Nie ma skutecznego leku na grypę czy przeziębienie, dlatego zdecydowanie najlepszą opcją jest profilaktyka, uwzględniająca między innymi aspekty żywieniowe. Jeżeli w porę zaczniemy przykładać uwagę do tego, co znajduje się na talerzu, a także zwrócimy uwagę na kilka innych istotnych czynników być może uda nam się uniknąć męczącego kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Oto proste sposoby, które pomogą zminimalizować ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych:
Myj ręce
Ludzie, kichając, zasłaniają twarz dłońmi, którymi następnie dotykają różnych przedmiotów. Dlatego należy pamiętać, aby regularnie, a zawłaszcza przed spożyciem posiłku myć ręce. Niestety wiele osób o tej banalnej czynności po prostu zapomina… Należy także pamiętać, aby nieumytych rąk nie zbliżać do twarzy. Myślę, że o konieczności mycia owoców i warzyw przed zjedzeniem nie trzeba nikomu przypominać – jedząc produkty prosto ze sklepu czy targowiska ryzykuje się bardziej spektakularną infekcją niż przeziębienie, czy grypa.
Ubieraj się adekwatnie do warunków pogodowych
Być może zalecenie to wydaje się banalne, ale prawda jest taka, że często nie przywiązujemy odpowiedniej wagi do tego, by przed wyjściem z domu dokładnie sprawdzić, czy nasz strój jest adekwatny do warunków pogodowych. Tymczasem wychłodzenie organizmu skutkuje wzrostem ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych. W praktyce ciepłe buty i kurtka, a w razie potrzeby także czapka i szalik mogą okazać się skuteczniejszym elementem profilaktyki przeziębienia i grypy niż reklamowane w TV suplementy…
Jedz pokarmy bogate w naturalne antyoksydanty
Spożywanie warzyw i owoców postrzegane jest jako korzystne w sezonie grypowym ze względu na bogactwo witamin – szczególnie polecane są te produkty pochodzenia roślinnego, które dostarczają dużych dawek witaminy C. Tymczasem istotne znaczenie posiadają również inne bioaktywne związki obecne w owocach i warzywach (zwane fitochemikaliami). Ich cechą charakterystyczną jest silne działanie antyoksydacyjne, które jak pokazują badania naukowe może mieć kluczowe znaczenie w zapobieganiu rozwojowi grypy i innych wirusowych infekcji dróg oddechowych. Należy przy tym pamiętać, iż źródłem antyoksydantów są nie tylko warzywa i owoce, ale również inne produkty, takie jak np. przyprawy czy zielona herbata. Szczególnie polecane są kurkuma oraz imbir, dlatego warto uwzględnić je w codziennym jadłospisie.
Pamiętaj o probiotykach
Chociaż spożywanie probiotyków kojarzy się przede wszystkim z przywróceniem dobrej kondycji przewodu pokarmowego, to należy pamiętać także o roli mikroflory jelitowej w utrzymaniu mechanizmów odpornościowych organizmu w odpowiedniej kondycji. Badania wskazują, iż podawanie niektórych szczepów bakterii może być pomocne w łagodzeniu już występujących objawów grypy i przeziębienia. Przykładem jest eksperyment opisywany w British Journal of Nutrition. Potwierdził on, że u osób otrzymujących mieszaninę szczepów probiotycznych Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium animalis ssp. lactis objawy przeziębienia uległy znacznemu złagodzeniu w porównaniu do osób otrzymujących placebo. Dlatego należy pomyśleć o włączeniu probiotyków do suplementacji w ramach profilaktyki grypy, a nie tylko jako środka łagodzącego skutki antybiotykoterapii i łagodzącego dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego.
Nie pal papierosów
Palenie papierosów negatywnie wpływa na odporność organizmu, zwiększając ryzyko wystąpienia infekcji. Co ciekawe, zaobserwowano także, iż wirusy powodujące u osób niepalących infekcje o łagodnym przebiegu, u palaczy objawiają się znacznie gwałtowniej. Palacze zatem nie dość, że są bardziej podatni na grypę i przeziębienia, to w dodatku gorzej ją przechodzą i częściej występują u nich różnego typu powikłania. Jest to kolejny dobry powód na to, aby definitywnie rozstać się z nałogiem nikotynowym, a także unikać zadymionych pomieszczeń.
Posumowanie
Profilaktyka przeziębienia to coś więcej niż tylko łykanie kompleksowego preparatu witaminowo-mineralnego. To odpowiednia higiena i tryb życia oraz odpowiednio zbilansowany jadłospis, bogaty w świeże produkty pochodzenia roślinnego. Pomocne w zapobieganiu oraz zwalczaniu infekcji dróg oddechowych są także probiotyki. Nie należy też bagatelizować znaczenia właściwego ubioru, adekwatnego do bieżących warunków atmosferycznych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.