Jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie stanowią choroby układu sercowo-naczyniowego. Co roku w Polsce na zawał serca umiera około 15 tysięcy osób. Szacuje się, że na niewydolność serca cierpi już mniej więcej milion Polaków. Kardiolodzy biją na alarm, gdyż przewiduje się, że w ciągu najbliższych kilku lat liczba chorych zwiększy się o połowę. Najczęstszą przyczyną chorób serca są zatkane tętnice. Nie ma jednego magicznego sposobu na uchronienie się od miażdżycy, ale z pewnością dobre nawyki żywieniowe mogą pomóc spowolnić ten proces. Jakie produkty powinniśmy spożywać, by mieć zdrowe serce?
Zacznij dzień od owsianki
Owies jest bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który jak wykazano, obniża poziom cholesterolu LDL. Wykazano, że zwiększone spożycie produktów pełnoziarnistych, a w szczególności zawierających owies pozytywnie wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także na prawidłowe BMI, zmniejszając w ten sposób ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Zatem zaczynajmy dzień od owsianki!
Ryby – omega 3
Badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 zazwyczaj koncentrują się na ich wpływie na mózg, ale wiadomo też, że przyjmowanie ich ma wiele korzyści dla Twojego serca. Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, jest jednym ze sposobów na dostarczenie kwasów omega-3, więc dobrze by było spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego – zwłaszcza kwasy DHA. Obniżają poziom triglicerydów i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jeśli nie jesteś fanem ryb, warto włączyć omegę-3 do codziennej suplementacji. Twoje serce Ci za to podziękuje.
"Smaruj" pieczywo awokado
Badania pokazują, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi jest korzystne dla naszego zdrowia i może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Tłuszcze znajdujące się w awokado są zdrowe dla serca, ponieważ pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (im jest wyższe stężenie, tym większe ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej). Te zielone owoce zawierają również sporą ilość błonnika.
Najlepszy napój dla serca? Zielona herbata!
Picie zielonej herbaty obfituje w wiele korzyści zdrowotnych, w tym także dla naszego serca. Ekstrakt z zielonej herbaty może zmniejszać złogi tłuszczu na ścianach tętnic i obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Przyprawa nr 1? Kurkuma!
W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło dostrzegać prozdrowotne właściwości tej cudownie żółtej przyprawy tradycyjnie używanej w kuchni indyjskiej. Substancja zawarta w niej to kurkumina, która jest wspaniałym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w ścianach tętnic. Przyprawa zawiera znikome ilości substancji aktywnej, więc musielibyśmy spożywać jej naprawdę sporo. Jeśli nie przepadasz za smakiem kurkumy, polecam włączyć kurkuminę do swojej suplementacji.
Jaki owoc dla serca? Arbuz!
Ten soczysty, kojarzący się z latem owoc może skutecznie pomóc Ci obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ilość złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Arbuz jest bogatym źródłem cytruliny aminokwasu, który generuje powstawanie tlenku azotu, który może wspomóc układ sercowo-naczyniowy, wspomagając rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Podsumowanie
Istnieje wiele produktów, które możesz włączyć do swojej diety i przy okazji wspomóc zdrowie Twojego serca. Jeśli nie wiesz, jak komponować swoje posiłki, polecam zainteresować się tematem diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych dla układu krwionośnego.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.