Kasza jaglana znana jest od wielu lat, ale swoją popularność zdobyła stosunkowo niedawno - głównie za sprawą znaczącego wzrostu zwolenników diety bezglutenowej, ale nie tylko. Kasza jaglana oprócz wielu cennych wartości odżywczych jest niezwykle wdzięcznym produktem, z którego można zrobić niemal wszystko. Stanowi znakomitą bazę do dań słodkich i wytrawnych. Pasuje niemal do wszystkiego. Z powodzeniem zastąpi płatki owsiane – dodając do niej te same dodatki co do owsianki uzyskujemy jaglankę, która może być alternatywą smakową lub zbawiennym pomysłem na słodkie śniadanie dla osób, które skarżą się na problemy żołądkowe po płatkach.
Kasza może być zamiennikiem dla mąki. Nadaje się do bazy do omleta, muffinek czy ciast. Dużą popularnością cieszy się wśród wegetarian, znakomicie bowiem nadaje się do wytrawnych kotletów, zapiekanek - zastępując mięso. Możliwości jest naprawdę wiele, co można zauważyć po niesamowitej ilości przepisów, jakie można znaleźć np. na blogach kulinarnych.
Właściwości kaszy jaglanej
Szukając informacji na temat diety jaglanej znajdziemy wiele artykułów wskazujących na oczyszczające i odchudzające właściwości kaszy jaglanej. Z czego to wynika? Kasza zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz magnez, żelazo, fosfor, wapń, lecytynę, potas i krzemionkę. Jest doskonałym źródłem witaminy E, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i dba o zdrowy wygląd cery i włosów. Dla wielu osób (choć nie wszystkich) jest sycąca, co powinno ułatwiać trzymanie diety odchudzającej. Kasza jaglana jest przede wszystkim bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i na tyle neutralna, że można z nią przygotować wiele różnych posiłków, dopasowując je do własnych kubków smakowych.
Odchudzanie za pomocą kaszy jaglanej
Dieta jaglana, zwana również detoksem jaglanym, ma w sobie elementy mono diety, czyli takiej, która oparta jest na bardzo małej ilości produktów. Należy pamiętać, że mono dieta to nie jest rozwiązanie na dłuższy okres. Prawidłowe i zdrowe odżywianie powinno skupiać się na różnorodnych produktach, aby dostarczać sobie jak najwięcej wartości odżywczych. Czasami jednak, w ramach oczyszczania można jak najbardziej przeprowadzić taki kilkudniowy eksperyment. Detoks jaglany zaleca się przeprowadzać przez okres od 3 do 14 dni. Każdy dzień powinien zawierać w sobie 4 – 5 posiłków przygotowanych na bazie kaszy jaglanej. W trakcie jej trwania należy unikać takich produktów jak mięsa wszelkiego rodzaju, nabiału, cukru, zbóż oraz herbaty i kawy. Wymienione produkty mają charakter zakwaszający, sprzyjający powstawaniu toksyn w organizmie – spożywając je w ramach detoksu jaglanego działalibyśmy przeciwko jej założeniom.
Co można spożywać w trakcie detoksu oprócz kaszy jaglanej?
niewielką ilość przypraw,
soki warzywne – najlepiej świeże,
wodę z cytryną,
bakalie,
owoce,
warzywa.
Posiłki można przyrządzać na różny sposób i dobrze jest trochę kombinować (np. raz zjeść ugotowaną kaszę z warzywami, innym razem owocowy koktajl na bazie kaszy) abyśmy nie odczuli monotonii i mieli chęci do dokończenia detoksu. W wielu źródłach podaje się, że można jeść kaszę bez umiaru ze względu na jej niską kaloryczność. Niestety nie jest to produkt, który jakoś szczególnie odbiega swoją wartością energetyczną od innych kasz czy ryżu, zatem umiar zawsze warto zachować.
Jakie są efekty po detoksie jaglanym?
W kontekście utraty masy ciała efekty będą u każdego inne. Kilkanaście dni to zdecydowanie za mało czasu by mówić o spektakularnej utracie tkanki tłuszczowej, zwykle spadek masy ciała to w dużej mierze woda, ale jakże budująco działa na wszystkich odchudzających się choćby najmniejszy spadek w obwodach ciała lub na wadze. Po detoksie, jak sama nazwa wskazuje, organizm będzie oczyszczony z toksyn, co może korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie, siły witalne, wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dieta jaglana – sposób na odchudzanie?
I tak i nie. Wartości odżywcze i możliwości jakie daje kasza jaglana pozwalają twierdzić, że jest bardzo dobrym rozwiązaniem dietetycznym. Posiłki są smaczne, zdrowe, sycące i nie zawierają zbyt wielu kalorii. Z pewnością kasza jaglana jest doskonałym elementem diety i warto jeść ją regularnie. Przeprowadzenie jednorazowo (lub raz na jakiś dłuższy czas, np. raz na pół roku) detoksu jaglanego może przynieść wiele korzyści, natomiast stosowanie mono diety, opierającej się na jednym lub tylko kilku produktach prędzej czy później spowoduje braki witamin i minerałów w organizmie.
Po raz kolejny potwierdza się teoria, że umiar zawsze w cenie!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.