Przeglądając diety młodych sportowców zamieszczane często na forach sportowych, można stwierdzić, ze jedyną znaną im rybą jest tuńczyk z puszki. Tymczasem jest wiele innych możliwości przygotowania smacznego i przede wszystkim wartościowego dania z udziałem ryb, bez konieczności bazowania na tandetnym trochę i średnio-jakościowym konserwowym tuńczyku.
Biorąc pod uwagę fakt, że dla wielu osób liczy się nie tylko wartość odżywcza i zdrowotna dania, ale także nakład czasu potrzebny na jego przygotowanie wybrałem ze swojej podręcznej książki kucharskiej kilka prostych przepisów.
Łosoś ze szpinakiem w pomidorach
Potrzebne składniki:
400 g łososia (świeżego),
dwie łyżki oliwy,
dwa ząbki czosnku,
cebula,
szpinak (najlepiej świeży, ale może być mrożony),
dwa pomidory,
50 ml jogurtu naturalnego,
sok z cytryny,
grubo mielony pieprz,
gałka muszkatołowa,
przyprawa ziołowa do ryb
i sól morska.
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, sok z cytryny i przyprawę do ryb.
Kawałki łososia przez około 15 minut trzymamy w marynacie.
Następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy 15-20 minut.
W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek z wyduszonym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, do której po chwili dodajemy odrobinę jogurtu.
Następnie dodajemy szpinak i pomidory i gotujemy przez pięć minut.
Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Podając razem z upieczonym łososiem otrzymamy pyszne danie w stylu low carb.
Przepis na dwie przeciętne porcje, gdzie jedna dostarcza:
45 g białka,
35 g tłuszczu,
15 g węglowodanów,
550 kcal.
Posiłek znakomicie komponuje się z ziemniakami czy makaronem.
Dorsz gotowany na parze w marchewce
Dorsz jest dość chudą rybą, jednak zarówno ze względu na wysoką zawartość bogatego w aminokwasy rozgałęzione białka, jak i też wyjątkowe walory kulinarne stanowi cenny składnik diety. Oczywiście zamiast dorsza w przypadku tego dania znakomitym rozwiązaniem będzie również mintaj, halibut czy łosoś.
Potrzebne składniki:
400 g dorsza (świeżego),
dwie marchewki,
korzeń pietruszki,
czosnek,
sok z cytryny,
odrobina masła,
pieprz i sól lub zioła do ryb.
Sposób przygotowania:
Rybę skrapiamy mocno sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb lub pieprzem i solą, a następnie zostawiamy na kilkanaście minut.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w paski i wkładamy do garnka/naczynia do gotowania na parze, na wierzch kładziemy kawałki ryby i dodajemy wyciśnięty lub pokrojony czosnek.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Rybę podajemy z łyżeczką masła.
Posiłek idealnie komponuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Wartość odżywcza zależna jest od użytej ryby i ilości dodatków takich jak ziemniaki i masło. Tutaj obowiązuje pełna dowolność.
Sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem
Choć ryby wędzone stanowią mniej wartościowy składnik diety niż ryby świeże, to od czasu do czasu warto je uwzględnić w swoim menu. Przygotowanie tego posiłku jest banalnie proste.
przyprawy: musztarda, sok z cytryny, bazylia, sól morska, pieprz, szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Wędzonego łososia pokroić należy w kostkę.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki i drobno posiekać.
Jajko ugotować na twardo i również pokroić w kostkę.
Por opłukać, osuszyć i tak samo pokroić.
Następnie wyciskamy obrany czosnek i wszystkie wymienione wyżej składniki przekładamy do miski.
Na koniec wystarczy dodać musztardę, kilka kropel soku z cytryny i odrobinę oleju lnianego, bazylię, sól morską i pieprz i dobrze wymieszać. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.
Połowa opisanego tutaj dania dostarcza:
30 g białka,
18 g tłuszczu,
4 g węglowodanów,
300 kcal.
Oczywiście wartość odżywcza ulegnie zmianie, jeśli zjemy je z tostem czy razowym chlebem.
Podsumowanie
Możliwości podania ryby jest o wiele więcej. Warto eksperymentować w kuchni odkrywając nowe smaki i poznając własne preferencje. Pamiętać należy, że tylko smaczna i zdrowa kuchnia stanowić może alternatywę dla smacznej i… niezdrowej. Brak dbałości o smakowitość potraw, w przypadku wprowadzania rozmaitych modyfikacji diety, prędzej czy później doprowadza do zniechęcenia i powrotu do niewłaściwych nawyków żywieniowych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.