Przeziębienie jest powszechnym problemem, który dotyka wielu osób, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Odpowiednia dieta i nawadnianie organizmu mogą pomóc w walce z infekcją, a jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na złagodzenie objawów przeziębienia jest picie ciepłych herbat z dodatkami. Które z nich mogą Ci pomóc, kiedy towarzyszą Ci takie objawy, jak kichanie, katar, zatkany nos, ból gardła czy kaszel?
Herbata z cytryną
Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy. Dodanie soku z cytryny do herbaty nie tylko poprawia jej smak, ale także pomaga w zwalczaniu infekcji. Witamina C może skrócić czas trwania i nasilenie przeziębienia.
Cytryna dobrze smakuje nie tylko z czarną herbatą, ale też z zieloną czy ziołową.
Herbata rumiankowa
Rumianek jest używany w ziołolecznictwie od wielu lat. Może pomóc on zmniejszyć niepokój i złagodzić rozstrój żołądka czy poprawić jakość snu u osób cierpiących na bezsenność. Jedno z badań wykazało, że wdychanie pary z ekstraktem z rumianku pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Co prawda picie herbaty rumiankowej niekoniecznie łagodzi objawy przeziębienia, ale istnieje szansa, że może pomóc poprawić jakość snu i przyspieszyć regenerację.
Herbata z Echinacei
Echinacea zwana też jeżówką to kwiat pochodzący z Ameryki Północnej, który według jej zwolenników korzystnie wpływa na układ odpornościowy i może pomóc Ci podczas przeziębienia. Niektóre badania wykazały, że Echinacea może zmniejszać ryzyko przeziębienia, dlatego jest to rodzaj herbaty, który najlepiej pić przez cały sezon jesienno-zimowy. Badanie z udziałem prawie 500 uczestników wykazało też, że herbata z Echinacei skutecznie zmniejsza ryzyko powikłań i działań niepożądanych wirusa grypy.
Herbata z imbirem
Imbir to naturalny środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny, który pomaga w zwalczaniu infekcji. Dodanie go do herbaty nie tylko poprawia jej smak, ale także wzmacnia system odpornościowy. Imbir jest bogaty w rodzaj składników odżywczych dla roślin zwanych gingerolami, a także inne związki fenolowe, takie jak kwercetyna i zingeron. Często stosuje się go w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów trawiennych, takich jak nudności. Korzyści te są poparte badaniami.
Wykazano, że spożywanie imbiru łagodzi nudności spowodowane przyjmowaniem leków lub zabiegami medycznymi. Tradycyjnie stosowano go również w Chinach i Afryce w celu łagodzenia objawów przeziębienia. Chociaż nie ma zbyt wielu badań dotyczących skuteczności imbiru w łagodzeniu objawów przeziębienia, badanie przeprowadzone w 2020 roku wykazało, że imbir jest tak samo skuteczny jak lek loratadyna, stosowany w leczeniu alergicznego nieżytu nosa.
Zielona herbata
Zielona herbata to herbata o ziemistym smaku, która może pomóc w przeziębieniach i grypie. Niedawna metaanaliza wykazała, że katechiny z zielonej herbaty skutecznie zapobiegają infekcjom grypowym. Każda filiżanka zielonej herbaty zawiera około 150 mg tych przeciwutleniających i przeciwzapalnych substancji fitochemicznych. Należy pamiętać, że zielona herbata zawiera kofeinę (około 30–50 mg na filiżankę), która może działać moczopędnie, więc pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu, które jest istotne podczas przeziębienia.
Herbata z czarnego bzu
Suplementy i herbaty z czarnego bzu są często sprzedawane ze względu na ich korzystne działanie na przeziębienie i grypę. Niektóre badania pokazują, że czarny bez może łagodzić ich objawy. Ma to związek z zawartością antocyjanów i flawonoidów zawartych w czarnym bzie, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i modulujące odporność. Nowszy przegląd systematyczny wykazał również, że czarny bez może pomóc w leczeniu wirusowych chorób układu oddechowego i może pomóc skrócić czas trwania i nasilenie przeziębienia, ale prawdopodobnie nie zapobiegnie jego rozwojowi.
Herbata z żeń-szeniem
W tradycyjnej medycynie chińskiej żeń-szeń był stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, w tym chorób układu oddechowego. Niektóre badania sugerują, że ekstrakt z żeń-szenia skraca czas trwania, nasilenie i częstotliwość infekcji górnych dróg oddechowych. Działa on także pobudzająco, co może przyczynić się do zwiększenia energii i poprawy samopoczucia podczas choroby.
Herbata z guawy
Herbata z guawy jest wytwarzana z liści gujawy, które są bogate w witaminę C, która wspiera zdrowie układu odpornościowego. Liście gujawy są również bogate w przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i kwercetynę, które mogą również wspierać zdrowie układu odpornościowego.
Herbata z miodem
Miód znany jest nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale także z wielu właściwości zdrowotnych. Jest on naturalnym produktem pszczelim, bogatym w enzymy, witaminy oraz minerały, co sprawia, że jest ceniony za swoje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz łagodzące. Jedną z najczęstszych dolegliwości podczas przeziębienia jest ból gardła. Dodanie miodu do ciepłej herbaty może przynieść ulgę poprzez złagodzenie bólu gardła, a także może on działać skutecznie przeciwko drobnoustrojom, co może pomóc w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Podsumowanie
Warto pamiętać, że regularne spożywanie ciepłych herbat z dodatkami może nie tylko poprawić nastrój i złagodzić objawy przeziębienia, ale także wspomóc organizm w walce z infekcją. Jeśli Twoje samopoczucie nie poprawia się, wystąpi gorączka, silny ból gardła duszności czy silny kaszel, warto skonsultować się z lekarzem.