Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy dieta matki wpływa na dziecko?

Czy dieta matki wpływa na dziecko?
Producenci frytek, napojów słodzonych (np. typu cola), hamburgerów, cheeseburgerów, a nawet cukru (z trzciny, buraka itd.) prześcigają się w stosowaniu nieuczciwych i całkowicie nagannych moralnie zagrań. Udowodniono, że istnieją tysiące przekupionych naukowców, zakładane są specjalne firmy, grupy wsparcia, organizacje, fundusze. Wiele razy zdarzyło mi się widzieć badania, w których „udowodniono”, iż podaż cukru w diecie nie ma znaczenia dla zdrowia.

Bo liczy się tylko sprzedaż!

Tego rodzaju specjaliści posunęli się nawet do twierdzeń, w rodzaju: „tak naprawdę nikt tego do końca nie zbadał, więc nie wiemy, czy duża podaż cukru szkodzi” oraz „w USA ludzie i tak stosują o wiele więcej cukru, niż to jest zalecane i nic im się nie dzieje”.

Inni sowicie opłaceni naukowcy wykazali, że tak naprawdę wystarczy trenować interwałowo, a niezdrowe pokarmy i napoje… przestają nam szkodzić. Nie trzeba posiadać specjalistycznej wiedzy z dziedziny biochemii i dietetyki, by wiedzieć, jak kończy się przygoda z fast food, napojami typu cola oraz dużą podażą sacharozy np. w postaci słodkich przekąsek, ciast itd.

Czy otyłość jest tylko problemem osób dorosłych?

Otyłość wśród dzieci w Stanach Zjednoczonych rośnie w zastraszającym tempie. Według „National Center for Health Statistics” oraz „National Health and Nutrition Examination Surveys” sytuacja zdrowotna dzieci i młodzieży znacząco się pogorszyła.

  • Nadwaga w latach 1971-74 dotykała 10,2% dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 19 lat. W latach 2017-2018 dotyczyła już 16,1%.
  • Otyłość w latach 1971-74 dotykała 5,2% dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 19 lat. W latach 2017-2018 dotyczyła już 19,3%.
  • Ciężka otyłość w latach 1971-74 dotykała 1% dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 19 lat. W latach 2017-2018 dotyczyła już 6,1%.

Jak niebezpieczna jest otyłość wśród dzieci?

Otyłość dziecięca zwiększa ryzyko poważnych chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i nowotwory oraz sprzyja przedwczesnym zgonom. Jednym z potencjalnych czynników przyczyniających się do epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży jest niezdrowa dieta w stylu zachodnim, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem żywności ultraprzetworzonej, która stanowi ponad połowę całkowitego spożycia energii wśród młodych ludzi i dorosłych w USA.

Dieta matki i wpływ na dziecko

A czy podaż pokarmu o bardzo wysokim stopniu przetworzenia ma znaczenie dla zdrowia dziecka, gdy w ten sposób odżywia się kobieta w ciąży oraz później wychowująca dziecko?

W badaniu wzięło udział prawie 20 tysięcy par matka-dziecko. Nadzorem objęto chłopców w wieku 7-17 lat w chwili włączenia do badania, a obserwacje trwały wiele lat, do momentu osiągnięcia pełnoletności, wystąpienia nadwagi lub otyłości. Naukowcom chodziło o uchwycenie wpływu odżywiania w okresie ciąży oraz w kolejnych latach wychowania dziecka, na występowanie nadwagi i otyłości.

Wyniki badania naukowego

  • U 2471 (12,4%) potomstwa wystąpiła nadwaga lub otyłość.
  • Najwyższe spożycie przez matkę ultraprzetworzonej żywności w okresie wychowywania dziecka wiązało się z 26% wyższym ryzykiem pojawienia się nadwagi lub otyłości u potomstwa.
  • Spożycie ultraprzetworzonej żywności w okresie okołociążowym nie było istotnie związane ze zwiększonym ryzykiem nadwagi lub otyłości u potomstwa (choć ryzyko było większe o 17%).

Podsumowanie badania

Spożywanie przez matkę żywności ultraprzetworzonej w okresie odchowu dzieci wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nadwagi lub otyłości u potomstwa, niezależnie od innych czynników ryzyka związanych ze stylem życia matki i potomstwa.

Co warto zapamiętać?

Wyniki niektórych badań sugerują, że wczesny okres rozwojowy jest krytycznie ważny dla kolejnych lat życia. Dlatego żywność ultraprzetworzona może szkodzić nie tylko doraźnie, ale również w długiej, wieloletniej perspektywie. Nie warto po nią sięgać, a już na pewno niewskazane jest przyzwyczajanie dzieci do niezwykle słodkich (nadwaga, otyłość, cukrzyca, nowotwory) czy słonych potraw (ryzyko raka żołądka).

Źródła: BMJ 2022; 379 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071767 (Published 05 October 2022) Cite this as: BMJ 2022;379:e071767

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.