Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta rogrzewająca - zasady, efekty, jadłospis

Dieta rogrzewająca - zasady, efekty, jadłospis
Wiele osób często zastanawia się, czy zimą powinniśmy odżywiać się inaczej. Dla sportowców bywa to okres tzw. “masy”. Jednak czy w mroźne dni nasza dieta powinna wyglądać inaczej?

Na czym polega dieta rogrzewająca?

Na starcie warto zaznaczyć, że sposób odżywiania się w okresie letnim czy zimowym powinien być taki sam. Co należy przez to rozumieć? Otóż zapotrzebowanie energetyczne człowieka nie różni się w danych porach roku. Jednak nie od dziś wiadomo, że niechciane nadprogramowe kilogramy pojawiają się zazwyczaj w porze jesienno-zimowej. Wynika to ze zwiększonego apetytu, ale i nie tylko. Nasz organizm przez utratę ciepła spowodowaną warunkami atmosferycznymi spala szybciej spożyte wcześniej kalorie. Jednak w rozumieniu tego nie oznacza, że mamy jeść więcej. Nic bardziej mylnego. Biorąc pod uwagę fakt, że większość osób ogranicza aktywność fizyczną w porach zimowych, jeszcze bardziej naraża ludzki organizm na przybranie dodatkowej masy ciała. 

Dieta rogrzewająca - zasady

Zasady diety rogrzewającejPosiłki w okresie jesienno-zimowym należy skomponować z produktów nie tylko pożywnych, ale i rozgrzewających m.in. poprzez doprawienie odpowiednimi przyprawami. Poszczególny posiłek powinien zapewnić sytość na co najmniej 3-4 godziny, aby uniknąć zbędnego podjadania. W okresie zimnych dni ludzki organizm spala więcej energii, dlatego dostarczanie posiłków o regularnych porach pomoże uniknąć odkładania się zbędnego tłuszczu. Dzieje się tak, gdyż naszemu ciału brakuje energii do równomiernego ogrzania, stąd też tak istotne jest rozpoczęcie i zakończenie dnia ciepłym posiłkiem. Ponadto, jednym z istotniejszych elementów w takim okresie jest dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów, które mają na celu wzmocnienie naszej odporności. W zimowych wieczorach warto skupić się na dodawaniu do potraw posiekanej natki pietruszki - zapewnia ona dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Warto również skusić się na kiszone ogórki i kapustę, będące bogatym złożem probiotycznych bakterii. Przyprawy, o których warto pamiętać to przede wszystkim chilli, cynamon, kardamon, imbir i kurkuma, tym samym tworząc przyjazną, jesienną atmosferę.

Dieta rogrzewająca - przykładowe posiłki

Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby skupić na dostarczeniu odpowiednich wartości odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi w mroźnym okresie. Skomponowane poniżej menu jest wyłącznie przykładem, dlatego też gramatura potraw celowo nie została zawarta. 

Jadłospis - dzień 1

  • śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem
  • II śniadanie: kanapki z pieczywa żytniego, chudej szynki, pomidora i sałaty
  • obiad: kasza gryczana z piersią kurczaka i buraczkami
  • podwieczorek: jogurt naturalny z dżemem niskosłodzonym z czarnej porzeczki
  • kolacja: omlet z kurczakiem, czerwoną fasolą i papryką

Jadłospis - dzień 2

  • śniadanie: tost pełnoziarniste z twarogiem chudym i rzodkiewką 
  • II śniadanie: sałatka z serem feta, oliwkami, pomidorem i rukolą
  • obiad: kurczak curry z ryżem i kapustą kiszoną 
  • podwieczorek: ciasteczka brownie z czerwonej fasoli z dodatkiem kardamonu
  • kolacja: spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym i pomidorkami koktajlowymi

Jadłospis - dzień 3

  • śniadanie: jajka na miękko z pieczywem chrupkim i ogórkami kiszonymi
  • II śniadanie: wafle ryżowe z wędzonym łososiem, ogórkiem i papryką czerwoną 
  • obiad: chilli con carne w wersji fit z kawałkami kurczaka, doprawić chilli
  • podwieczorek: domowy chleb bananowy z imbirem i serkiem wiejskim 
  • kolacja: zupa jarzynowa (bez śmietany) z kawałkami kurczaka

