IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi?

Czy otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi?
Otyłość sprzyja pojawieniu się wielu rodzajów raka. W jaki sposób? Zwiększa stan zapalny, bo trzewna tkanka tłuszczowa uwalnia rozmaite związki prozapalne np. IL-6, czynnik martwicy nowotworu- alfa (TNF-α). W kontekście raka zwiększony stan zapalny wpływa na tworzenie nowych naczyń krwionośnych (ułatwia powstanie „sieci zasilającej nowotwór”) i utrzymuje stan korzystny dla rozwoju zmienionych komórek nowotworowych.

Cząstki wydzielane przez tkankę tłuszczową (adipokiny) mają wpływ na hamowanie kluczowego punktu kontrolnego, który sprzyja niekontrolowanemu wzrostowi komórek nowotworowych.

Do tej grupy zalicza się:

  • leptynę,
  • adiponektynę,
  • rezystynę,
  • interleukinę-6
  • i czynnik martwicy nowotworu- alfa.

W normalnych okolicznościach leptyna adiponektyna czy IL-6 są niezwykle pożyteczne. Adiponektyna sprzyja redukcji tłuszczu, a leptyna odczuwaniu sytości (ogranicza podaż pokarmu). Niestety, inaczej dzieje się w warunkach patologicznych. Wysoki udział tkanki tłuszczowej w ustroju sprzyja dysfunkcji metabolicznej, nadmiernej produkcji insuliny oraz IGF-1, co wpływa na rozwój, podziały i chroni zmienione komórki przez apoptozą (kontrolowaną śmiercią). Tkanka tłuszczowa nasila aromatyzację, co sprzyja rozwojowi wielu rodzajów nowotworów.

Czy tkanka tłuszczowa w tułowiu wpływa na ryzyko raka piersi? Badanie naukowe

Naukowcy chcieli ustalić, czy rozmieszczenie tkanki tłuszczowej jest związane z ryzykiem raka piersi i jak tłuszcz trzewny wpływa na występowanie różnych rodzajów raka, ich złośliwość.

Na czym polegało badanie?

Naukowcy przebadali 234 przypadki pacjentek z nowo zdiagnozowanym rakiem piersi i 211 pań z grupy kontrolnej. Rozkład tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej mierzono za pomocą tomografii komputerowej. Informacje medyczne badanych, uzyskane z elektronicznej dokumentacji medycznej (EMR), zostały przeanalizowane w celu zweryfikowania związku między tłuszczem trzewnym a rodzajem raka piersi.

Wyniki badania

  • Otyłość trzewna zwiększała ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie o 50%, jednak tego efektu nie obserwowano u kobiet przed menopauzą, tam ryzyko było nieznacznie mniejsze.
  • Im więcej było tkanki tłuszczowej, tym gorsze były rokowania dla danego rodzaju nowotworu piersi,
  • Otyłe pacjentki z rakiem piersi mają o wiele gorsze rokowania niż te, które nie są otyłe.
  • Wydaje się, że nagromadzenie tłuszczu wisceralnego wpływa negatywnie na kobiety, niezależnie od ich wieku, statusu menopauzalnego itd.
  • Ilość tłuszczu wisceralnego była związana z typem nowotworu, niereagowaniem guza na terapię hormonalną.

Wnioski

Wyniki cytowanego eksperymentu sugerują, że istnieje wyraźny związek między ryzykiem pojawienia się raka piersi a rozmieszczeniem tłuszczu w jamie brzusznej oraz tłuszczem w jamie brzusznej, a rokowaniami w przypadku pojawienia się nowotworu i jego złośliwością.

Źródła: Kim S.M. i in. Visceral fat measured by computed tomography and the risk of breast cancer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8797519/ Silveira E.A. i in. Visceral Obesity and Its Shared Role in Cancer and Cardiovascular Disease: A Scoping Review of the Pathophysiology and Pharmacological Treatments https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730690/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.