IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

5 deserów z wykorzystaniem odżywki białkowej

5 deserów z wykorzystaniem odżywki białkowej
Większość ludzi, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej lub utrzymanie szczupłej sylwetki jest przekonana, że musi bezwzględnie unikać słodyczy lub pozwalać sobie jedynie na ich niewielkie porcje, które nie są dla nich satysfakcjonujące. Co więcej, takie niewielkie porcje mogą jeszcze bardziej pobudzać apetyt na „coś słodkiego”. Dla wielu ludzi to decyzja, w trakcie której podejmowania czują się, jakby znaleźli się między młotem a kowadłem. Żadna z podjętych decyzji nie będzie dla nich satysfakcjonująca.

Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu. Możemy wykonać własne, zdrowe wersje deserów i cieszyć się ich smakiem bez konieczności ograniczania się do bardzo małych porcji. Nie oznacza to oczywiście, że możemy jeść ich bezgranicznie dużo. Z pewnością jednak możemy pozwolić sobie na bardziej satysfakcjonujące porcje.

W przygotowaniu zdrowszych wersji deserów pomocna będzie odżywka białkowa.

Poniżej przedstawię wam pięć ciekawych przepisów, które warto wypróbować. Z pewnością pojawi się pytanie, czy odżywkę białkową można poddawać obróbce termicznej i czy jest to bezpieczne? Czy odżywka nie ulega zniszczeniu? Poddawanie odżywek białkowych obróbce termicznej, spotyka się bardzo często z głosami sprzeciwu. Czy słusznie?

Pieczenie, gotowanie, wszelkie podgrzewanie każdego produktu białkowego, denaturuje je. Denaturacja białka to zmiany w II, III i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.

Z denaturacją mamy do czynienia na co dzień: gotując, piekąc i smażąc mięso, jaja i ryby. Poddając żywność działaniu wysokiej temperatury, zmieniamy proporcje białka natywnego. Denaturacja nie dotyczy więc jedynie odżywek białkowych, ale wszystkich produktów zawierających białko. Denaturacja białek ma miejsce nie tylko w trakcie obróbki cieplnej, ale również w czasie trawienia.

Jest to proces, w którym bardziej złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone. Z punktu widzenia dostarczania aminokwasów, a na tym głównie nam zależy, obróbka cieplna protein nie jest taka zła. Mimo to, nadal dostarczymy ważne dla nas aminokwasy takie jak leucyna, lizyna, metionina, walina.

Nie warto natomiast do pieczenia używać droższych produktów pozyskiwanych bez naruszania struktur białkowych, takich jak izolaty. Tych należy używać na zimno. Do obróbki cieplnej lepiej wybrać tańsze białka.

Pamiętajmy, że takie białko w prochu poddane obróbce cieplnej powinno stanowić jedynie dodatek do naszej diety, a nie jej podstawę.

Nie wszystkie desery z wykorzystaniem odżywek białkowych wymagają obróbki cieplnej. Jeśli więc nadal masz obawy przed wypiekami z odżywką, skorzystaj z opcji nie wymagających gotowania czy pieczenia.

Trufle mocy

Składniki

  • ½ kubka płatków owsianych
  • ½ kubka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ kubka pełnotłustego zmielonego siemienia lnianego
  • 2-4 miarki naturalnej odżywki białkowej
  • ¾ kubka wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ kubka naturalnego masła orzechowego
  • odrobina wody lub mleka kokosowego
  • dodatki do obtoczenia (opcjonalnie) np. wiórki kokosowe / mak / płatki migdałowe / kakao

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy masło orzechowe i odrobinę płynu (resztę dodajemy później jeśli jest potrzeba). Mieszamy masę i formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego, co jakiś czas zwilżając ręce letnią wodą.

Lody

Składniki

  • 1 zamrożony banan
  • 150 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 miarka waniliowego białka w proszku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potraktuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zmiksowaniu wstaw jeszcze do zamrażalnika. Podając zetrzyj na wierzch kostkę gorzkiej czekolady, posyp płatkami migdałowymi lub wrzuć pokrojone owoce.

Proteinowe ptasie mleczko

Składniki

  • naturalny serek homogenizowany 250g
  • mleko (lub mleko roślinne) 200ml
  • izolat 30g
  • żelatyna 12g
  • dowolne owoce (nie kiwi, ananas)

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając.

Serek homogenizowany i odżywkę białkową miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie miksujemy mleko z rozpuszczoną żelatyną w garnuszku, przelewamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy chwilę łyżką. Dodajemy owoce np. truskawki.  Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Proteinowa biała czekolada

Składniki

  • średni jogurt naturalny
  • odżywka białkowa 30g (o jasnym kolorze)
  • dowolne owoce suszone
  • orzechy, pestki
  • owoce jagodowe

Sposób przygotowania

Do pudełka wyłożonego folią aluminiową wsypujemy owoce suszone oraz orzechy i pestki. Jogurt łączymy z odżywką białkową i  dokładnie mieszamy. Zalewamy jogurtem owoce suszone i posypujemy owocami jagodowymi. Odstawiamy na min. 2,5 h do zamrażarki. Jeśli masa jest już całkowicie ścięta i twarda wyjmujemy z pojemnika i zdejmujemy folię.

Sernik wysokobiałkowy

Składniki

  • 500 g chudego serka twarogowego
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie budyniu  waniliowego
  • 60/80g odżywki białkowej waniliowej
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy – opcjonalnie

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy serowej. Ewentualnie dosładzamy słodzikiem według własnego smaku. Pieczemy w blaszce o średnicy 20 cm.40 minut w 180 st.

Podsumowanie

Podobno redukcja to taki czas, kiedy je się w kółko ryż, kurczaka i brokuły. Podobno nie ma mowy wtedy o słodkich deserach, a tym bardziej ciastach. Jak widać wystarczy nieco inwencji twórczej, by nawet w redukcyjnej diecie pojawiły się ciekawe i słodkie posiłki takie jak lody czy ciasta.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.