Wzmocnij swoją owsiankę

Niby owsianka jaka jest - każdy widzi, a jednak okazuje się, że są sposoby na to by uczynić nie tylko smaczniejszą, ale także zdrowszą i bardziej wartościową. Wystarczy jedynie użyć wyobraźni i poświęcić dodatkowe dwie minuty, bo tyle dodatkowego czasu potrzebne jest na zmianę konwencjonalnej owsianki w posiłek super-odżywczy. Jak tego dokonać? Jakich składników użyć? Jakich skutków się spodziewać?

Przeczytaj koniecznie:

Cynamonowa owsianka z nerkowcami i musem owocowo-orzechowym

Klasyczna owsianka – prosta, ale… jałowa

Tradycyjna „polska” owsianka to danie proste jak budowa cepa, składa się bowiem z płatków owsianych (ugotowanych lub zalanych wrzątkiem) i mleka z niewielkim dodatkiem soli oraz… cukru lub miodu. I to by było na tyle. Prawda że banalne? Prawda, ale trudno takie danie uznać za wybitnie wartościowe czy szczególnie smaczne. Na szczęście są proste sposoby na to by owsiankę wzmocnić, “naszpikować” witaminami i innymi ważnymi składnikami a przy okazji także – wzbogacić ją kulinarnie.

Puścić wodze fantazji

Kiedy przeglądam „pomysły na owsiankę” pojawiające się na fotoblogach kulinarnych odczuwam wyraźną satysfakcję tego, że istnieją jednostki, które nie boją się eksperymentów. Niestety daleko posunięte ingerencje w recepturę bazową potrawy zdarzają się stosunkowo rzadko i ograniczają się do dodania rodzynek, jabłka, nieraz odżywki białkowej. Tymczasem przepis na owsiankę można modyfikować na dziesiątki jeśli nie setki sposobów, uzyskując w ten sposób danie o nieprzeciętnie wysokiej wartości odżywczej.

Te składniki pasują do owsianki

W zasadzie trudno znaleźć produkty, które nie komponowałyby się z owsianką. W sztuce kulinarnej dopuszczalne jest nawet podawanie tego dania na ostro z…. tuńczykiem! Tak daleko posunięte eksperymenty nie są na szczęście konieczne, w praktyce wystarczą proste dodatki takie jak: owoce i orzechy (oraz nasiona),  a także przyprawy. Dodatek odżywki białkowej także nie jest złym pomysłem w przypadku osób trenujących siłowo, ale przy tej propozycji nie będziemy się zatrzymywać.

Jakie owoce do owsianki?

Do owsianki pasują w zasadzie wszystkie owoce, ale najlepiej komponują się:

- jabłka i gruszki

- banany

- owoce jagodowe (zwłaszcza truskawki, ale także maliny, jagody czarne)

- nektarynki, brzoskwinie morele

- wybrane cytrusy (np. pomarańcze, mandarynki, a ,mniej natomiast grejpfruty, lionki i cytryny).

Dzięki dodaniu owoców do posiłku ulega on wzbogaceniu w składniki takie jak witamina C, prowitamina A, potas, witamina B6, kwas foliowy, magnez oraz pakiet flawonoidów i pewną ilość błonnika.

Jakie orzechy i nasiona do owsianki?

Do owsianki najlepiej nadają się nasiona i orzechy blanszowane, ale nie tylko takie. Szczególnie w tej materii poleca się:

- migdały,

- orzechy nerkowca,

- orzechy brazylijskie,

- orzechy włoskie,

- orzechy laskowe

- orzechy kokosowe.

Orzechy i nasiona są źródłem kwasów jedno i wielonienasyconych, witaminy E, magnezu, wapnia, selenu, błonnika, białka, związków fenolowych. Z jednej strony podnoszą istotnie wartość energetyczną posiłku, a z drugiej jednak posiadają właściwości sycące.

Przyprawy

Chociaż dodatek przypraw do owsianki wydawać się może kontrowersyjny, to wystarczy raz spróbować by zobaczyć, że pomysł ten jest całkiem sensowny. Oczywiści dobór przypraw powinien być przemyślany, przykładowo oregano czy kolendra zbytnio  się nie nadają. Sprawdzą się natomiast znakomicie:

- cynamon

- kardamon

- imbir (dla odważnych)

- sól (dość popularny dodatek)

Przyprawy korzenne oprócz swoich intrygujących walorów smakowo-zapachowych dostarczają też potężnej dawki związków o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwagregacyjnym.