Funkcjonujemy w świecie zdominowanym przez jedzenie. Prawie każde spotkanie towarzyskie wiąże się z jakąś formą konsumpcji. Niestety większość żywności, z którą mamy do czynienia, gdy jesteśmy poza domem, ma niską wartość odżywczą i wysoką kaloryczność. Wygoda i nieograniczony dostęp do „szybkiej” żywności nie pomagają w utrzymaniu wagi ani dobrych nawyków żywieniowych.
Idziemy do baru szybkiej obsługi, w ciągu kilku minut dostajemy gorące, pachnące jedzenie i już. Praktycznie zero wysiłku i ograniczeń. Nic dziwnego, że aż tyle osób zmaga się z dodatkowymi kilogramami. Osoby, które samodzielnie przygotowują posiłki i częściej korzystają z domowych zasobów, mają zwykle dużo mniej problemów z wagą.
Istnieje jeszcze jeden problem — brak świadomego jedzenia. Zamiast słuchać sygnałów głodu, wiele osób je, aby zwalczyć stres, zrekompensować samotność czy smutek. To emocje mówią im, kiedy i co jeść, a nie prawdziwy głód. Jeśli nauczymy się jeść świadomie, wówczas możemy pokonać bezmyślne przejadanie się oraz dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych. Przyjrzyjmy się kilku strategiom ograniczania bezmyślnego przejadania się.
Określ swój głód
Prostym sposobem jest ocena poziomu głodu przed zjedzeniem posiłku lub przekąski. Jednym z testów zalecanych przez niektórych dietetyków jest pytanie, czy chrupanie jabłka brzmi atrakcyjnie. Jeśli jesteś naprawdę głodny, będziesz chciał to jabłko, ale jeśli jesz z nudów lub ze względu na stres, jabłko nie brzmi tak atrakcyjnie, jak paczka chipsów. Kiedy jesz z nudów lub w celu zaspokojenia emocjonalnej potrzeby, zwykle masz ochotę na słodycze lub tłuste potrawy. Zanim usiądziesz do posiłku, upewnij się, że jesteś dobrze nawodniony. Bardzo łatwo pomylić pragnienie z głodem. Ponadto objawy łagodnego odwodnienia są podobne do objawów niskiego poziomu cukru we krwi takich jak ból głowy, zamroczenie, zmęczenie, uczucie oszołomienia. Dość łatwo się pomylić.
Unikaj wykonywania kilku czynności jednocześnie
Wielozadaniowość to obecnie sposób na życie. Jemy, przeglądając Internet, rozmawiając przez telefon lub oglądając telewizję. Przez to nie skupiamy się na swoim talerzu, a takie postępowanie prowadzi do większego spożycia kalorii. Skoncentruj się na jedzeniu, które jesz, i na relaksie. Wykorzystaj czas posiłku, jako bardzo potrzebny okres ciszy i przerwę od pracowitego dnia.
Nie jedz w podróży
Jedzenie w podróży jest podobne do tego przy oglądaniu telewizji. Nie ma szans, żebyś skupił się na posiłku, kiedy jednocześnie prowadzisz samochód albo najzwyczajniej w świecie idziesz.
Uporządkuj swoje otoczenie
Jedzenie w zagraconym środowisku zachęca do bezmyślnego przejadania się i braku uważności. Zwykle jemy wtedy więcej i częściej są to przetworzone przekąski. Jeśli masz zaplanowany posiłek, posprzątaj kuchnię lub pokój, a już na pewno usuń zbędne przedmioty ze stołu. Staraj się też nie kłaść na stole półmisków z jedzeniem, żeby nie kusiło brać dokładki.
Zmień swój sposób jedzenia
Zmiana sposobu odżywiania może pomóc Ci być bardziej uważnym. Jeśli jesteś praworęczny, spróbuj jeść lewą ręką. Widelec zamień na pałeczki. Być może brzmi to śmiesznie, ale zmiany te mogą sprawić, że będziesz się mocniej skupiać na jedzeniu i dzięki temu mniej przejadać.
Podsumowanie
Przejadamy się z wielu powodów. Wpływają na nas zarówno czynniki wewnętrzne, jak i zewnętrzne, takie jak nieuporządkowane środowisko i różnego rodzaju rozpraszacze. Będąc świadomym tego, co nam zakłóca czas posiłku, w łatwy sposób można je wyeliminować i ograniczyć bezmyślne przejadanie się. Naucz się także kwestionować swój poziom głodu, żeby podejmować mądrzejsze decyzje żywieniowe.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.