Większość ludzi, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej lub utrzymanie szczupłej sylwetki jest przekonana, że musi bezwzględnie unikać słodyczy lub pozwalać sobie jedynie na ich niewielkie porcje, które nie są dla nich satysfakcjonujące. Co więcej, takie niewielkie porcje mogą jeszcze bardziej pobudzać apetyt na „coś słodkiego”. Dla wielu ludzi to decyzja, w trakcie której podejmowania czują się, jakby znaleźli się między młotem a kowadłem. Żadna z podjętych decyzji nie będzie dla nich satysfakcjonująca.
Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu. Możemy wykonać własne, zdrowe wersje deserów i cieszyć się ich smakiem bez konieczności ograniczania się do bardzo małych porcji. Nie oznacza to oczywiście, że możemy jeść ich bezgranicznie dużo. Z pewnością jednak możemy pozwolić sobie na bardziej satysfakcjonujące porcje.
W przygotowaniu zdrowszych wersji deserów pomocna będzie odżywka białkowa.
Poniżej przedstawię wam pięć ciekawych przepisów, które warto wypróbować. Z pewnością pojawi się pytanie, czy odżywkę białkową można poddawać obróbce termicznej i czy jest to bezpieczne? Czy odżywka nie ulega zniszczeniu? Poddawanie odżywek białkowych obróbce termicznej, spotyka się bardzo często z głosami sprzeciwu. Czy słusznie?
Pieczenie, gotowanie, wszelkie podgrzewanie każdego produktu białkowego, denaturuje je. Denaturacja białka to zmiany w II, III i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.
Z denaturacją mamy do czynienia na co dzień: gotując, piekąc i smażąc mięso, jaja i ryby. Poddając żywność działaniu wysokiej temperatury, zmieniamy proporcje białka natywnego. Denaturacja nie dotyczy więc jedynie odżywek białkowych, ale wszystkich produktów zawierających białko. Denaturacja białek ma miejsce nie tylko w trakcie obróbki cieplnej, ale również w czasie trawienia.
Jest to proces, w którym bardziej złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone. Z punktu widzenia dostarczania aminokwasów, a na tym głównie nam zależy, obróbka cieplna protein nie jest taka zła. Mimo to, nadal dostarczymy ważne dla nas aminokwasy takie jak leucyna, lizyna, metionina, walina.
Nie warto natomiast do pieczenia używać droższych produktów pozyskiwanych bez naruszania struktur białkowych, takich jak izolaty. Tych należy używać na zimno. Do obróbki cieplnej lepiej wybrać tańsze białka.
Pamiętajmy, że takie białko w prochu poddane obróbce cieplnej powinno stanowić jedynie dodatek do naszej diety, a nie jej podstawę.
Nie wszystkie desery z wykorzystaniem odżywek białkowych wymagają obróbki cieplnej. Jeśli więc nadal masz obawy przed wypiekami z odżywką, skorzystaj z opcji nie wymagających gotowania czy pieczenia.
Trufle mocy
Składniki
½ kubka płatków owsianych
½ kubka ugotowanej kaszy jaglanej
½ kubka pełnotłustego zmielonego siemienia lnianego
2-4 miarki naturalnej odżywki białkowej
¾ kubka wiórków kokosowych
1-2 łyżeczki cynamonu
¾ kubka naturalnego masła orzechowego
odrobina wody lub mleka kokosowego
dodatki do obtoczenia (opcjonalnie) np. wiórki kokosowe / mak / płatki migdałowe / kakao
Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy masło orzechowe i odrobinę płynu (resztę dodajemy później jeśli jest potrzeba). Mieszamy masę i formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego, co jakiś czas zwilżając ręce letnią wodą.
Lody
Składniki
1 zamrożony banan
150 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1 miarka waniliowego białka w proszku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki potraktuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zmiksowaniu wstaw jeszcze do zamrażalnika. Podając zetrzyj na wierzch kostkę gorzkiej czekolady, posyp płatkami migdałowymi lub wrzuć pokrojone owoce.
Proteinowe ptasie mleczko
Składniki
naturalny serek homogenizowany 250g
mleko (lub mleko roślinne) 200ml
izolat 30g
żelatyna 12g
dowolne owoce (nie kiwi, ananas)
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając.
Serek homogenizowany i odżywkę białkową miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie miksujemy mleko z rozpuszczoną żelatyną w garnuszku, przelewamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy chwilę łyżką. Dodajemy owoce np. truskawki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Do pudełka wyłożonego folią aluminiową wsypujemy owoce suszone oraz orzechy i pestki. Jogurt łączymy z odżywką białkową i dokładnie mieszamy. Zalewamy jogurtem owoce suszone i posypujemy owocami jagodowymi. Odstawiamy na min. 2,5 h do zamrażarki. Jeśli masa jest już całkowicie ścięta i twarda wyjmujemy z pojemnika i zdejmujemy folię.
Sernik wysokobiałkowy
Składniki
500 g chudego serka twarogowego
3 jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego
60/80g odżywki białkowej waniliowej
otarta skórka z cytryny lub pomarańczy – opcjonalnie
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy serowej. Ewentualnie dosładzamy słodzikiem według własnego smaku. Pieczemy w blaszce o średnicy 20 cm.40 minut w 180 st.
Podsumowanie
Podobno redukcja to taki czas, kiedy je się w kółko ryż, kurczaka i brokuły. Podobno nie ma mowy wtedy o słodkich deserach, a tym bardziej ciastach. Jak widać wystarczy nieco inwencji twórczej, by nawet w redukcyjnej diecie pojawiły się ciekawe i słodkie posiłki takie jak lody czy ciasta.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.