Termin „substancje antyodżywcze” pojawia się coraz częściej w opracowaniach dotyczących aspektów powiązanych z dietetyka. Rzadko kiedy jednak bywa precyzyjnie definiowany. W niniejszym artykule wyjaśnię, czym są związki antyżywieniowe, jaką mają postać, gdzie występują i jak wpływają na ludzki organizm.
Substancje antyodżywcze – definicja
Substancje antyodżywcze zwane też antyżywieniowymi są to związki występujące w żywności, które bądź to ograniczają, bądź też uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub też wywierają innego rodzaju szkodliwy wpływ na organizm. W praktyce są to najczęściej substancje naturalnie występujące w surowcach żywnościowych (zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych), a także czynniki dostające się do pokarmu czy to podczas obróbki, czy też z zanieczyszczonego środowiska.
Rodzaje substancji antyodżywczych
Tak naprawdę istnieje stosunkowo dużo różnych związków w żywności, które klasyfikowane mogą być jako substancje antyodżywcze. Do najpopularniejszych zalicza się:
Tioglikozydy
Ich antyodżywcze działanie związane jest z powstającymi z nich siarkocyjankami, które m.in. hamują wchłanianie jodu. Na szczęście ulegają rozkładowi pod wpływem enzymu tioglikozydazy — enzym ten uaktywnić się może po zmiażdżeniu roślin, a także w czasie gotowania.
Szczególnie zasobne w te goitrogeny są:
kapusta głowiasta,
jarmuż,
kapusta włoska,
brukselka,
kalafior.
Kwas fitynowy
Jego obecność w żywności może powodować zmniejszenie wchłanianiu niektórych składników mineralnych, a zwłaszcza żelaza i cynku. Dodatkowo kwas fitynowy może utrudniać trawienie węglowodanów i białek.
Związki te wykazują zdolność do dezaktywacji naszych enzymów trawiennych, utrudniając tym samym rozkład, a co za tym idzie, uniemożliwiając wchłanianie pewnej ilości składników obecnych w pożywieniu.
W występują głównie w nasionach roślin strączkowych, a ich obfitym źródłem są:
soja,
fasola,
bób,
groch.
Co ciekawe, ich źródłem jest także surowe białko jaja kurzego. Inhibitory enzymów trawiennych mają charakter białkowy i ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Gotowanie niszczy te substancje.
Inne substancje antyodżywcze
Oprócz wymienionych powyżej substancji istnieje jeszcze wiele innych związków, o właściwościach antyodżywczych. Ich występowanie jest jednak o wiele niższe niż tych, które zostały opisane powyżej.
Warto jednak wiedzieć, że potencjalnym zagrożeniem dla nas są także substancje takie jak:
tiaminaza – enzym, który niszczy witaminę B1 i który występuje w surowych rybach,
awidyna – substancja obecna w surowym białku jaja kurzego – wpływa destrukcyjnie na biotynę,
hemaglutyniny – białka zdolne do aglutynacji (zlepiania krwinek czerwonych), obecne w strączkach,
glikozydy cyjanogenne – mogą uwalniać się HCN, obecne są w strączkach i ziarnie lnu oraz pestkach moreli i jabłek,
kwas szczawiowy – obecny w rabarbarze, szczawiu, szpinaku i wielu innych warzywach liściastych, wiąże wapń, a po dostaniu się do organizmu może ulegać wytrąceniu w nerkach, tworząc złogi, dodatkowo zaburza metabolizm wapnia i magnezu, w dużych dawkach powoduje zaburzenia rytmu serca,
dodatkowo wymienić można także: taniny herbaciane, saponiny, izoflawony sojowe, wicynę i konwicynę z bobu i wiele innych.
Podsumowanie
Z istnienia związków antyodżywczych warto zdawać sobie sprawę. Nie oznacza to jednak, że substancji tych należy za wszelką cenę unikać – tak naprawdę są one bowiem wszechobecne. Chodzi raczej o to, by nie przesadzać z nadmierną ekspozycją organizmu na ich działanie. Przykładowo, szpinak może być zdrowym składnikiem diety, o ile nie jest spożywany codziennie. Wtedy może stać się zagrożeniem dla zdrowia za sprawą kwasu szczawiowego. Podobnie sytuacja wygląda z brokułami będącymi źródłem goitrogenów hamujących wchłanianie jodu. Umiar jest kluczem do zachowania zdrowia podobnie jak różnorodność diety. Warto o tym pamiętać.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.