Zaparcia - sprawa wstydliwa, choć bardzo często spotykana. Gdy rozejrzysz się dookoła siebie i “spojrzysz” statystycznie, może okazać się, że prawie jedna na trzy osoby, które widzisz w swojej okolicy, może cierpieć na zaparcia.
Najczęstsze przyczyny
Wielu naukowców winę za ten stan przypisuje naszemu zachodniemu stylowi życia i odżywiania się. Mało się ruszamy, bardzo często jesteśmy odwodnieni, nasza dieta bazuje na wielu produktach charakteryzujących się wysokim stopniem przetworzenia, a przez to w znaczny sposób pozbawiona jest m.in. błonnika, etc. O tym, jak rozpowszechniona jest to dolegliwość, niech powiedzą liczby.
Każdego roku notuje się:
- 2,5 miliona wizyt u lekarza
- 20 000 przypadków hospitalizacji
- 3 miliony wypisanych recept na medykamenty zwalczające zaparcia
Te dane pochodzą co prawda ze Stanów Zjednoczonych, ale nawet po uwzględnieniu współczynnika populacji (USA/PL), dalej są przerażające. A przecież nasz styl życia nie różni się zbytnio od tego, jakie prowadzi przeciętny Amerykanin...
Jak definiuje się zaparcia?
Jeśli nie możesz w ciągu tygodnia “dokonać” min. trzech udanych, pełnych i spontanicznych wypróżnień, może to oznaczać, że cierpisz na zaparcia. Oddawaniu stolca w zaparciach często towarzyszy ból, a same stolce mogą być twarde i wysuszone. Kompleks tych symptomów musi występować przez minimum 2-3 miesiące.
Kto najczęściej skarży się na zaparcia?
Ta dolegliwość dotyka najczęściej kobiety (zwłaszcza w ciąży i po urodzeniu dziecka), osoby starsze (powyżej 65. lat), osoby przyjmujące wybrane lekarstwa (w tym antydepresanty), osoby przyjmujące żelazo oraz osoby z niektórymi zaburzeniami neurologicznymi i trawiennymi.
Proste sposoby radzenia sobie z zaparciami
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że porady zawarte w tym artykule absolutnie nie muszą pomóc każdej osobie, cierpiącej na zaparcia, gdyż tak, jak trudna jest pełna definicja zaparć, tak tym trudniejsze może okazać się indywidualne ich leczenie.
Odpowiednie nawodnienie
Jedną z przyczyn występowania zaparć jest niewystarczające nawodnienie organizmu. W związku z tym, choć brzmi to może banalnie, odpowiednie spożywanie płynów, najlepiej wody, będzie najprostszym zabiegiem do sprawdzenia, w przypadku występowania zaparć.
Odpowiednia ilość błonnika
Pamiętajmy, że to właśnie błonnik ma zdolność do zwiększania masy stolca, a to może przyczyniać się do szybszego przesuwu mas kałowych przez jelita. Naukowcy postulują spożywanie dziennie około 20-30 g błonnika. Najlepiej w tym celu zjadać więcej warzyw, nieprzetworzonych zbóż i owoców tak, aby przy okazji uzupełniać dietę w różne mikroelementy. Jeśli do tej pory spożywane były niewielkie ilości błonnika, warto zaczynać od małych dawek, aby powoli dojść do właściwej ilości. Pomocne mogą być również dedykowane suplementy zawierające błonnik.
Właściwa ilość magnezu
Niektóre związki, w postaci suplementu, dostarczające magnez do naszego organizmu, mogą wykazywać również łagodne działanie przeczyszczające. Warto w tym aspekcie sprawdzić zwłaszcza cytrynian magnezu oraz tlenek magnezu. Sklepy z suplementami będą zatem dobrym miejscem, aby zapytać o preparaty magnezowe.
Kiszone warzywa
Na polskich stołach tradycyjnie króluje kiszona kapusta i kiszone ogórki. Jednak obecny rynek spożywczy dostarcza również wielu egzotycznych produktów kiszonych na przykład kimchi, czy kombuchę, choć we własnym, domowym zakresie w prosty sposób można wytworzyć kiszonki z wielu warzyw oraz owoców. Wzbogacają one naszą mikroflorę jelitową w dobroczynne bakterie, które również mogą zmniejszać dolegliwości związane z zaparciami.
Aktywność ruchowa
To kolejny i darmowy sposób na najprostsze wspomaganie walki z zaparciami. Ruch pobudza perystaltykę jelit, zatem zmniejsza ryzyko występowania zaparć.
Nie czekaj z wizytą w toalecie i bądź w nich regularny
W naszym zabieganym świecie często nie mamy wręcz czasu na to, aby spokojnie i regularnie korzystać z toalety. U osób wrażliwych może to z czasem prowadzić do pojawienia się zaparć. Dlatego nie ma co odwlekać wizyt w toalecie i warto starać się zachować regularność wypróżnień. Taki zwyczaj będzie sprzyjał uregulowaniu pracy jelit.
Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych w swojej diecie
Tak, jak nadmiar kwasów tłuszczowych w posiłku może prowadzić do pojawienia się objawów biegunki, tak ich niskie spożywanie w kontekście całego przekroju diety, może sprzyjać pojawieniu się zaparć. Warto pamiętać i o tym.
Podsumowanie
Oczywiście porady zawarte w tym artykule stanowią jedynie domowe podpowiedzi jak walczyć z problemem zaparć. Jeśli zatem po sprawdzeniu ich na sobie, nie udało się złagodzić/zlikwidować problemu, należy skorzystać z pomocy lekarza.