewność, jakich składników do jej przygotowania użyliśmy.
Odpowiadając na pytanie znajdujące się w temacie artykułu - tak, przygotowana w domu pizza, przykładowo na bazie mąki gryczanej i ryżowej z sosem pomidorowym, mozzarellą, pieczarkami, oliwkami i piersią z kurczaka może stanowić pełnowartościowy posiłek.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.