Pojawienie się truskawek sygnalizuje nadejście lata. Pojawiają się bowiem wtedy, gdy zaczyna robić się ciepło i słonecznie.
Truskawki cieszą się dużą popularnością zarówno ze względu na smak, aromat, jak i wiele możliwości ich wykorzystania. Na ich bazie możemy przygotować koktajle, desery owocowe, sprawdzą się jako dodatek do ciast, a także sałatek. Najlepiej smakują jednak jedzone prosto z krzaczka lub chociaż prosto z koszyczka.
Wiele osób w trakcie diety rezygnuje z owoców lub bardzo mocno je ogranicza. Tymczasem wiele badań wskazuje na to, iż owoce mogą być skutecznie stosowane w dietach redukcyjnych.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki mogą stanowić świetny dodatek do diety, wpływają na poprawę smakowitości dań, a także na poziom satysfakcji i sytości.
Truskawki są niskokaloryczne. W 100 gramach dostarczają jedynie około 30 kcal. Charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym (IG 40).
Ze względu na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Owoce te zawierają dużo wody.
100 gramów truskawek przy niskiej kaloryczności, dostarcza dużo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego. Dostarczają one więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
Truskawki są żółcio- oraz moczopędne. Wspomagają pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz nerek.