Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

“Zły” cholesterol? Awokado może Ci pomóc!

“Zły” cholesterol? Awokado może Ci pomóc!
Awokado nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Nie jest tak modne jak jagody goji czy inne wynalazki promowane przez media i osoby zajmujące się na co dzień promowaniem zdrowego sposobu odżywiania. Dlatego często omijane jest szerokim łukiem. A szkoda, bo owoc ten posiada całkiem sporo do zaoferowania.

Awokado czyli owoc smaczliwki

Smaczliwki (Persea Scheffe) to rodzaj wiecznie zielonych drzew, występujących naturalnie na terenie Meksyku i terenach Ameryki Środkowej. W celach komercyjnych uprawiane jest w strefach tropikalnych i śródziemnomorskich na całym świecie. Owoc smaczliwki posiada pojedynczą pestkę, mięsisty miąższ, ciemnozieloną skórkę i kształt gruszkowaty, owalny lub kulisty.

Wartość odżywcza awokado

Awokado jest wyjątkowym owocem, ze względu na to, iż dostarcza sporych ilości tłuszczu. Z tego też powodu postrzegany jest mylnie jako tuczący i celowo eliminowany z jadłospisów, zwłaszcza przez osoby stosujące diety redukcyjne. Tymczasem tłuszcz z awokado jest jak najbardziej cennym składnikiem zdrowej diety. Są to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe w postaci przede wszystkim kwasu oleinowego  (około 10g na 100g owocu) oraz kwasy tłuszczowe nasycone (2g na 100g owoców).

Oprócz tego awokado zawiera w znaczących ilościach witaminy E, K,  kwas foliowy, kwas pantotenowy (witamina B5), a także składniki mineralne, takie jak potas, magnez czy miedź. Ale to nie wszystko, awokado zasługuje na uwagę ze względu na zawartość substancji przeciwutleniających, w tym karotenoidów takich jak beta i alfa karoten, luteina, neoksantyna, zeaksantyny, wiolaksantyny, beta kryptoksantyna, a także fitosteroli takie jak betasitosterol, kampesterol i stigmasterol).

Awokado a cholesterol

Najnowsze badania wykonane przez amerykańskich naukowców, opublikowane na łamach czasopisma Journal of American Heart Association , wskazują na ciekawy  potencjał awokado w walce z tzw. złym cholesterolem, czyli frakcją LDL. Badania przeprowadzono na ochotnikach posiadających nadwagę lub otyłość potwierdziły skuteczność awokado w obniżaniu frakcji LDL. Warto jednak podkreślić, iż badania przeprowadzono w warunkach kontrolowanych, a ochotników zmuszono do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Przydzielono ich na trzy grupy: z dietą niskotłuszczową bez awokado, z dietą o umiarkowanej ilości tłuszczu (35% dziennej podaży energii) bez awokado oraz z dietą o umiarkowanej ilości tłuszczu z 1 awokado dzienne.

Okazało się, iż u ochotników należących do grupy z awokado, poziom LDL uległ obniżeniu w sposób najbardziej znaczący. Poprawiły się także inne parametry profilu lipidowego krwi.

Podsumowanie

Awokado to bardzo interesujący owoc, który niewątpliwie powinien znaleźć swoje miejsce w zdrowej i zbilansowanej diecie. Docenić je można nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także bogactwo składników odżywczych i potencjał przeciwmiaźdżycowy.

 

 

W artykule mówimy o: Zdrowie