Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy wszyscy odczuwamy smak w taki sam sposób?

Czy wszyscy odczuwamy smak w taki sam sposób?
Rezygnacja z cukru dla jednych będzie większym, dla innych mniejszym wyzwaniem. Tak to już jest, że niektórzy ludzie będą czerpać większą przyjemność ze skubania czegoś słodkiego, a inni mniejszą. I zapewne znasz takich, którzy mają tak samo, ale ze słonymi przekąskami. Okazuje się, że tego typu preferencje mają wiele wspólnego z genetyką.

To, co jest słodkie dla Ciebie, nie musi być tak samo słodkie dla kogoś innego

Naukowcy z Monell Chemical Senses Center badali bliźnięta, aby sprawdzić, czy istnieją różnice w sposobie, w jaki reagują one na cukier. Przeanalizowali reakcje smakowe 695 par bliźniąt oraz rodzeństw, które nie było bliźniakami. Badani próbowali dwóch form cukru, fruktozy i glukozy, oraz różne sztuczne lub naturalne słodziki. Zaobserwowano wówczas, że są pewne różnice w odczuciu słodkiego smaku i ma to związek ze wspomnianą wcześniej genetyką. 

Co to oznacza?

Ano to, że niektórzy mają znaczną przewagę w unikaniu cukru w diecie. Jest im po prostu łatwiej z niego zrezygnować, bo jego smak wydaje się mniej kuszący, a jego jedzenie nie wiąże się z jakąś szczególną satysfakcją. Badanie to jest dość spójne z innymi, pokazującymi różnice w postrzeganiu smaku, biorąc pod uwagę genetykę. 

Przykładowo, niektórzy są bardziej wrażliwi na gorzkie smaki niż inni. To trochę wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby nie lubią odrobinę gorzkich warzyw, takich jak zielone warzywa liściaste. Stopień, w jakim odczuwamy gorzki smak warzyw, zależy od naszej wrażliwości na związek fenylotiokarbamid (PTC). To, jak dobrze dana osoba odczuwa PTC, jest skorelowane z preferencjami smakowymi dla gorzkich potraw, takich jak sok grejpfrutowy i niektóre warzywa. Osoby wrażliwe z pewnością poczują gorzki smak dużo mocniej niż pozostałe. To tłumaczy, dlaczego nie wszyscy mamy takie same preferencje żywieniowe i każdy z nas lubi coś innego. 

Niektórym jest łatwiej jeść zdrowo

Jak widać, niektórym osobom łatwiej będzie utrzymać zdrową dietę, innym trudniej. W zależności od tego, jak Twoje kubki smakowe reagują na cukier i gorzkie potrawy, możesz mieć silny pociąg do słodyczy i niechęć do warzyw – nie jest to korzystne połączenie, jeśli próbujesz uporządkować swoją dietę.

Co ciekawe, wiele zdrowych związków w żywności pochodzenia roślinnego jest kwaśnych i gorzkich. W rezultacie producenci żywności często je usuwają, aby stworzyć bardziej smakowity produkt poprzez przetwarzanie i selektywną hodowlę roślin. Związki te są gorzkie nie bez powodu – wyewoluowały, aby chronić rośliny przed zjedzeniem, w tym przed „pożarciem” przez ludzi. Niestety pokarmy, które naturalnie smakują najbardziej gorzko, takie jak warzywa, mogą być dla Ciebie zdrowsze, a słodycze, które smakują tak dobrze, już nie. 

Czy produkty z cukrem uzależniają?

Co gorsza, istnieją dowody na to, że cukier uzależnia. U niektórych osób cukier wydaje się uruchamiać ośrodki nagrody w mózgu, stymulując uwalnianie substancji chemicznej zwanej dopaminą. Stymulowanie tych ośrodków nagrody jest przyjemne, więc jesz więcej słodkich produktów. Z czasem jednak potrzebujesz ich coraz więcej. 

Jak zatem być szczęśliwym na diecie niskocukrowej, opartej na pełnowartościowych produktach, jeśli kochasz słodki smak? Po pierwsze, przeszkól swój mózg i kubki smakowe. Ogranicz dostęp do słodkich pokarmów, posprzątaj szafki i usuń wszelkie ciasteczka, cukierki itp. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, wybierz coś z naturalnym cukrem, np. jabłko. 

Wprowadź do swojej diety więcej białka, aby ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć łaknienie. Po kilku tygodniach udanego unikania cukru Twoje pragnienie słodkiego smaku powinno osłabnąć. Jeśli jest Ci bardzo ciężko, wówczas wprowadzaj zmiany mniejszymi krokami. 

A co z warzywami?

Wybieraj warzywa, które nie są gorzkie, takie jak dynia, marchew, słodkie ziemniaki i kalafior. Brokuły, brukselka i zielone warzywa liściaste mają najwięcej goryczki, ale możesz ją zneutralizować np. poprzez pieczenie, które je nieco "skarmelizuje". 

Podsumowanie

Każdy z nas inaczej odczuwa smaki i czuje pociąg do czegoś innego. To oznacza, że niektórym łatwiej jest utrzymać zdrową dietę niż innym i po części spowodowane jest to genetyką. Nie oznacza to jednak, że nie można się zmusić do zdrowego odżywiania. Wszystko sprowadza się do motywacji i wprowadzania zmian małymi krokami. 

Źródła: https://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=122578 https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/07/24/425609156/the-gene-for-sweet-why-we-dont-all-taste-sugar-the-same-way https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763407000589

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie