Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Mity żywieniowe: Mit 10 - Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od cukru

Mity żywieniowe: Mit 10 - Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od cukru
Syrop glukozowo fruktozowy postrzegany jest za największe zagrożenie dla naszego zdrowia i sylwetki. Spożywanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym uchodzi za dużo większy grzech, niż spożywanie produktów słodzonych sacharozą (cukrem stołowym).

Syrop glukozowo fruktozowy postrzegany jest za największe zagrożenie dla naszego zdrowia i sylwetki. Spożywanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym uchodzi za dużo większy grzech, niż spożywanie produktów słodzonych sacharozą (cukrem stołowym).

Czy to obiegowe przekonanie jest faktycznie słuszne? Czy rzeczywiście syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy, niż cukier?

Syrop glukozowo-fruktozowy, czyli co?

Syrop glukozowo–fruktozowy to roztwór fruktozy i glukozy z niewielkim udziałem wyższych sacharydów. Jest on masowo używany w przemyśle spożywczym, jako substancja słodząca. Jego popularność wynika z dobrej rozpuszczalności, łatwego pozyskiwania, szerokiego zastosowania i niskiej ceny.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na organizm inaczej, niż sacharoza?

Prawdą jest, że fruktoza jest metabolizowana przez organizm w inny sposób, niż glukoza. Nadmiar fruktozy w diecie może doprowadzić do stłuszczenia wątroby, a także insulinooporność i otyłości. 

Bazując na powyższej informacji, obiegowa opinia głosi, iż właśnie ze względu na wysoką zawartość fruktozy, syrop glukozowo-fruktozowy jest niezdrowy, dużo gorszy, niż cukier stołowy.

Warto jednak wiedzieć, że w rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy zawiera niewiele więcej fruktozy, niż cukier stołowy! Syrop glukozowo-fruktozowy zawiera około 55% fruktozy. Sacharoza, znana również, jako cukier stołowy, zawiera około 50% fruktozy. Jak więc widzimy, różnica nie jest znacząca.

Różnice między sacharozą a syropem glukozowo-fruktozowym

Różnica polega na tym, że w sacharozie, fruktoza i glukoza są ze sobą związane i występują w bardzo zrównoważonym stosunku (1 : 1). Natomiast w przypadku syropu, oba: glukoza i fruktoza, występują w formie wolnej, a cukrem dominującym w stosunku do glukozy (42%) jest fruktoza (55%). Co za tym idzie, nie ma istotnych różnic w odpowiedzi metabolicznej organizmu na spożycie produktów zasobnych w syrop glukozowo-fruktozowy i sacharozę.

Nie oznacza to jednak absolutnie, że dodatki te nie są szkodliwe dla zdrowia czy sylwetki! Wręcz przeciwnie - mogą one stanowić ogromne zagrożenie dla naszego organizmu.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od sacharozy?

Odpowiedź brzmi nie. Co jednak nie oznacza, że jest dla naszego organizmu dobry. Najlepiej jest unikać produktów żywnościowych słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. Z podobnym sceptycyzmem powinniśmy podchodzić również do artykułów spożywczych słodzonych sacharozą. Oba cukry nie są pożądanymi składnikami diety.