Białko w diecie redukcyjnej

Białko to składnik odżywczy którego nie może zabraknąć w diecie. Nasz cały organizm zbudowany jest z różnego rodzaju białek, buduje przede wszystkim tkanki (np. mięsnie) ale też hormony, enzymy, czynniki wzrostu , odporności i inne związki biologicznie czynne.

Przeczytaj koniecznie:

Serwatka w proszku a białko serwatkowe-nie pomyl tego!

Często mówi się także, iż białko odchudza. Bardzo popularne są diety białkowe, które pozwalają w krótkim czasie zrzucić wiele kilogramów.

Czy diety białkowe odchudzają?

Dlaczego się tak dzieje? Jest kilka powodów.
Białka w diecie zwiększają przede wszystkim termogeneze poposiłkową czyli wpływ tego, co spożywamy na naszą przemianę materii. Białko powoduje wzrost przemiany materii o 25% dostarczonych kalorii, podczas gdy węglowodany przyspieszają ten proces tylko o 6% a tłuszcze 5-10%. Ważne jest więc, aby w każdym spożywanym posiłku znalazło się białko w postaci chudego mięsa, twarogu czy nasion roślin strączkowych.

Posiłki bogate w białko sycą na długo. Uczucie głodu po spożyciu produktów obfitujących w białko jest oddalone w czasie, dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Potwierdzają to liczne badania. Udowodniono na przykład, że spożywanie po 2-3 godzinach po obiedzie posiłku bogatego w białko (jogurt naturalny, koktajl białkowy), w porównaniu do przekąsek węglowodanowych (baton musli) sprzyja odczuciu sytości i opóźnia chęć spożycia kolacji. 

Białko spożyte w nadmiarze zostanie wydalone, głównie przez nerki. Organizm nie kumuluje białka, jak ma to miejsce w przypadku spożycia nadmiaru tłuszczów czy też cukrów (nadmiar cukrów zamieniany jest na tłuszcz i odkładany w postaci dodatkowych kilogramów).

Proporcje składników w diecie

Bardzo ważne są jednak odpowiednie proporcje poszczególnych składników w diecie. Przyjmuje się że zbilansowanej diecie redukcyjnej 55% energii dostarczają złożone węglowodany: pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, brązowy ryż, 20% energii powinno pochodzić z tłuszczy, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są oleje roślinne i ryby.  Pozostałą część, 25% stanowi właśnie białko.

Źródła białka w diecie

Najlepszymi źródłami białka w diecie będą  zatem chude mięso: drób, indyk, cielęcina, ryby, nabiał oraz rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch.

Nadmiar białka w diecie jest jednak niebezpieczny. Mięso spożywane w dużej ilości zakwasza organizm i dostarcza dodatkowo sporej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar białka organizm wydala, co obciąża układ moczowy i stawy. Zbyt duża ilość protein, przy niskiej podaży węglowodanów skutkuje m.in zaparciami i wpływa niekorzystnie na prace mózgu.