Herbaty świata - co je różni?

Czarna herbata podana klasycznie z cytryną to z pewnością nie jedyna opcja na wypicie tego napoju. Herbata obok kawy to jeden z najpopularniejszych napoi pijanych w naszym kraju. Warto nadmienić, że Polska znajduje się na piątym miejscu pod względem spożycia herbaty. Coraz częściej sięgamy po inne niż czarna, odmiany herbat. To dobrze, ponieważ herbaty to nie tylko smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne.

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata przeciwko wypadaniu włosów

 

Herbata biała

Do uzyskania białej herbaty stosuje się nierozwinięte jeszcze pączki pokryte białym puszkiem oraz młode listki. Stąd też nazwa herbaty. Liście białych herbat poddawane są delikatnej fermentacji. Napar, który uzyskuje się z liści białych herbat jest bardzo delikatny.

Biała herbata wykazuje podobne właściwości, co herbata zielona, jednak jej działanie jest silniejsze.

Biała herbata zawiera witaminę C, jest bogata w polifenole i teinę. Dzięki zawartości witaminy C herbata ta wzmacnia odporność, a także łagodzi stresy.

Nazywana jest również "eliksirem młodości", ponieważ zawarte w niej polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Biała herbata może z powodzeniem zastąpić kawę. Orzeźwia organizm i pomaga na problemy z koncentracją.

Herbata żółta

Herbata żółta spotykana jest stosunkowo rzadko, zyskała nawet przydomek herbaty „cesarskiej”. Proces jej wytwarzania różni się, pozwala na usunięcie trawiastego posmaku. Herbata żółta jest częściowo fermentowana. Fermentacja ma miejsce już podczas zwijania liści, wtedy też ulegają one zżółknięciu.

Pośród właściwości żółtej herbaty wymienić można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej 1%.

Zawiera również niewiele garbników, dzięki czemu działa tonizująco i odświeżająco. Poprawia również trawienie nie podrażniając żołądka.

Żółta herbata wykazuje ponadto właściwości oczyszczające.

Herbata oolong (herbata niebieska)

Grupa herbat oolong to herbaty częściowo fermentowane. Łączą one w sobie cechy zarówno herbat zielonych, jak i czarnych.

Podobnie jak herbata zielona, herbaty oolong zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.

Zawierają istotne witaminy i minerały, takie jak wapń, mangan, miedź, karoten, selen i potas, oraz witaminy A, B, C, E i K, a także kwas foliowy, amid niacyny i różne alkaloidy detoksykujące.

Jak widać więc właściwości herbaty oolong zbliżone są do herbat zielonych, smakiem natomiast bliżej im do herbat czarnych.

Herbata czerwona (znana u nas jako herbata czarna)

Liście tego rodzaju herbat są całkowicie fermentowane. Powszechnie znane są jako herbata czarna, która jest najpopularniejszym rodzajem herbaty na świecie. Przez Chińczyków nazywana jest herbatą czerwoną ze względu na kolor jej naparu. Czarna herbata zawiera duże ilości teiny, dzięki czemu wykazuje działanie pobudzające. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.

Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.

Herbaty ciemne (pu-erh, herbaty czerwone)

Herbatę czerwoną poddaje się dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania. Charakteryzuje ją bardzo silny smak i aromat, wręcz ziemisty smak i czarny kolor. Czerwona herbata może być przechowywana nawet 50 lat.

Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza procesy trawienne. Może wpływać na regulację wypróżnień. Z tego względu często bywa stosowana przez panie będące na diecie. Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne. Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.

Poza zdrowotnymi właściwościami herbat, należy pamiętać, że picie ich w nadmiarze może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Herbaty fermentowane zawierają duże ilości fluoru i glinu, które w nadmiarze są szkodliwe. Ponadto w herbatach znajduje się teina, która wykazuje działanie uzależniające. Picie zbyt dużych ilości herbat może również wpływać na gorsze przyswajanie składników pokarmowych, między innymi takich jak żelazo.

Jak zaparzyć dobrą herbatę?

Należy pamiętać, że niezwykle istotne jest prawidłowe parzenie herbaty. Sposób parzenia może różnić się ze względu na rodzaj herbaty, ale także ze względu na nasze upodobania. Od długości parzenia zależy również działanie herbaty. Warto wiedzieć, że w ciągu pierwszych 30 sekund uwalniają się olejki eteryczne zawarte w herbacie, w ciągu pierwszej minuty uwalnia się teina prawie w całości. Po 2 minutach zaczynają uwalniać się polifenole. Z każdą kolejną minutą pojawia się również większa ilość garbników, nadających naparowi mocniejszy, gorzki i cierpki smak. Istotna jest również temperatura wody, jaką zalewamy liście herbaty.

Podsumowując, herbaty wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. W zależności od rodzaju różnią się między sobą smakiem i działaniem. Warto próbować różnych rodzajów herbat w zależności od naszych potrzeb i preferencji.