Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Sezon na truskawki tuż tuż

Sezon na truskawki tuż tuż
Maj to czas, w którym powoli rozpoczyna się sezon na nasz polskie truskawki. W zależności od warunków pogodowych trwa zazwyczaj do końca czerwca, a w niektórych odmianach nawet do sierpnia. Truskawki mają wiele witamin i minerałów. Możemy spożywać je co prawda w wersji mrożonej przez cały rok. Jednak w sezonie są dużo smaczniejsze i bardziej wartościowe.

Pojawienie się truskawek sygnalizuje nadejście lata. Pojawiają się bowiem wtedy, gdy zaczyna robić się ciepło i słonecznie.

Truskawki cieszą się dużą popularnością zarówno ze względu na smak, aromat, jak i wiele możliwości ich wykorzystania. Na ich bazie możemy przygotować koktajle, desery owocowe, sprawdzą się jako dodatek do ciast, a także sałatek. Najlepiej smakują jednak jedzone prosto z krzaczka lub chociaż prosto z koszyczka.

Wiele osób w trakcie diety rezygnuje z owoców lub bardzo mocno je ogranicza. Tymczasem wiele badań wskazuje na to, iż owoce mogą być skutecznie stosowane w dietach redukcyjnych.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki mogą stanowić świetny dodatek do diety, wpływają na poprawę smakowitości dań, a także na poziom satysfakcji i sytości.

Truskawki są niskokaloryczne. W 100 gramach dostarczają jedynie około 30 kcal. Charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym (IG 40).

Ze względu na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Owoce te zawierają dużo wody.

100 gramów truskawek przy niskiej kaloryczności, dostarcza dużo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego. Dostarczają one więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.

Truskawki są żółcio- oraz moczopędne. Wspomagają pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz nerek.

Kto powinien uważać na truskawki?

Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki, a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.

Jak przechowywać i spożywać truskawki?

W celu zachowania jak największej wartości odżywczej, truskawek należy myć jedynie pod bieżącą wodą, nie moczyć. Szypułki powinniśmy odrywać bezpośrednio przed konsumpcją. Umyte i wyszypułkowane truskawki należy zjeść lub przetworzyć. Owoce te nie lubią długiego przechowywania.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.