Jadłospis - dzień 4

  • śniadanie: płatki owsiane gotowane na mleku z migdałami, gruszką i cynamonem
  • II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego, cynamonu i suszonych morel
  • obiad: gotowany na parze filet z dorsza z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną
  • podwieczorek: serek wiejski z dżemem niskosłodzonym 
  • kolacja: placuszki z cukinii z piekarnika

Jadłospis - dzień 5

  • śniadanie: placuszki twarogowe z malinami i cynamonem
  • II śniadanie: chleb pszenny z twarożkiem i miodem
  • obiad: puree marchewkowo-ziemniaczane z jajkiem sadzonym i czerwoną papryką
  • podwieczorek: zapiekany banan z kefirem
  • kolacja: ryż na mleku pieczony z jabłkiem i cynamonem

Jadłospis - dzień 6

  • śniadanie: zupa krem z dyni z ryżem i kurkumą
  • II śniadanie: sałatka z ryżu, tuńczyka, jajka i sałaty
  • obiad: pulpety wieprzowe gotowane na parze z marchewką, brokułami i ryżem
  • podwieczorek: grahamka z szynką z piersi kurczaka, pomidorem i sałatą
  • kolacja: zapiekany makaron z piersią kurczaka i sosem pomidorowym

Jadłospis - dzień 7

  • śniadanie: naleśniki z twarogiem, miodem i borówkami
  • II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego, brzoskwini i płatek jaglanych
  • obiad: dorsz gotowany w folii z cukinią i ziemniakami
  • podwieczorek: kasza manna z musem bananowym
  • kolacja: pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i buraczkami

Dieta rogrzewająca - wady i zalety 

Dieta na mroźne dni na pierwszy rzut oka wydaje się idealna. Jednak czy aby na pewno? Sprawdźcie gotowy zestaw wad i zalet, dlaczego warto się na nią zdecydować!
 

Wady

Zalety

BRAK - dieta na mroźne dni jest zbilansowana, a przy odpowiednim deficycie pozwoli na utratę nadprogramowych kilogramów

wspomaga odporność organizmu

 

rozgrzewające potrawy

 

pomaga uniknąć przybraniu na wadze

 

przyprawy korzenne dające świąteczny klimat

 

różnorodność posiłków

A Ty co jesz najczęściej w mroźne dni? Daj nam znać!

Dieta rogrzewająca - efekty jakich możemy się spodziewać

Jesienno-zimowe menu ma na celu przede wszystkim wzmocnienie odporrności w tak ważnym okresie. Będąc narażonym na wszelkie infekcje, wirusy i choroby warto wspomóc organizm za pomocą jedzenia. Ponadto, odpowiednio dobrana podaż energetyczna pozwoli uniknąć przybierania nadprogramowych kilogramów, zwłaszcza jeżeli decydujemy się porzucić aktywność fizyczną w tym okresie. Zatem czy możliwa jest utrata kilogramów? Owszem jak najbardziej! W celu osiągnięcia tego zamiaru wystarczy odpowiednio zredukować kalorie wprowadzając deficyt kaloryczny - a w następstwie zmuszenie ciała do spalenia naszych rezerw w postaci tkanki tłuszczowej. Jeżeli wciąż nie wiesz jak skomponować własne menu, nasi specjaliści zrobią to za was! Już teraz możesz mieć indywidualny plan dietetyczny z uwzględnieniem własnych preferencji! Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan 

Czy warto przejść na dietę rogrzewającą?

Okres jesienno-zimowy jest wyjątkowo trudnym dla naszego organizmu. Brak słońca, zmniejszenie aktywności fizycznej i wzrost apetytu może zapowiadać problemy dla naszego celu sylwetkowego. Spadek nastroju i ogólnej motywacji również prowadzi do pogorszenia ogólnego samopoczucia, co w następstwie kusi do pocieszenia się słodkimi bądź słonymi przysmakami. Z pomocą może przyjść odpowiednio dobrane menu na mroźne dni. Dania powinny być ciepłe i smakowite, bogate w różnorakie przyprawy, które nie tylko mają za zadanie nas rozgrzać, ale stworzyć przepyszny aromat i klimat, aby uniknąć pokus. Żaden suplement nie zapewni nam odpowiednich substancji odżywczych, witamin i minerałów jak te pozyskane z naturalnego pochodzenia. Zdrowe gotowanie nie musi być nudne, szczególnie w tym okresie. Warto gotować wspólnie, aby wzajemnie się wspierać.