Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Co jeść, gdy brakuje czasu

Co jeść, gdy brakuje czasu
Niewiele jest osób, które dysponują taką ilością wolnego czasu, by móc swobodnie przygotować w domu pięć czy sześć dobrze zbilansowanych posiłków. Często powoduje to zniechęcenie do prowadzenia diety i przekłada się na gorsze efekty treningów, a nieraz zupełnie je niweczy. Jeśli sam borykasz się z podobnym problemem i uważasz, że nie masz czasu na dietę koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu, w której przedstawię kilka propozycji szybkich i wartościowych posiłków.

Absolutnym hitem -  jeśli chodzi o szybkość przygotowania i  wartość odżywczą,  są rozmaite rodzaje orzechów. Proponuję abyś udał się do sklepu spożywczego i kupił kilka małych paczuszek (po ok. 100g) nerkowców, migdałów i orzechów włoskich i zawsze miał choć jedną pod ręką. Orzechy i inne nasiona są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i z grupy B oraz błonnika i składników mineralnych takich jak magnez czy cynk. Nadają się do spożycia jako samodzielny posiłek, a także znakomicie się komponują z suszonymi owocami czy nabiałem.

Kolejną kategorię mobilnych i wartościowych produktów spożywczych stanowią fermentowane napoje mleczne, takie jak jogurty  czy kefiry - oczywiście w postaci „naturalnej” bez dodatków aromatów, barwników i cukru. Szczególnie polecam te w plastikowych, zakręcanych buteleczkach. Zarówno kefiry jak i jogurty są źródłem kultur bakteryjnych, które po spożyciu zasiedlają nasz przewód pokarmowy i korzystnie oddziałują na organizm. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość wapnia i witamin z grupy B oraz obecność wysokojakościowego białka w fermentowanych produktach mlecznych.

Owoce jak wiadomo są doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza kwasu askorbinowego, foliowego i beta karotenu. Owoce zawierają także wiele innych cennych dla naszego zdrowia związków, które  zaliczamy  do grupy przeciwutleniaczy, dlatego też, zarówno w postaci świeżej jak i po ususzeniu, stanowią cenny i mobilny składnik diety. Zwłaszcza banany, jabłka, mandarynki są niekłopotliwe w spożyciu. Owoce nie są wskazane jako samodzielny posiłek, choć z pewnością są zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Zdecydowanie lepiej jest   zjeść kilka suszonych moreli niż batona czy ciastko. Osobiście często w podróży zagryzam owocami jogurty lub serki ziarniste – taki posiłek skutecznie i na długo zaspokaja uczucie głodu.

Osoby szczególnie ceniące sobie wygodę oczywiście skorzystać mogą z bogatej oferty odpowiednio zaprojektowanych środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, jak choćby odżywki białkowe, węglowodanowo-białkowe, preparaty typu MRP czy sportowe batony. Choć produkty te stanowią cenne źródło białka, węglowodanów, tłuszczu, a często wzbogacone są w witaminy, aminokwasy i składniki mineralne, to powinny być traktowane jako raczej awaryjne uzupełnienie diety niż planowy posiłek. Jest to żywność wysokoprzetworzona, a ta nie powinna stanowić istotnego elementu naszego jadłospisu.