Niemniej jednak nie należy zapominać, iż na zdrową dietę składa się wiele składników. Niewiele zmieni podaż witaminy D lub wapnia, jeśli ktoś je mało warzyw, dostarcza zbyt mało witamin i minerałów, zdrowych źródeł białka, węglowodanów, tłuszczów (szczególnie wielonienasyconych z grupy omega-3 i jednonienasyconych).
Badanie naukowe - wpływ witaminy D oraz wapnia na redukcję wagi
Naukowcy badali wpływ witaminy D oraz wapnia na redukcję masy ciała. Zbadali wpływ suplementacji na profile antropometryczne i metaboliczne podczas ograniczenia energii u zdrowych osób dorosłych z nadwagą lub otyłością. Do badania włączono osoby o bardzo niskim spożyciu wapnia, czyli mniej niż 600 mg dziennie.
Na czym polegało badanie?
Pięćdziesiąt trzy osoby w wieku ok. 20 lat zostały losowo przydzielone do grupy stosującej dietę niskoenergetyczną (deficyt 500 kcal dziennie) uzupełnioną 600 mg wapnia i 125 IU witaminy D3 albo grupy stosującej samą restrykcję energetyczną przez 12 tygodni. Przeprowadzono wielokrotne pomiary wariancji w celu oceny różnic między grupami pod względem zmian masy ciała, BMI, składu ciała, obwodu talii i ciśnienia krwi, a także stężeń TG, TC, HDL, LDL, glukozy i insuliny w osoczu. Całkowity dobowy wydatek energetyczny (TDEE) każdego pacjenta został obliczony przy użyciu równań Światowej Organizacji Zdrowia do obliczania podstawowej przemiany materii (BMR) i oszacowany jako 1,3 x BMR dla osób otyłych prowadzących umiarkowaną, codzienną aktywność.
Na podstawie potrzeb energetycznych stworzono standardową recepturę zbilansowanej diety (białko 10~15% całkowitej podaży energii, tłuszcz 20~30%, węglowodany 55~65%), aby wytworzyć dzienny deficyt kaloryczny 500 kcal.
Wyniki po 12 tygodniach
- Masa ciała spadła średnio o 4.1 kg w grupie diety i suplementacji i o 3.5 kg w grupie samej diety.
- Istotnie większy spadek utraty masy tłuszczu zaobserwowano w grupie suplementacji wapń + D (średnio 2.8 kg w grupie suplementacji; 1.8 kg w grupie samej diety z deficytem energetycznym).
- Grupa suplementacji straciła w trakcie redukcji mniej beztłuszczowej masy ciała/mięśni (różnica 300 g).
- Grupa wapń + D wykazała również prawie dwukrotnie większy spadek masy trzewnej tkanki tłuszczowej i powierzchni trzewnej tkanki tłuszczowej.
- Nie wykryto istotnej różnicy dla zmiennych metabolicznych