Drób czy wieprzowina?
Drób czy chuda wieprzowina? Pomimo pewnych kontrowersji związanych z hodowlą drobiu, to właśnie ten rodzaj...
Surowe czy gotowane – które warzywa zdrowsze?
Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone....
Coleus forskohlii – wpływ na kompozycję sylwetki i poziom testosteronu
W dzisiejszych czasach na rynku suplementów diety znaleźć można niezliczoną ilość preparatów zawierających...
Kreatyna bez ściemy – część II
W pierwszej części tekstu omówiłem najczęstsze mity dotyczące kreatyny m.in. to, iż należy ją spożywać...
Jak gotować na parze? Praktyczne porady
Gotowanie na parze jest nie tylko wygodne, ale i zdrowe. Pozwala zachować więcej wartości odżywczych...
BCAA, aminokwasy – fakty i mity
BCAA (leucyna, izoleucyna oraz walina) są jednym z najchętniej stosowanych suplementów diety. Boom na...
Zatrzymywanie wody w organizmie – przyczyny
Problem nadmiernego zatrzymywania wody w organizmie przedstawiany jest jako dość częste zjawisko o niewyjaśnionej...
Suplementy dla zdrowia
Współczesny rynek suplementów diety oferuje nam niezliczone możliwości uzupełniania codziennego menu...
Do czego można wykorzystać olej kokosowy?
Olej kokosowy w ostatnich latach stał się niezwykle popularnym produktem. Jeszcze kilka lat temu niewiele...
Maksymalna porcja białka
Białko jest makroskładnikiem traktowanym ze szczególnym namaszczeniem w świecie kulturystyki i fitness....
Trening a transport glukozy oraz insulinooporność – część II
W pierwszej części tekstu omówiłem mechanizmy stojące za powstawaniem insulinooporności. Oczywiście,...
Jak nie przytyć oglądając telewizję?
Każdemu od czasu do czasu zdarza się dłuższe posiedzenie przed telewizorem – czy to w gronie rodzinnym...
Bakopa drobnolistna – niedoceniana roślina o intrygującym działaniu
Bakopa drobnolistna jest rośliną o bardzo ciekawych właściwościach. Mimo to jednak, wiele osób w ogóle...
Co lepsze – białe czy ciemne pieczywo?
O ile można znaleźć wiele osób, które nie lubią drobiu, ryżu, jabłek czy brokułów lub mleka, o tyle mało...