Deska serów na imprezę z przyjaciółmi to fantastyczny pomysł na przekąski. Idziesz do sklepu i nagle stajesz ze znakiem zapytania wymalowanym na twarzy: które sery wybrać? Istnieje tak wiele różnych gatunków sera, że warto zgłębić choćby podstawy wiedzy na ich temat, aby cieszyć się różnymi smakami.
Sery są dość trudne do sklasyfikowania, mają różne cechy i smaki, wiele zależy od mleka, z którego są wytworzone, a także od procesu produkcji. Mogą się różnić teksturą, twardością, smakiem i zapachem. Teksturę tworzy kombinacja czynników, w tym decyzji podjętych podczas procesu produkcji sera, poziomu pH i kwasowości podczas tego procesu oraz czasu dojrzewania. Możecie też trafić na inne klasyfikacje, jednak my na potrzeby tego artykułu przyjęliśmy właśnie tę.
Spróbujmy podzielić sery na podstawowe kategorie....
Sery świeże (niedojrzewające)
Sery te nie dojrzewają, więc ich przydatność do spożycia jest dość krótka. Mają wysoki poziom wilgotności – powyżej 60%. Do serów świeżych zaliczamy: mozzarellę, fetę, ricottę, halloumi, serek wiejski i sery twarogowe.
Sery miękkie
Sery miękkie są wytwarzane przy użyciu krótkiego procesu produkcyjnego i krótkiego czasu dojrzewania (od 10 do 30 dni). Dzięki temu zachowują więcej wilgoci (50%-60%) i mają gładką, kremową, a nawet lepką konsystencję. Sery miękkie często mają też łagodne aromaty i smaki. Możemy do nich zaliczyć: brie, camembert, limburger, romadur, munster itp.
Sery półtwarde
Sery te charakteryzują się nieco mniejszą wilgotnością (35%-50%) i podlegają dłuższemu procesowi leżakowania (od 2 do 12 miesięcy), co pozwala na dojrzewanie i intensyfikację ich smaków. Charakterystyczne dla tej grupy serów są ich powłoki - decydują one o smaku i konsystencji. Może być to naturalna skórka, woskowa, polioctanowa. Grupa serów półtwardych zawiera m.in.: goudę, emmentaler, cheddar, edam, rubin, szafir.
Sery twarde
Twarde sery zachowują tylko niewielką ilość wilgoci (26%-34%) i dość długo dojrzewają (nawet kilka lat). Są aromatyczne, dobrze się kroją lub ścierają na tarce. Zaliczamy do nich: grana padano, parmezan, pecorino.
Sery z niebieską pleśnią
Sery pleśniowe mogą mieć różną konsystencję – od miękkiej, łatwej do smarowania, po twardą i kruchą. Są aromatyczne i mają dość intensywne smaki. Albo się je kocha, albo nienawidzi. Przykładem serów z niebieską pleśnią jest gorgonzola, błękitny lazur, stilton, rogue river blue.
Podsumowanie
Sery to produkt, który ma wielu miłośników. Wynika to zapewne z tego, że mamy ogromny wybór różnych gatunków, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Stanowią świetny dodatek do pieczonych dań, kanapek, sałatek, ale są też pyszną przekąską na każdym spotkaniu towarzyskim. Sery świetnie pasują do wina, winogron i orzechów. Przyrządzając deskę serów i wspomnianych dodatków, masz pewność, że Twoi goście będą się nimi zajadać z ogromną przyjemnością. Pamiętaj, że sery mocno różnią się wartością kaloryczną oraz proporcjami makroskładników, wybierając je, uwzględnij swoje aktualne cele dietetyczne.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.