Jak sobie poradzić z “wilczym apetytem”

Chociaż przyjęło się uważać, iż „apetyt jest oznaką zdrowia”, to w praktyce osoby, które mają szczególną słabość do jedzenia rzadko kiedy mogą się poszczycić dobra kondycją. Niestety, ale nadmierne folgowanie sobie w kwestii ilości spożywanego pokarmu prowadzi do poważnych problemów z masą i składem ciała, a także nieprzyjemnych, a niekiedy wręcz niebezpiecznych przypadłości zdrowotnych. Oprócz zaburzeń związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, zgaga, zaparcia czy dyskomfort w podbrzuszu pojawić się tez mogą: cukrzyca, miażdżyca, otyłość i wiele innych

Przeczytaj koniecznie:

Żeńskie hormony płciowe biorą udział w kontroli apetytu


Po trzecie: zadbaj o odpowiednią ilość snu

O tym, iż niedostateczna ilość snu zaburza mechanizmy związane z odczuwaniem głodu i sytości mówi i pisze się sporo i to od dawna. Niewyspanie sprzyja nielimitowanemu objadaniu się – zwłaszcza słodkimi i niskojakościowymi przekąskami. Związane jest to zaburzeniami w wydzielaniu ważnych hormonów regulujących pobór pokarmu takich jak grelina. Badania naukowe wskazują, ze niedobór snu sprawia, iż jej wydzielanie drastycznie rośnie. Podobnie też zwiększeniu ulega produkcja kortyzolu zwanego hormonem stresu, który oprócz wielu innych właściwości posiada też taką, że w sposób pośredni sprzyja objadaniu się słodyczami, a dodatkowo ułatwia w pewnym sensie gromadzenie zapasów tłuszczowych w ustroju. Nie należy sobie zatem odmawiać dobrej jakości nocnego odpoczynku –  szczególnie powinny o tym pamiętać  osoby, które mają problem z okiełznaniem głodu i apetytu na słodycze..

Po czwarte: wybieraj nisko przetworzone produkty żywnościowe

Brak satysfakcji ze spożywanych posiłków i szybko pojawiający się głód, mogą być także konsekwencją niewłaściwych wyborów żywieniowych. Produkty powstałe na bazie białej mąki, słodycze, fast foody, słone przekąski, wędliny charakteryzują się niskim indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu szybko pojawia się trudne do opanowania uczucie głodu. Dodatkowo produkty zawierające znaczne ilości rafinowanych cukrów, soli i tłuszczu upośledzają wewnątrzustrojowe mechanizmy odpowiedzialne za odczuwanie głodu i sytości. Dlatego komponując jadłospis, warto skoncentrować się na produktach, które sycą na długo – należą do nich nieprzetworzone produkty żywnościowe, takie jak: jaja, naturalny nabiał, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie, warzywa, owoce, orzechy – niesolone i nieprażone.

Podsumowanie

Duży apetyt nie zawsze musi być oznaką dobrego zdrowia. Trudności z jego pohamowaniem mogą świadczyć o występowaniu błędów żywieniowych w codziennym jadłospisie, co w konsekwencji prowadzi do problemów z masą ciała i powstawania wielu dolegliwości zdrowotnych. Nieodparta potrzeba ciągłego jedzenia – również pomiędzy posiłkami- wynika najczęściej z niewłaściwego doboru jakościowego spożywanych pokarmów, niedostatecznej ilości snu, zbyt dużej ilości posiłków oraz nieprawidłowo zbilansowanego śniadania.